Wat en wie is Lone Star Funds

Algemeen

De eerste helft van oktober 2009 beheersen de nieuwsberichten voornamelijk de DSB bank uit Wognum. De bank van Dirk Scheringa kreeg op 16 oktober 2009 uitstel tot maandag 19 oktober om faillissement van zijn bank te voorkomen. In deze dagen krijgt een mogelijke overnamekandidaat de tijd om de boeken te onderzoeken. De geruchten gaan dat de overnemer mogelijk het Amerikaanse Lone Star is.

John Grayken

Hij is geboren in het Amerikaanse Massachusetts, woont in het Britse Londen en heeft een Iers paspoort. Met dit paspoort reist hij de hele wereld af op zoek naar nieuwe ondergewaardeerde (m.b.t. aandelenkoersen) deals. Hij studeerde af aan de Harvard Business School en speelde bij de University of Pennsylvania professioneel hockey in 1975.

Lone Star Funds

In 1995 heeft John Grayken Lone Star Funds opgericht in Dallas, Texas in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er diverse kantoren in onder andere Tokio, Londen en Brussel. Tot die tijd was hij werkzaam voor Robert Bass, een miljardair.

Het bedrijf heeft in zijn bestaan van de afgelopen 14 jaar geïnvesteerd in bedrijven over de gehele wereld. Een criterium om te investeren is dat zij in de problemen zijn of een te lage aandelenkoers vertonen. Met name richt Lone Star zich op bedrijven in Duitsland. Tot op heden heeft het bedrijf meer dan 900 bedrijven geholpen waarbij een totale aankoopprijs is gemoeid van meer dan $ 61.000.000.000,--

Enkele overnames

Het bedrijf richt zich niet speciaal op banken, maar ook is ook in de horeca (restaurantketen Shoney’s) en in de supermarkten (Bi-Lo) actief.

In Duitsland werden in 2000 en 2002 hele grote deals gesloten bij de overname van appartementencomplexen in Berlijn. Deze complexen zijn gebouwd in het communistische tijdperk en de renovatie was reeds opgestart maar niet voltooid. Voor een bedrag van $ 330.000.000,-- werden 5.000 appartementen opgekocht. De renovatie werd voltooid en de huren werden verhoogd. Ook de laatste kredietcrisis was “succesvol” voor Lone Star, zo kocht het bijna het gehele Duitse IKB op. Deze industriebank was één van de vele banken die zware verliezen geleden hadden door slechte beleggingen op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten.

De overname van de Korean Exchange Bank in 2003 is niet zonder problemen verlopen. Lone Star kreeg een rechtszaak aan zijn broek wegens beschuldigingen van het “manipuleren van de aandelenkoers”, om zo een lagere aankoopprijs te kunnen bedingen. Mr. Yoo (directeur van de bank) kreeg een rechtszaak vanwege het verspreiden van geruchten over de afdeling credit card van zijn bank om de aandelenkoers te manipuleren, hij werd schuldig bevonden en tot 5 jaar gevangenis veroordeeld.

Lone Star en de Amerikaanse huizenmarkt

Toen de huizenmarkt in 2007 in Amerika begon in te storten, kocht het bedrijf op grote schaal de kredietportefeuilles op. Het schuldenpakket van onder andere Merrill Lynch behoorde hier ook toe, dat bestond in 2008 uit een bedrag van bijna $ 31.000.000,--. Lone Star kocht het op voor bijna $ 7.000.000,--.

Lone Star anno 2009

Er werken ongeveer 1.000 mensen bij het bedrijf wereldwijd. De meeste echter in het hoofdkantoor te Dallas. Het wordt door het persbureau Reuters omschreven als een van de grotere uitkoopfondsen met een enorme reputatie van geheimzinnigheid.

DSB ook naar Lone Star?

Op vrijdag 16 oktober 2009 stond een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank op de rol inzake het faillissement van de Wognumse DSB bank. Echter vlak voor de uitspraak meld de eigenaar van de bank, Dirk Scheringa, dat er nog een overnamekandidaat is. Inmiddels zijn de vijf grote banken in Nederland als overnamekandidaat afgehaakt.

Scheringa verzoekt nogmaals om een uitstel tot het uitspreken van een faillissement, zodat zijn overnamekandidaat de boeken kan onderzoeken. Tot veler verbazing verkrijgt hij dit uitstel tot maandag 19 oktober 2009 09:00 uur. Hij heeft niet bekendgemaakt wie deze mogelijke overnamekandidaat is, maar er zijn zeer sterke geruchten dat het om Lone Star gaat.

Op 19 oktober 2009 spreekt de Rechtbank In Amsterdam het faillissement uit over DSB bank, blijkbaar wilde of kon ook Lone Star het bedrijf niet overnemen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden