Zelf water winnen, hoe doe je dat

Inleiding

De makkelijkste manier om in Nederland aan (drink-) water te komen is gewoon het open zetten van de waterkraan. Het gebruik van leidingwater is niet in alle gevallen noodzakelijk en soms zelfs zonde. Als je bedenkt hoeveel drinkbaar leidingwater met een toiletgang in het riool verdwijnt of over de plantjes gesproeid wordt, is dat eigenlijk best zonde. Je kunt hier ook regenwater voor gebruiken, of water dat je zelf kan winnen. En dan bedoel ik niet het winnen in een spelshow, maar waterwinning met bijvoorbeeld een "watercone", dat werkt met condensatie. Deze manier van waterwinning kan je zelfs gebruiken op een survivalweekend, of als je vastgelopen bent in de woestijn. Dit is natuurlijk nooit te hopen, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn!

Water uit de bodem laten condenseren

Hiervoor heb je de volgende attributen nodig:

  • Zeil of stuk plastic (afhankelijk van de grootte van de kuil)
  • Kuil; zoek het laagste punt op en graaf hier een kuil (ongeveer 50 cm diep)
  • Grote stenen en een kleiner steentje

Stappenplan voor gebruik

Graaf een kuil en leg hier op de bodem een pannetje, emmer of iets dergelijks. Span het zeil over de kuil en zorg dat het goed luchtdicht is door de stenen op de randen van de kuil op het zeil te leggen. Leg een steen in het midden van het zeil zodat het zeil conisch naar beneden loopt en de punt boven je emmer/ pan hangt. Na ongeveer 2 uur zal het condenseren starten. Na een dag zal er redelijk wat water in je pan zitten. Mocht je het willen gebruiken als drinkwater is het altijd verstandig het eerst even te koken. Deze methode is vooral goed te gebruiken in een vochtige omgeving. Mocht het proces niet naar je zin gaan; kun je proberen de kuil iets dieper te maken.

Water uit condensatie met behulp van de Watercone

De watercone is oorspronkelijk ontworpen door Stephan Augustin. Deze manier van waterwinning is simpel en zou in de derde wereldlanden zeer goed van pas komen om zo in een tekort aan drinkwater te voorzien.

Om op deze manier water te winnen heb je een watercone nodig. Als je zelf een beetje handig bent, kun je deze natuurlijk zelf maken!

Zoals je kunt zien is de watercone een piramidevormig attribuut met een klein (schenk) tuitje aan de bovenzijde en een naar binnengebogen ring aan de binnenzijde. Hierin wordt het water opgevangen.

Gebruik:

Zet de watercone op natte grond in de zon. Zon is heel belangrijk voor condensatie. Mocht er geen volle zon zijn, is het licht misschien wellicht voldoende. Door de condensatie slaan de druppels tegen de binnenkant van de cone en druppelen in het opvangreservoir. Op deze manier kan er veel drinkwater gewonnen worden. Voor de zekerheid kun je het water nog even koken als je het wil drinken. Op deze manier kan brak/ zeewater ook tot drinkwater gemaakt worden. Zet de cone op een grote schaal met zeewater in de zon. Het proces is verder hetzelfde. De condens slaat tegen de wand en stroomt in de opvangring. Dit water is dan niet brak of zout!

Dit zijn twee manieren om op een simpele manier aan water te komen. Als je de attributen groter maakt (grotere kuil, grotere cone) kun je meer water winnen. Ook zijn er met deze visie andere dingen te bedenken; zoals in kassen of met piramidevormige tentzeilen etc. Het opvangen van condenswater na de nacht is ook een idee. Als je namelijk eenmaal weet hoe het werkt met condens; kun je zelf op een creatieve manier je eigen water winnen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden