Hoe ga je beter om met kritiek

Inleiding

Neem jij opmerkingen vaak ook te persoonlijk of kun jij je een week lang tobben over een opmerking van je baas, je partner...? Ongeveer 1 op 5 mensen heeft lange tenen. Emotionele gevoeligheid is genetisch bepaald. Bespaar jezelf heel wat stress en gepieker en leer hoe je beter met kritiek kunt omgaan.

Tips

Die emotionele gevoeligheid heeft vele nadelen, want het zorgt ervoor dat je vaak te hevig reageert. Dit wordt veroorzaakt door situaties te overanalyseren. Daardoor ga je de verkeerde dingen denken en zeggen of blijft een opmerking dagen door je hoofd spoken. We zijn gevoeliger voor zaken die onzelf weergeven, zoals onze job. Een opmerking van een collega over je werk zal je dus meer kwetsen dan een opmerking van je schoenmoeder over je kookkunsten.

Vrouwen zijn wel gevoeliger in hun omgang met mensen dan mannen. Het wordt ze zelfs aangeleerd, het wordt van hen verwacht dat ze warmer, toegeeflijk zijn en dat ze meer investeren in relaties. Ze zijn tactvoller, maar daarom reageren ze ook sneller op kleine problemen en opmerkingen. Dit komt grotendeels omdat ze meer op de details letten.

Als je iets dwarszit, is het belangrijk om goed te ademen. Probeer ook het gesprek te verlaten. Dit is niet gemakkelijk, maar door je op je adem te concentreren, help je je woede te beheersen. Dit neemt ook de drang weg om meteen te reageren. Weggaan geeft je de tijd om na te denken over je weerwoord. Een dag om over je antwoord na te denken, is optimaal. Je ontdekt dan zaken die je alsnog kan zeggen en waar je niet aan gedacht zou hebben als je meteen gereageerd zou hebben. Als je op het werk defensief reageert, geef je een onzekere indruk.

Als iemand een opmerking maakt, moet je naar de persoon en zijn karakter kijken. Hoeveel weet die over jou en de situatie? Als de persoon je heel goed kent, dan zal hij of zij die opmerking enkel gemaakt hebben om je te helpen. Als het iemand is, die niet weet waarover hij of zij spreekt, dan hoef je je er niets van aan te trekken. Hij of zij kent je immers niet en weet dus totaal niet waarover hij of zij spreekt.

Praten zou kunnen helpen, maar in de meeste gevallen lokt dit depressies uit. Je kunt beter je gedachten verzetten met het lezen van een boek of een wandeling.

Als je supergevoelig bent, kan dit komen door het draait-allemaal-rond-mij-syndroom. Je kan dit ook vergelijken met een slachtofferrol. Het is beter dat je je niet in deze rol spiegelt, want dit kan nogal nare reacties uitlokken. Het is niet omdat iemand slecht gehumeurd is, dat dit komt door iets wat jij gezegd hebt. Je collega kan slecht geslapen hebben en daarom heftig reageren.

Wat ook kan helpen is een lijstje maken van je sterkste punten. Als je je daar bewust van bent, zal je je minder gekwetst voelen indien je kritiek krijgt.

Het is ook belangrijk dat je goed nadenkt over je woorden. Volgende zinnetjes kunnen je helpen wanneer iemand je een opmerking geeft:

Excuseer? --> De persoon zal de opmerking herhalen en zal terwijl ook nadenken over wat ze net zeiden. Het biedt je ook de kans om beter te begrijpen wat ze bedoelen.

Waarom zeg je zoiets? --> De persoon kan nadenken over zijn of haar motieven.

Kun je daarover uitweiden? --> De persoon kan zijn mening verklaren en dit kan misverstanden vermijden.

Je kwetst me met die opmerking --> Je laat de persoon merken dat je zijn of haar commentaar persoonlijk neemt. Je geeft de persoon de kans zicht te verontschuldigen.