Wat is en hoe kom je aan een ErvaringsCertificaat

ErvaringsCertificaat of EVC

Een ErvaringsCertificaat heet kortweg EVC. Een echt diploma is het niet. Maar je kunt er wel jouw kunde en kennis mee bewijzen. Daarom wordt dit certificaat ook 'erkenning van verworven competenties' genoemd. Voor je carrière altijd handig om extra bij jouw CV te hebben. Zeker in deze onzekere tijden als je op zoek moet naar een volgende baan.

Wat is het nut van zo'n certificaat?

 • Waar veel werknemers niet bij stilstaan als 'de wereld goed draait': ervaring verzilveren voor het geval de wereld 'niet zo goed meer draait', zoals in deze tijd na de economische crisis dus. Kijk eens naar jouw dagelijkse werksituatie: het kan best zijn, en is ook een logische gang van zaken, dat je nu werk doet dat heel anders, of gedeeltelijk anders, is dan toen je begon bij je huidige baas! Enkele eenvoudige voorbeelden: moet je wel eens bijspringen in de postkamer? Moet je een andere machine (leren) besturen? Rij je met de heftruck tegenwoordig? Mag/moet je bestellingen doorgeven? Vertegenwoordigers ontvangen? Meer netwerken dan vroeger? Heb je leren plannen lezen inmiddels? Kortom… de kans is groot dat je goed geëvolueerd bent in je job en daardoor boven je niveau van opleiding en dus diploma werkt. Sterker nog: dingen doet en kunt waarvoor je helemaal geen diploma hebt! Hoe ga je dat bewijzen bij je volgende baas? Hoe meer je immers kunt, hoe steviger jouw positie op de arbeidsmarkt. We zouden eraan toe kunnen voegen: hoe meer je kunt, hoe meer loon je kunt vragen. Helaas: vandaag de dag is dat niet meer zo vanzelfsprekend, dat weten we allemaal.
 • Dat is nu juist de bedoeling van het CVE: opgebouwde kennis en vaardigheden (zeg maar ervaring dus) schriftelijk vastgelegd! De werkgever ziet meteen wat je te bieden hebt! En voor jezelf: een nieuwe of betere kans op de arbeidsmarkt.
 • Nog een pluspunt: doordat jouw ervaring, kennis en kunde is vastgelegd in een CVE en als je dan besluit om nog een vervolgstudie aan te vatten, is het best mogelijk dat je een aangepast studieprogramma krijgt waardoor de vervolgopleiding sneller klaar is.

Wie komt voor een EVC in aanmerking?

Theoretisch: Iedereen! Jong, oud, werkend, niet werkend!

Hoe en waar aanvragen?

♦ Je kunt zelf een EVC aanvragen of je werkgever kan het doen. De aanbieders van EVC opleidingen (zo'n 100 erkende aanbieders in 2010) zijn meestal onderwijsinstellingen of branche-organisaties maar ook gespecialiseerde bureaus. O.a. ROC's zijn heel actief bezig. Wil je kijken of er bij jou in de buurt een opleider is: zie de links onderaan dit artikel.

♦ De begeleiding gebeurt zowel individueel als in groepsverband.

♦ Gemiddelde duur van een EVC procedure: 3 maanden.

Wie betaalt de kosten?

Wie de nota betaalt, hangt af van uw persoonlijke situatie!

 • Heb je een baan: vraag dan aan je werkgever (personeelszaken) of je in aanmerking komt. Sla er ook de CAO van je branche-organisatie eens op na;
 • Heb je een uitkering: informeer dan bij de uitkeringsinstelling of gemeentelijke sociale dienst. En vergeet in dit geval de Belastingdienst niet: misschien mag je de kosten van je EVC aftrekken?

Hoeveel kost een EVC?

We geven enkel een prijsindicatie zoals gevonden voor de ROC's. Van brancheorganisaties en gespecialiseerde bureau's werden geen prijzen gevonden. Bovendien zijn de kosten ook afhankelijk van de gevolgde opleiding en het aantal uren begeleiding dat nodig is. Bij ROC: de kosten variëren van € 700 tot € 1500 + kosten van begeleidende medewerkers ROC (worden geschat op 40 uren).

Waarom zou jouw baas hieraan meewerken?

Voor de werkgever heeft een EVC-certificaat volgende voordelen:

 1. Door het EVC weet hij precies wat de werknemers kunnen en kan hij ze flexibeler inzetten;
 2. Bij een eventuele reorganisatie is flexibiliteit van het grootste belang om te kunnen schuiven met personeel. Handig als je dan weet wie wat kan en niet kan;
 3. Werknemers zijn meer gemotiveerd om extra opleidingen die nodig zijn binnen het bedrijf te volgen als ergens personeelscapaciteit te kort heeft en niet gevonden wordt op de arbeidsmarkt;
 4. Beter personeel (up-to-date) omdat ze (bij)geschoold zijn; beter dienstverlening door de werknemers;
 5. Beter gemotiveerd personeel dus een betere productiviteit, minder ziekteverzuim, meer lol in hun dagelijks werk;
 6. Werkgevers krijgen de opleidingskosten geheel of gedeeltelijk vergoed door subsidies en belastingvoordeel (WVA, ca. € 325/werknemer). Bij nakende ontslagrondes/faillissement kan het zijn dat UWV de kosten voor een EVC geheel of deels betaalt.

Leren en werkenWebsite informatie EVCCheck!BelastingdienstUWVDoe een Quickscan!