Wat houdt de studie Film- en literatuurwetenschap in

Inleiding

Ieder jaar doen veel leerlingen examen op de middelbare school en moeten ze een studie kiezen. Er is een enorm aanbod en veel leerlingen vinden het dan ook moeilijk om te kiezen. Eén van de onbekendere universitaire studies is film- en literatuurwetenschap. In dit artikel kom je er achter waar je deze studie kunt volgen, welke vakken je krijgt en of het misschien iets voor jou is.

Alles wat je moet weten over de studie film- en literatuurwetenschap

Waar kun je deze studie volgen?

De studie Film- en literatuurwetenschap is alleen in Leiden te volgen. Het is dus zeker een unieke opleiding! Aan verschillende andere universiteiten in Nederland kun je wel de studie literatuurwetenschap volgen, maar de combinatie met filmwetenschap vind je alleen in Leiden. De opleiding is met ongeveer 40 eerstejaars erg kleinschalig en er is veel persoonlijke begeleiding. Iedereen met een VWO diploma wordt rechtstreeks toegelaten tot deze opleiding.

Welke vakken ga je volgen in je eerste jaar?

In je eerste jaar volg je veel inleidende vakken, zodat je een breed beeld krijgt van film- en literatuurwetenschap. Hieronder een overzicht van vakken uit je eerste jaar:

Realisme in literatuur en film

In dit vak leer je hoe het realisme van de 19e eeuw terug te zien is in literatuur en films uit die tijd. Je bespreekt romans van onder andere Emile Zola en verdiept je in verschillende films uit die tijd.

Filmgeschiedenis

Zoals de naam van het vak al zegt leer je hier alles over de geschiedenis van de film. In twaalf weken tijd krijg je een overzicht van de belangrijkste stromingen van het Frans Impressionisme tot New Hollywood of Dogma. Ook maak je kennis met de genres zoals melodrama, western en sciencefiction.

Inleiding literatuurwetenschap

Aan de hand van dertien kernbegrippen wordt tijdens dit vak gesproken over de geschiedenis van de literatuur. Een aantal van deze kernbegrippen zijn: identiteit, representatie, belang, vorm en affect en hybriditeit. Met behulp van deze begrippen wordt de literatuurwetenschap geperiodiseerd.

Tekst- beeldanalyse

Tijdens dit vak leer je uitgebreid hoe je literatuur en films kunt analyseren, je leert onder andere welke factoren in de literatuur en films van belang zijn om mensen te blijven boeien. Je analyseert hoe personages zijn opgezet, hoe spanning wordt opgebouwd en hoe ruimtes gecreëerd worden.

Academische Vaardigheden

Naast deze inhoudelijke vakken die deze studie interessant maken, is het ook belangrijk om academische vaardigheden op te doen. Tijdens dit vak leer je schriftelijke en mondelinge vaardigheden. Ook volg je het vak Academisch Engels, zodat je ook in het Engels een goede academische tekst kunt schrijven.

Tweede en derde jaar

In je tweede en derde jaar kies je je eigen richting, je kunt je specialiseren in Filmwetenschap of Literatuurwetenschap. Wanneer je voor Filmwetenschap kiest volg je vakken als Filmbenaderingen, Filmdocumentaire en Wereldcinema. Hierbij ga je dieper in op de geschiedenis van films en het technische aspect: hoe worden deze films gemaakt? In het vak Wereldcinema verdiep je je in films van over de hele wereld en bestudeer je de verschillen en overeenkomsten.

Als je voor de richting Literatuurwetenschap kiest volg je vakken als Literatuurbenaderingen en Wereldliteratuur, waarbij je je verdiept in literatuur van over de hele wereld en steeds beter leert om literatuur zowel inhoudelijk als qua vorm te analyseren.

In je derde jaar heb je veel vrije ruimte om vakken bij andere studies te volgen, daarnaast schrijf je een eindwerkstuk over een onderwerp dat bij jouw specialisatie past.

Wat kun je er mee worden?

Eén van de belangrijkste vragen blijf natuurlijk: wat kun je met deze studie worden? Als je klaar bent met de opleiding Film- en literatuurwetenschap heb je genoeg mogelijkheden: je kunt aan de slag als verkoper of projectmanager bij een boekhandel of een bedrijf als Identity Games. Daarnaast geven veel afgestudeerden trainingen over schrijven of het maken van films.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in literatuur en films is deze studie misschien wel wat voor jou. Je verdiept je in literatuur en films uit verschillende periodes en leert te analyseren. Ook na de studie zijn er genoeg mogelijkheden. Twijfel je of deze studie wat voor jou is? Bezoek dan eens een Open Dag van de universiteit, of doe een meeloopdag.