Associate Degree
Associate Degree is een opleidingsvorm dat tussen MBO en HBO inzit. Deze opleidingsvorm is in het leven geroepen om de tussenstap tussen MBO en HBO te vormen. Vaak wordt deze stap namelijk als moeilijk beschouwd en daarom is Associate Degree een prima oplossing voor dit probleem. In dit artikel geef ik ondermeer aandacht aan de volgende deelonderwerpen:
- Waarom Associate Degree?
- Welke opleidingen kan ik doen?
- Wat zijn de toelatingseisen?
- Welke opleidingen zijn er?
Waarom Associate Degree?
Deze vraag is deels al beantwoord in de tekst hierboven. Alleen zijn er nog enkele voordelen die hierin niet zijn genoemd. Zoals de opleidingsduur van 2 jaar, deze opleidingsvorm duurt (maar) 2 jaar. Na deze 2 jaar heb je een officieel erkend Europese Diploma. Met dit diploma op zak kun je gaan werken of je kunt er voor kiezen om door te studeren in dezelfde richting wat je met Associate Degree heb gedaan maar dan op het HBO waar je in jaar drie start. Een ander voordeel is dat deze tussenstap als makkelijker wordt gezien dan direct op het niveau van HBO te studeren. De lessen worden gegeven door afwisselend HBO leraren en MBO leraren. Vaak krijg je ook nog praktijk gerichte lessen waardoor je zelf een goede voorstelling van kunt maken en deze informatie direct kunt toepassen op je eigen vakgebied.
Nadelen Associate Degree?
Nu denk je vast: “Ja, allemaal leuk en aardig! Maar er zullen vast en zeker ook nadelen zijn…”. Ja, er zitten wat haken en ogen aan deze opleiding. Zo duurt deze opleiding 2 jaar waarin je in jaar 1 je minimaal 48 punten moet halen om deze studie voort te zetten. Wanneer je 48 punten heb behaald mag je in jaar 2 beginnen met afstuderen. Wanneer je dus je diploma wilt behalen moet je dus alle vakken uit jaar 1 en 2 hebben behaald. Wanneer je deze punten niet heb behaald moet je dus een extra jaar op school zitten. Het verschil met HBO is dat je wanneer je bijvoorbeeld een vak uit jaar 2 niet heb behaald dat nog kan overdoen in jaar 3 of jaar 4. Hier heb je dus veel meer mogelijkheden om alsnog het vak te behalen. Bij de opleidingsvorm Associate Degree zit er dus wat meer druk achter dan bij HBO. Leg dus de voor- en nadelen van Associate Degree op een weegschaal en maak daarna je keuze.
Wat zijn de toelatingseisen?
Je wordt aangenomen als je met succes één van de volgende opleidingen hebt afgerond:
- MBO 4-niveau
- HAVO
- VWO
De overheid promoot deze opleidingsvorm vooral voor personen die al werken maar net een stapje hoger willen of personen die MBO 4 afgestudeerd zijn. Wanneer je HAVO of VWO met succes heb afgerond kun je natuurlijk ook deze opleidingsvorm volgen. Welke opleidingen zijn er? Dit concept is nog nieuw in Nederland, in het buitenland is Associate Degree een begrip in de studie wereld. Omdat het nog maar een concept is zijn er nog maar enkele scholen die opleidingen in deze opleidingsvorm aanbieden. Een volledige lijst van aangeboden opleidingen is hier te vinden. De lijst is niet recent geüpdate want Hogeschool Rotterdam biedt deze opleidingsvorm ook aan. Kijk voor meer informatie op de site van Hogeschool Rotterdam.
Conclusie
Associate Degree is een perfecte tussenstap tussen MBO en HBO. Wanneer je al meerdere jaren werkt kan deze opleidingsvorm ook ervoor zorgen dat je stijgt in functie. Er zitten wel een aantal voor- en nadelen aan Associate Degree. Maak dan ook de afweging voor jezelf om te kiezen voor Associate Degree.