Hoe word ik goed of beter in modelbouw

Modelbouw in een notendop

Het kan zorgen voor mentale ontspanning en rust. Concentratie en creativiteit zijn een must. Neem de tijd voor je model en werk niet te gehaast. Zorg ook dat je een goede werkplek heb met voldoende licht. Het is fijn om natuurlijk licht in je kamer te hebben, maar een lamp op je werkplek. Ook is goed gereedschap nodig om een mooi model te kunnen bouwen. Hieronder volgt een stappenplan om een dergelijk model te bouwen.

Stappenplan voor een mooi model

Stap 1: Richt je werkplek in. Zorg dus voor voldoende licht, een goede zitplaats, een opgeruimd bureau en leg je gereedschap gerangschikt op zijn plaats. Dit werkt allemaal erg fijn en je hoeft niet overal naar te zoeken. Stap 2: Pak je model uit en leg de ramen met plastic onderdelen uit op een plek waar hier ruimte voor is. Zo creeer je overzicht en kun je gemakkelijk alle onderdelen terug vinden. Stap 3: Blader even de bouwconstructie tekeningen door. Zo weet je ongeveer wanneer welke delen van je model op welk moment op het model dienen te komen. Stap 4: Je bent nu aangekomen om daadwerkelijk aan het model te beginnen. Je werkplek is goed ingericht, je zit lekker en je weet hoe het model enigzins in elkaar steekt. Begin nu te lezen met de constructietekeningen. Deze zijn meestal stap voor stap uitgetekend. Zorg dat je goed snapt welk onderdeel waar moet en hou je altijd aan deze tekeningen! Het zou erg zonde zijn als je het verkeerde onderdeel vast lijmt of een onderdeel geheel vergeet en daar later achter komt. Stap 5: Als het goed is is je model nu af en ben je geen onderdelen vergeten. Nu komt het moeilijkste deel, de afwerking. Schuur het model met heel fijn schuurpapier zodat het oppervlak mooi glad wordt. Verwijder de stofrestjes met bijvoorbeeld terpetine. Stap 6: Het verven. Zorg bij deze stap eveneens dat je een georganiseerde werkplek hebt. Ruim je gereedschap op en leg kwastjes en verf neer. Kijk welke basiskleuren je wilt gebruiken en hou deze apart. Breng nu allereerst een grondlaag aan van een van de basiskleuren. Laat het goed drogen en schuur het lichtjes. Begin nu met de andere kleuren. Stap 7; Je model is nu gebouwd en geschilderd. Nu alleen nog de stickers of plaatjes erop. Ruim eerst je gereedschap weer op voor overzicht op je werkplek. Neem een bekertje warm water, een schaar en een klein tangetje of ander soort gereedschap waarmee je de stickertjes of plaatjes op je model kunt aanbrengen. Doet dit rustig en bedachtzaam. De stickers zijn erg kwetsbaar en meestal kun je ze maar in één keer goed aanbrengen.

Tips

1) Zorg voor een georganiseerde werkplek en gereedschap is erg belangrijk. Zorg dan ook dat je kwalitatief goed gereeschap in huis hebt. Alleen zo kun je een model bouwen om trots op te zijn. 2) Koop het juiste model. Er zijn veel merken te koop en de een is beter dan de ander. Vraag daarom altijd aan de verkoper welke hij zou adviseren en waarom. Wees duidelijk in je vraag. Leg uit wat je wilt bouwen en hoe bedreven je bent in modelbouw. Ervaren modelbouwers zullen zo minder kijken naar de tekeningen en zelf weten welke volgorde aan te houden. Let ook op de schaal en de hoeveelheid onderdelen. Als vanzelfsprekend moeten beginners met minder onderdelen beginnen en ervaren bouwers met meer. 3) Koop ook goede verf en kwastjes. Voor de basiskleuren kun je het best een dikkere kwast gebruiken dan voor het detail werk. Geduld is letterlijk een schone zaak. Wanneer je de ene laag over de ander verft en weinig tijd neemt om het te laten drogen wordt je model lelijk in de afwerking. Dit zou erg jammer zijn omdat je juist zoveel tijd hebt genomen voor de bouw. 4) Wees creatief! Bedenk zelf wat je mooi vind en minder mooi aan een model. Niet alles hoeft precies zoals op de tekening. Een wiel, geweer, detail, of kleur meer of minder is leuk. Zo wordt je model uniek en kan je er trots op zijn. 5) Wees geduldig. Modelbouw hoort leuk te zijn en niet alles kan of moet perfect. Neem voldoende rust tijdens het bouwen en werk geconcentreerd.

Links

1) www.revell.com 2) www.academy.co 3) www.hmbc.nl/shops