Positief denken in crisistijd

Nieuwsberichten uit de media

Pensioenfondsen die hun uitkeringsgerechtigden moeten korten en de premies verhogen. Bedrijven die hun werknemers ontslaan. Dalende huizenprijzen. De Griekse staatsschuld waar wij als Europeanen via ons belastinggeld aan bij moeten dragen. Echt vrolijk worden de meeste mensen vaak niet van deze nieuwsberichten.

Wist je dat de meeste nieuwsberichten nooit positief zijn?

De meeste nieuwsberichten bevatten geen goed nieuws. Kijk maar eens in de krant. Luister maar eens naar het nieuws. En weet je waarom? Positieve dingen beschouwen we als normaal en negatieve dingen niet. Daarom wordt er aandacht aan besteed. Een simpel voorbeeld om dit duidelijk te maken. Als mensen goed van aard zijn, hoor je anderen daar meestal niets over zeggen. Maar doen ze in onze ogen iets verkeerd of springen ze flink uit de band, dan hebben velen gelijk hun oordeel klaar. Met nieuwsberichten werkt het in principe een beetje hetzelfde.

Zie tegenslagen als kansen

Iedereen heeft weleens te maken met tegenslagen. Het is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Dus waarom beschouw je ze niet als kansen om te leren, te groeien en te verbeteren? Als je dat doet, ben je op weg naar veerkracht en dat is precies waar je wilt zijn tijdens deze moeilijke tijden.

Blijf niet aan de kant staan

Je bent niet alleen maar werknemer of ondernemer. Je bent veel meer dan dat. Dus heb je ongetwijfeld ook meerdere vaardigheden ontwikkeld. Als huisvrouw of huisman, als ouder, als hulpouder op school, als lid van een vereniging of door je hobby's. Ook daar heb je kennis opgedaan waar je eventueel een inkomen mee zou kunnen verdienen. Je kunt vaak veel meer dan jezelf denkt.

Als je je baan verliest als produktiemedewerker, kun je altijd nog opgeleid worden voor verzorgende. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden tot omscholing. En niet alleen betaald werk biedt mogelijkheden. Je kunt ook aan de slag gaan als vrijwilliger. Voor dit soort werk ben je immers nooit te oud. In dit soort werk is er keuze genoeg. Er zit heus wel iets bij wat jou aanspreekt of waar je goed in bent. Veel organisaties of instanties kunnen best nog wat extra hulp gebruiken. Blijf niet aan de kant staan en onderneem actie.

Positieve vooruitzichten

Langzamherhand gaan er meer babyboomers met pensioen. In de toekomst komt er daardoor een tekort aan bepaalde beroepen. Denk hierbij aan de verzorgende beroepen, hoogopgeleide technici, beroepsleerkrachten en ga zo maar door. De economie gaat in een golfbeweging op en neer. Nu is het een mindere periode, maar er komt ook zeker weer een periode dat het beter zal gaan.

Hoe kunnen we het ook anders bekijken?

De crisis kan je ervan bewust maken wat echt belangrijk voor je is en wat niet. Het leuke aan de crisis is dat je er creatief van wordt. En dat het hip is om te zeggen: "Ik heb geen geld om uit te gaan, laten we het thuis gezellig maken." Simpel kan ook leuk zijn. En mocht je het echt moeilijk voor je worden als je van een lager inkomen moet gaan leven, er is altijd meer hulp voorhanden dan je denkt. Instanties, familie, vrienden. Ze zijn allemaal bereid om je te helpen, als jij ook actief meewerkt. Denk aan de mogelijkheden die je hebt en niet aan de beperkingen.