Hello bank de nieuwe online spaarbank van BNP Paribas Fortis

Wie is Hello bank!

Welkom bij Hello bank! Met uitroepteken want het is de nieuwe online spaarbank van BNP Paribas Fortis. Splinternieuw en vandaag geboren. Wie begint er nu een online bank in deze crisistijd? BNP Fortis dus in mei tweeduizenddertien en zoals het er naar uitziet alleen in België. Maar het klinkt interessant: gratis dit, gratis dat. Tijd voor een artikel!

Hello bank! en de voordelen

Wil je vandaag ook maar enig succes hebben met een nieuwe online bank dan moet je sterk uit de hoek komen. Uiteraard wil BNP Paribas Fortis een hoop nieuwe klanten binnen halen. Maar de concurrentie is zo bikkelhard. Je moet dan wel een en ander te bieden hebben. Doen ze hun best op dit gebied?

Gratis, gratis, gratis

Deze nieuwe online bank biedt gratis aan: bankkaarten, zichtrekening en twee online spaarrekeningen. Dat laatste is niets nieuws onder de zon. Spaarrekeningen zijn al altijd gratis geweest toch? Lijkt ons een over een nietszeggend verkooppraatje.

Dit geldt niet voor zichtrekeningen, althans tot nu toe. Daar betaal je elke maand de zogenaamde 'equiperingskosten' voor. Hoeveel? 3,52 euro per maand (Easy Pack want het verschilt per rekeningsoort). Dat is toch 42,24 euro per jaar! Daar staat wel wat tegenover: 1 PC bankingabonnement, 1 bankkaart, beheerkosten, geldopname aan BNP Paribas Fortis-automaten in België,  betalen bij handelaars in binnen- en buitenland, geldopname aan niet-BNP Paribas Fortis-automaten in België en automaten in het buitenland en Proton.

Is Hello bank! dan een interessante optie? Waarom niet maar lees verder....

Hello bank! en de rente

1) De rente is natuurlijk niet onbelangrijk. Alhoewel... je moet daar heden ten dage niet al te veel van verwachten. Elke maand zit er wel een bericht bij je rekeninguittreksels dat de rente weer verlaagd is. In mei 2013 krijg je op een gewone bankrekening (wij noemen het meestal onze 'lopende rekening') bij BNP Fortis Paribas voor dag-in-dag-uit betalingen de geweldige rente van  0,1%.

Hello bank! biedt meer: de rente op de zichtrekening = 0,25%. Dit aanbod is niet zo slecht als je het vergelijkt met de concurrentie. Maar... maar... maar: je kunt enkel klant worden via tablet of smartphone. Dat noemt men dan 'een nieuw concept'! Enkel eigenaars van een tablet of smartphone kunnen klant worden bij de bank.

Hoe word je klant? Hoe doe je dat? Dit gebeurt via de Hello bank! app in de Google Play Store of App Store. Een PC banking applicatie van Hello bank! dus. En het is ook de bedoeling dat de app wordt gebruikt voor het dagelijks beheer.

Fraai is dat, niet iedereen kan dus klant worden van Hello bank! Is dit enige vorm van discriminatie? Kan dan allemaal zo maar? Het klinkt in elk geval niet erg sympathiek! 

2) Rente op spaarrekening

  • Klassieke spaarrekening: basisrente is 0,55%. De getrouwheidspremie = 0,15%. Totaal = 0,70%.
  • Online spaarrekening Premium: basisrente 0,50% en getrouwheidspremie 1,10% op voorwaarde van een minimum inleg 12.500 euro. Totaal: 1,60%.

3) Domiciliëringen en permanente opdrachten zijn gratis.

Hello bank! en kredietkaarten

Hellobank biedt ook een prepaid Mastercard aan. De klant kan kiezen uit twee formules. Een virtuele kaart die enkel werkt bij online betalingen. Of een fysieke kaart om niet alleen te betalen in alle winkels die deel uitmaken van het Mastercard-netwerk maar ook om geld uit de automaat te halen in België en de rest van de wereld en om online te betalen.

  • De virtuele kaart kost 15 euro voor 2 jaar;
  • De fysieke kaart 25 euro voor 2 jaar. De prepaid kredietkaart is pas vanaf 1 juni 2013 beschikbaar.

Depositogarantie Hello bank!

Hello bank! valt onder de Belgische depositogarantie. Spaargeld is gegarandeerd tot 100.000 euro per persoon. Belangrijk!!!! Hello bank! is evenwel geen aparte juridische entiteit. Wat betekent dit? Dit betekent dat de tegoeden van BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank! moeten worden samengeteld bij de bepaling of een persoon boven de gewaarborgde bedragen zit.

In de praktijk: klant worden.

Opgelet: je moet minstens 18 jaar oud zijn!

  1. Download de app;
  2. Meld jezelf aan voor een nieuwe rekening.
  3. Wacht op de kaartlezer die de bank je per post toestuurt;
  4. Onderteken de met de kaartlezer ontvangen documenten
  5. Stuur deze terug.

Conclusie omtrent Hello Bank!

Het lijkt ons een beduidend nadeel dat je alleen klant kan worden, of met andere woorden een rekening bij Hello bank! kan openen op voorwaarde dat je een tablet of smartphone hebt. Goed: elk gezin heeft tegenwoordig wel zo'n apparaat maar toch. De vraag is dan ook: als je morgen een filiaal van BNP Paribas Fortis binnenstapt met de vraag of je een bankrekening kan openen bij Hello bank! of dat dan kan ja of neen? Het hebben van een tablet of smartphone mag toch geen voorwaarde zijn? Misschien kan deze link deze vraag oplossen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden