Werken bij de politie wat moet je doen
Werken bij de politie
Wie denkt dat je makkelijk bij de politie komt heeft dat fout gedacht. Een beetje bekeuringen uitschrijven kan iedereen wel zou je zeggen, maar bij politie werk komt nog veel meer bij kijken. Er zit een jarenlange studie aan vast zodat je weet wat je in verschillende situaties kan doen. Niet iedereen wordt zomaar bij de politie aangenomen. Allereerst moet je solliciteren bij het korps waar je graag wilt werken. Je krijgt eerst een intake gesprek om te kijken of werken bij de politie wel echt wat voor jou is. Wanneer je daar bent goed gekeurd, krijg je verschillende testen om te kijken of je geschikt bent voor de politie.
Welke testen moet je doen.
Voordat je met de testen begint krijg je eerst verschillende vragenlijsten. Je krijgt een taaltest en een IQ-test. Verder krijg je ook een persoonlijkheids vragenlijst. Wanneer je deze allemaal hebt ingevuld, ga je verder met de sporttest.
Sporttest.
Er wordt gekeken naar je conditie. Je moet als politie in vorm zijn. Je moet een goede conditie hebben en het liefst ook een beetje kracht. De sporttest bestaat uit onder andere een hindernisbaan. Deze hindernisbaan moet je zo snel mogelijk doen. Voor de mannen geldt dat je de baan binnen 3:20 moet lopen en vrouwen mogen er 4:00 minuten over doen. Wanneer je bij de politie wilt is het een aanrader om alvast te gaan trainen voor de sporttest.
De vragenlijsten en de sporttest hoort bij het eerste deel van het toelatingsproces. Wanneer je bij deze geschikt bent bevonden ga je door met de volgende testen. Meestal krijg je dit aan het eind van de dag waarop je de sporttest hebt te horen.
Psychologische test.
De psychologische test is aardig streng. De politie is op zoek naar een bepaald karakter. Aan de hand van de gesprekken wordt gekeken of jij bij de politie past. Dit zijn de punten die belangrijk zijn. Ze willen iemand die goed kan samenwerken met anderen. Ook moet je tegen stresssituaties kunnen en niet snel in paniek raken. Verder is het belangrijk dat je rustig blijft en niet agressief wordt. Ook moet je flexibel zijn ingesteld. Een dag is nooit hetzelfde bij de politie, net als je werktijden. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Verder krijg je ook een praktijkproef, hierbij wordt gekeken hoe je in de praktijk reageert.
Na de psychologische test wordt er een rapport over jou gemaakt. Dit rapport wordt naar het korps opgestuurd waar je gesolliciteerd hebt. Zij nodigen je dan uit voor een gesprek. Bij dit gesprek worden je resultaten besproken en er wordt gekeken of je bij het korps past. Wanneer ze je graag willen hebben, krijg je nog twee onderzoeken voordat je ook daadwerkelijk mag beginnen met de opleiding.
Medische test.
De medische test wordt door een doktersassistent gedaan. Deze punten worden gecheckt:
- Lengte en gewicht
- Oogmeting
- Kleurentest
- Gezichtsveldbepaling
- Gehoormeting
- Bloeddruk
- Glucose
Als laatste krijg je een veiligheidsonderzoek. Bij dit onderzoek wordt je verleden na gegaan. Er wordt gekeken of je te maken hebt gehad met de politie of met justitie. Er wordt gekeken of jij wel de juiste persoon bent voor de politie. Je moet trouw zijn aan de politie en de wet na willen leven.
Welke niveaus heb je bij de politie
Je kan voor verschillende functies solliciteren bij de politie. Voor welke functie je wilt solliciteren is afhankelijk van je middelbare schoolopleiding. Hieronder een overzicht van de verschillende niveaus.
Niveau 2: Assistent politiemedewerker
Niveau 3: Politiemedewerker
Niveau 4: Allround politiemedewerker
Niveau 5: Politiekundig Bachelor
Niveah 6: Politiekundig Master
Conclusie
Je komt niet zomaar bij de politie. Hiervoor moet je verschillende testen en gesprekken voor ondergaan. Je moet lichamelijk en mentaal in top conditie zijn! Denk je erover na om bij de politie te gaan? Zoek dan eerst zoveel mogelijk informatie op om te kijken of werken bij de politie echt wel wat voor jou is. Het is zonde als je aan het traject begint en er na een tijdje achterkomt dat de politie toch niks voor jou is.