Geslaagd, mag de vlag met schooltas uit

Inleiding

Algemeen

Juni is de maand van de eindexamenkandidaten VMBO, HAVO en VWO. Dan krijgen zij namelijk hun examenuitslag te horen. Geslaagd, een her of helaas een jaar overdoen, hartstikke spannend. Wanneer dan dat belletje komt met de melding “geslaagd” dan is het feest, drankje, hapje, kado en de vlag kan uit met de schooltas in top. Eindelijk bevrijdt van de spanning.

Het zijn de critici die zich groen en geel ergeren aan dit, soms wekenlang durende ritueel, want mag die vlag “zomaar” opgehangen worden?

Stappen

Vlaggen in Nederland

De Nederlandse vlag is het symbool van éénheid, de onafhankelijkheid van het koninkrijk. Over het hoe, waar, en wanneer heeft de toenmalige premier Dries van Agt in 1980 een nieuwe vlaginstructie geïntroduceerd. Deze geldt voor zowel de overheid, private instellingen als de burgers van Nederland. Enkele van deze instructie’s zijn:

  • De Nederlandse vlag dient met respect behandelt te worden.
  • Zij dient met zonsopgang gehesen te worden en met zonsondergang gestreken. Het hijsen en strijken dient niet te snel of langzaam te gebeuren.
  • De vlag mag geen grond of struikgewas raken.
  • De vlag mag in de nacht blijven hangen, maar dan dient deze wel door schijnwerpers te worden verlicht. De kleuren van de vlag dienen ten alle tijden duidelijk zichtbaar te zijn.
  • De nationale vlag dient altijd aan een vlaggenmast of stok te hangen en niet als decoratie te voldoen (als draperie is het wel toegestaan).
  • De verhouding van de vlag is altijd 3:2 en versieringen op de vlag aanbrengen is verboden.

Officieel vlaggen in Nederland

Tevens heeft Van Agt aangegeven wanneer er officieel gevlagd mag worden:

Datum Gebeurtenis wimpel bijzonderheid
31 januari Verjaardag H.M. Koningin Beatrix ja geen
27 april Verjaardag Z.K.H. Prins Willem Alexander ja geen
30 april Koninginnedag ja geen
4 mei Dodenherdenking nee vlag van 18.00 tot zonsondergang half stok
5 mei Bevrijdingsdag nee geen
17 mei Verjaardag H.K.H. Prinses Máxima ja geen
3e dinsdag in september Prinsjesdag nee alleen vlaggen in Den Haag
15 december Koninkrijksdag nee geen

Het vlaggen ter ere van een groot sporttoernooi, zoals het Euro 2008, of het bevestigen van een tas aan de vlaggenmast is dus uit den boze, maar staat wel heel sfeervol.

Handige links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden