Wie boert goed bij deze kredietcrisis

De crisis duurt voort

We kennen allemaal de uitspraak van een voetballende meneer ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’ of in met jing en jang: tegenover elke min bestaat er ook ergens een plus. In deze woelige tijden gaat het meer dan ooit over geld, koopkracht, tewerkstelling en het hoofd boven water houden. Kleine troost daarbij is dat iedereen in het wankele bootje dobbert: overheden, banken, werkgevers, werknemers en de consument. Wie wordt er wèl beter van deze crisis?

Winnaars tijdens deze kredietcrisis

Winnaar met stip: ECB

Het lijkt tegenstrijdig: de Europese Centrale Bank verlaagt de rente tot een, voorlopig althans, dieptepunt. Zowaar de laagste rentevoet sinds haar bestaan. Reden: recessie in de Eurozone en om de Europese economie van zuurstof te voorzien dus deze maatregel. Mooi toch? Niet helemaal: het doel mag dan nobel zijn, de ECB is geen liefdadigheidsinstelling en is op weg naar een recordwinst! Zij leent namelijk geld aan de (liefst) 6300 banken in de eurozone die allemaal schreeuwen om liquide geld tegen een huidige rente van 3,25%. Het is algemeen bekend dat de banken momenteel op hun geld blijven zitten: leningen met ook maar een schijn van risico worden niet verstrekt waarvan vooral het bedrijfsleven klaagt. Daardoor raar maar waar: de banken hebben op dit ogenblik geld te veel en plaatsen dit terug op een soort ‘beleggersrekening’ bij de ECB. Zij krijgen daarover een rente van 2,75% dus tel uit de winst voor de heer Trichet en zijn ECB als je weet dat het hier al om meer dan 400 miljard Euro betreft! De ECB voelt zich als een vis in het water!

Huismerken

Omdat we minder te besteden hebben kopen we meer zogenaamde ‘huis’merken. Dat is nadelig voor de A-merken want als het huismerk bevalt, keren we niet meer terug naar het A-merk.

Rabobank

Rabobank kondigde als eerste bank in de markt aan dat de huizenprijzen gingen dalen. Dat was in 2009. Hun vooruitziende blik voorzag een daling van zo’n 20%. Dat is intussen werkelijkheid geworden. De concurrentie bestempelde hun voorspelling als paniekzaaierij. Maar Rabo was wel zo slim om een nieuw product op de markt te brengen: (alweer) een verzekering, dit keer om waardeverlies van je heiligdom in te dekken. Achteraf is het stil geworden rond deze verzekering. Maar eigenaars die ze genomen hebben, hebben in 2012 geen ongelijk gekregen.

Wij consumenten

  1. De automarkt biedt nu ongekende mogelijkheden en kortingen! Daarbij is het maar hoe je het als verkoper (slim) uitlegt: of je krijgt een tweede auto gratis (Cardoen) of je krijgt netto korting.
  2. Overal swingen de aanbiedingen de pan uit. Om toch met de huismerken te concurreren, gaan de A-merken op de aanbiedingstoer. Als consument moet je echter alert blijven voor dit soort praktijken.
  3. Rentedalingen op je hypotheekrente waarvan je misschien kan profiteren?

Overslagbedrijven

Zowel in de haven van Antwerpen als Rotterdam staan duizenden onverkochte auto’s. Rotterdam zit zelfs vol. De overslagbedrijven vervullen nu de rol van opslagbedrijf voor, voorlopig, onbepaalde tijd. De centen rollen binnen!

Prijsvergelijksites

Krijgen ongekende bezoekersaantallen. Vooral verzekeringen en sparen zijn populair. Dit is goed voor hun advertentie-inkomsten.

Veilinghuizen

Als een bedrijf failliet gaat, wordt beslag gelegd op de aanwezige middelen: computers, materiaal, meubilair, kantoorinboedels, kasten, de hele mik mak. Die inboedels moeten worden geveild. Dus er is, en in elk geval, komt er veel werk voor veilinghuizen.

Deurwaarders

Om aan hun geld te komen, gaan de schuldeisers eerder stappen ondernemen dan wanneer het allemaal goed gaat. Men speelt korter op de bal en na de aanmaningen wordt de deurwaarder vroeger ingeschakeld dan in normale tijden. Ook zij hebben en krijgen dus meer werk.

LPG installateurs

De brandstofprijs mag dan aanzienlijk zijn gedaald, de vraag is nog maar hoe lang dit nog blijft duren. Men verwacht toch weer een stijging naar $ 100/vat ruwe olie. Als mogelijkheid om kosten te besparen, is een LPG installatie een goed alternatief.

Videotheken

In plaats van een avond stappen, is een film huren en de avond thuis voor de buis weer in. Dan ben je immers voor EUR 10 klaar.

Kluizenverkopers

Het vertrouwen in de banken is al geruime tijd zoek. Dit heeft (vooral oudere?) mensen doen besluiten om contant geld in huis te halen. Niet veilig, niet verstandig! Enkele weken terug verklaarde een verkoper van die kluizen op de Belgische TV dat je, als je geld in huis haalt, twee kluizen in huis moet halen: ééntje met weinig inhoud die je aan dieven meegeeft, en een tweede die je beter verstopt en waar je eigenlijke geldvoorraad in ligt. Of dit advies ernstig bedoeld was ...

Schoenmakers

Verzuipen in het werk! Versleten schoenen worden dezer dagen niet weggegooid maar gaan in reparatie.

Gastsprekers

De crisis is een dankbaar onderwerp op congressen. Dat spreekt voor zich. Men wil de mening kennen van de deskundigen ter zake. Bekende sprekers die een financiële achtergrond hebben, krijgen meer aanvragen dan ze kunnen aannemen. Ook voor hen rinkelt de kassa.

Iedereen die te maken heeft met nieuwe producten (innovatie)

Het streven moet zijn om de consument, ook als die weinig geld te besteden heeft, te blijven verleiden. Dat kan maar op één manier: nieuwe producten op de markt brengen. Er moeten dus nieuwe dingen worden bedacht en dat betekent dat de O&O (ontwerp en ontwikkeling)-afdelingen van elk zichzelf respecterend bedrijf volop aan de bak moeten. Of met hetzelfde aantal mensen of ... met meer mensen en dit schept kansen voor werkgelegenheid. Niet voor niets beweert Apple dat crisis leidt tot creativiteit. Dat is altijd al zo geweest: de meeste uitvindingen (tegenwoordig heet dat innovaties) werden in crisistijd (o.a. oorlogen, recessie) geboren.

Reclame-/Marketingbedrijven

Een nieuwe product moet ook ontworpen worden, er moet een reclamecampagne worden bedacht, drukwerk ontworpen, websites moeten worden aangepast, de media (radio, TV, dagbladen), worden ingeschakeld, marktonderzoek verricht, kortom: er is werk aan de winkel op verschillende terreinen... Bedrijven zouden nu bezig moeten zijn met ‘tegendraadse’ activiteiten: er komen weer betere tijden en dan heeft de consument weer geld om te besteden. Bovendien, als de consument voordeel heeft bij een product koopt hij toch: geld of geen geld leert het verleden.

Outplacement

Helaas horen dagelijks mensen hun ontslag aangekondigd. Heb je geluk dat zal je oude werkgever de kosten betalen om een outplacementbureau in te schakelen om je te helpen bij het vinden van ander werk.

Sociale netwerken

Werkzoekenden gaan nu nog meer gebruik maken van Linkedin, Facebook enz... om zichzelf in de markt te prijzen bij hun zoektocht naar ander werk.

Voor zichzelf beginnen

Of het nu de eerste of tweede keer is dat je op straat terecht komt, dit is voor een aantal werknemers een reden om voor zichzelf te beslissen dat ze dit nooit meer willen meemaken. Zij gaan voor zichzelf een zelfstandige activiteit beginnen. Dat zal dan met eigen spaargeld moeten gebeuren want een lening vastkrijgen, zal niet zo simpel zijn!

Fabrikanten van generische (generieke) geneesmiddelen

  • Deze goedkopere geneesmiddelen gaan uiteraard populair worden, aangezien we met zijn allen op de centjes gaan letten en onze huisarts gaan vragen om deze middelen voor te schrijven.
  • Andere kant van het verhaal is ook mogelijk: de officiële geneesmiddelen worden misschien wel goedkoper... en wel om twee redenen: de octrooikosten vervallen voor een deel van deze medicatie èn zij voelen zich bedreigd door de generieke markt. Het prijsverschil loopt in sommige gevallen op tot 80%. Waar gaan er dus nog klappen vallen? Bij Pfizer (US) en GlaxoSmithKlein (UK).

Frituren

Zijn de plaatsvervangers voor de restaurants en eetcafé's aan het worden: een snelle en vooral goedkope hap!

21. Aldi en Lidl

Dè prijsvechters bij uitstek. Ook is de mentaliteit veranderd de laatste paar jaren dat kopen in die winkels voor de minst bedeelden was. De schaamte heeft al lang plaats gemaakt voor budget bewust winkelen.

Update augustus 2012

Tupperware! Vrouwen verdienen graag weer een centje bij: homeparty's zijn weer in!