Literatuurverwijzing volgens APA, hoe doe je dat

Inleiding

De meeste en toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften eisen dat onderzoekers hun artikelen schrijven en inleveren in de stijl van APA (American Psychology Association). Dan gaat het met name om de referenties en verwijzingen. Dat maakt dat de APA-richtlijnen een zeer belangrijke standaard zijn binnen verschillende, en met name sociale, wetenschappen. Het is belangrijk goede referenties en verwijzingen te maken, dat komt de controleerbaarheid en de geloofwaardigheid van een wetenschappelijk verslag ten goede. Daarnaast wordt plagiaat zeer streng bestraft (met name in wetenschappelijk onderwijs) en dienen de verwijzingen naar uitspraken, conclusies of onderzoek van andere auteurs en onderzoekers dus altijd gemaakt te worden. Ten slotte kunnen lezers van een verslag of artikel makkelijk andere artikelen waaraan gerefereerd wordt vinden als de verwijzingen correct zijn. Achterin het verslag moet een correcte literatuurlijst of referentielijst gemaakt worden. Lees hier hoe je volgens APA normen een literatuurlijst maakt.

Sneller leren lezen en beter leren onthouden? Klik hier voor een betere studie methode.

Ben je geholpen met dit artikel? Klik dan als bedankje op een advertentie hieronder. Dan help je een medestudent aan wat inkomsten!

Literatuurverwijzingen

In een literatuurverwijzing volgens APA noem je de auteur(s), het jaartal van publicatie en als er letterlijk wordt geciteerd ook paginanummers. Van twee tot zes auteurs moeten alle namen genoemd worden in de éérste verwijzing. Bij volgende verwijzingen hoeft slechts de eerste naam genoemd te worden. Bij meer dan zes auteurs dient alleen de naam van de eerste auteur genoemd te worden, opgevolgd door et al. (kort voor het Latijnse et alia, dat ‘en anderen’ betekent). De manier van verwijzen kan verschillen afhankelijk van hoe het mooi in de tekst verwerkt wordt. Hieronder staan enkele voorbeelden.

  • De Groot (1998) concludeert dat…
  • Uit onderzoek van Steenkamp en Wedel (2004) blijkt dat …
  • De mate van betrokkenheid bij een product heeft invloed op het koopgedrag (Jones et al., 2006).

Indien eenzelfde conclusie door verschillende onderzoekers wordt bevestigd worden de auteurs op alfabetische volgorde gezet, gescheiden door een ; .

  • Het assortiment wordt vaak als het belangrijkste attribuut gezien (Ghosh, 1990; Lindquist, 1974; Mazursky & Jacoby, 1986)

Indien er letterlijk wordt geciteerd dient ook het paginanummer genoemd te worden.

  • “Constante betrokkenheid representeert een continue betrokkenheid bij een product die de situationele betrokkenheid overtreft” (Hsu & Lee, 2003, p.59).

Het kan zijn dat het niet duidelijk is wie de auteur is omdat bijvoorbeeld informatie uit een algemene bron van een instelling gehaald is. Bij de eerste verwijzing volgens APA moet de volledige naam worden genoemd vervolgd door een eventuele afkorting. Daarna mag slechts de afkorting genoemd worden.

  • Het Interstedelijk Studenten Overleg [ISO] (2004) concludeerde dat het afschaffen van …

Links

Een literatuurlijst volgend APA, hoe maak je die

De Super Studie Methode: sneller lezen en beter onthouden

Tips voor literatuur verwijzingen

Zorg dat je zodra je een stuk literatuur hebt gebruikt of geciteerd meteen de juiste literatuurverwijzing maakt! En zet de titel ook meteen correct in je APA literatuurlijst. Zo voorkom je dat je later nog op zoek moet naar het gebruikte artikel of boek. Dat scheelt een heleboel tijd en frustratie.

Gebruik voldoende literatuur en verwijzingen in je scriptie. Docenten hechten waarde aan een degelijke onderbouwing met bestaande literatuur en onderzoek.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden