Regenwater, hoe kun je dat in huis gebruiken

Inleiding

Je zal niet meteen aan regenwater denken als je het toilet door wil spoelen, of een wasje wil draaien. Toch is regenwater hier zeer geschikt voor. Regenwater is zelfs veel zachter dan drinkwater. We gebruiken in Nederlandse huishoudens ongeveer 126 liter water per dag. Per jaar stromen er dus honderden liters drinkwater het riool in. Ondanks het feit dat het drinkwater hier niet duur is, is het eigenlijk best wel zonde. Hieronder wat tips wat je met regenwater kan doen en hoe je het kan opvangen. Het gebruik van regenwater is een prima actie als je ecologisch verantwoord én milieubewust je huishouding wil voeren!

Wat kun je in huis allemaal met regenwater doen

  • Je kan er je toilet mee doorspoelen
  • Je kan er je was en afwas mee doen ((af)wasmachine)
  • Je kan er de plantjes binnen mee water geven
  • Je kan er de auto mee wassen (er komen geen witte watervlekjes op)
  • Je zou er zelfs mee kunnen douchen (het is meer het idee....)
  • Je kan er natuurlijk ook de tuin mee sproeien; de plantjes kunnen dat zelfs beter waarderen dan leidingwater.

Wat is er goed aan regenwater

  • Het is geld besparend. Ondanks dat drinkwater niet heel erg duur is, wordt het wel ieder jaar duurder. Een gezin zou per jaar 30-50% in kosten op water kunnen besparen. Niet alleen zijn het de kosten van het water maar ook de lozingsheffingen die zo verminderd kunnen worden.
  • Het is zachter dan leidingwater omdat er een zeer lage concentratie aan kalium en calcium inzit. Dit is tevens goed voor het behoud van je huishoudelijke apparaten omdat ze zo minder snel verkalken. Je hoeft ook minder wasmiddel te gebruiken.
  • Goed voor het milieu. Je hoeft nu geen drinkwater te gebruiken. De grondwatervoorraad is niet everlasting.

Hoe kun je regenwater opvangen

Simpele toepassing

Voor de simpele klusjes zoals het sproeien van de tuin, bewateren van de plantjes binnen, wassen van de auto etc., kun je een regenton onder de dakgoot installeren.

Ingewikkeldere toepassing Als je het regenwater in je dagelijkse gebruik wil integreren zoals het toilet en de wasmachine dien je iets ingrijpendere maatregelen te nemen. Er moet een heel systeem worden aangelegd dat als volgt werkt:

Regenwater komt via het dak in de goot terecht. Daar houdt een filter al grote vuiltjes tegen zoals takjes, bladeren, beestjes etc. Hierna komt het via nog een filter in een grote opslagplaats terecht. Deze kan zich onder het huis of ingegraven in de tuin bevinden.

Als je het water nodig hebt wordt het via een pomp naar boven gezogen. Als er niet genoeg regen in de opvang bak zit, wordt er overgeschakeld naar het leidingwater. Het water wordt naar de door jou bepaalde water aftappunten gestuwd.

Als je het water ook als drinkwater wil gaan gebruiken kan er een filterinstallatie worden aangelegd die het water zuivert (zonder dat hier chemische reinigingsmiddelen aan te pas komen), zodat je het gewoon kan drinken.

In een aantal gemeenten wordt er subsidie gegeven die soms kan oplopen tot 50% van de aanschaf en aanleg van deze milieuvriendelijke oplossing.

Als je dan toch milieuvriendelijk bezig wil zijn met regenwater, dit niet in huis wil gebruiken, maar toch ook niet wil verspillen aan het riool kun je een afvoerkoppeling op de goot zetten. Deze zorgt ervoor dat het regenwater niet in het riool verdwijnt (waar dan dus schoon en vervuilt water mengt en extra druk legt op de zuiveringssystemen) maar geleid wordt naar oppervlaktewater zoals een kanaal of sloot. Deze dienen dan uiteraard wel in de buurt te zijn.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden