WarChild: de oorlog uit een kind halen

Geschiedenis

In 1995 werd War Child opgericht door Willemijn Verloop, zij werkte toen als vredesactivist in dienst van de European Action Council for Peace in the Balkan. Tijdens haar werk in Bosnië kwam zij in contact met muziekprofessor Nigel Osborne, hij organiseerde muziekworkshops voor oorlogskinderen. Zo ontdekte Willemijn wat muziek voor deze oorlogskinderen kon betekenen. In oktober 1995 richt ze War Child op, met als doel om het leven van oorlogskinderen zoveel mogelijk te verbeteren.

In de jaren daarna is War Child uitgegroeid tot een grote organisatie, eerst werkte de organisatie alleen met vrijwilligers. Maar dankzij het ambassadeurschap van Marco Borsato en de Kosovo crisis nam de interesse van mensen en bedrijven in War Child toe, waardoor de organisatie uit kon groeien tot wat hij nu is. Momenteel werkt War Child in 11 landen aan het creëren van een veilige omgeving en onderwijs voor oorlogskinderen.

Wat doet War Child?

 War Child zorgt dat kinderen zich veilig kunnen voelen, waar ze ook zijn. Zo zorgt War Child bijvoorbeeld voor een speciale veiligheidszone voor kinderen in een vluchtelingenkamp, waar ze onbezorgd kunnen spelen en leren.

  • Psychosociale hulp

Daarnaast biedt War Child de kinderen psychosociale hulp. Oorlog kan voor angst en agressie zorgen bij de kinderen, War Child wil de kinderen helpen door ze positief op te voeden en te ontwikkelen, onder anderen door middel van onderwijs.

  • Onderwijs

Onderwijs is dan ook het volgende punt waar War Child zich mee bezighoudt. Het onderwijs dat door War Child wordt geboden is geen regulier onderwijs, maar onderwijs speciaal voor kinderen die door de oorlog geen les hebben gehad. Hierbij kunnen ze de lessen versneld volgen. Daarnaast leren ze een vak en wordt ze geleerd welke rechten ze hebben.

Waar werkt War Child?

  • Afghanistan

In Afghanistan is War Child er vooral voor de kinderen die niet door anderen gezien worden, zoals gehandicapte kinderen, wezen en jonge meisjes. War Child zorgt er voor dat ook dat zwakkere kinderen een kans krijgen op een goed bestaan, door onderwijs voor hen te financieren.

  • Burundi

In Burundi probeert War Child er voor te zorgen dat kinderen met een leerachterstand weer verder kunnen op school. Daarnaast worden leraren getraind om de kinderen te helpen bij de verwerking van hun oorlogstrauma's. 

  • Colombia

In Colombia heeft War Child als doel om te voorkomen dat kinderen zich aansluiten bij gewapende groepen. De kinderen worden beschermd tegen geweld en misbruik.

  • Democratische Republiek Congo

In Congo worden kansen gecreëerd voor jongeren, zodat ze niet meer hoeven te leven als kindsoldaat of mijnwerker. Ook wordt hulp geboden aan seksslaven en misbruikte tienermoeders.

  • Israël / bezette Palestijnse gebieden

In Israël zet War Child zich in om de Palestijnse kinderen te beschermen en om hen een kans te geven even niet aan de oorlog te denken. Dit wordt gedaan met behulp van toneelworkshops en andere activiteiten.

  • Libanon

In Libanon biedt War Child vooral hulp aan de kinderen in vluchtelingenkampen, waar misbruik en geweld aan de orde van de dag is. War Child wil de kinderen hiervoor beschermen. 

  • Oeganda

In Oeganda houdt War Child zich bezig met de bescherming van kinderrechten, daarnaast leren jongeren om hun ervaringen te verwerken met behulp van film, muziek, radio, dans.

  • Sierra Leone

In Sierra Leone is War Child actief geweest in het trainen van ouders en leraren, daarom worden de activiteiten van War Child in Sierra Leone nu ook afgebouwd. De ouders en leraren hebben voldoende training gehad om de kinderen verder te begeleiden.

  • Soedan

In Soedan creëert War Child veilige plaatsen voor kinderen om te spelen en leren. Door het aangeboden onderwijs kunnen ze hun onderwijsachterstand weer inhalen.

  • Sri Lanka

Ook in Sri Lanka zorgt War Child ervoor dat kinderen hun normale leven weer op kunnen pakken, door ze weer naar school te sturen en hen te helpen bij het verwerken van hun oorlogstrauma's.

  • Zuid Soedan

In Zuid Soedan worden kinderen beschermd tegen misbruik en geweld, daarnaast zorgt War Child er voor dat de kinderen weer naar school kunnen.

Wat kun jij doen?

Iedereen kan zich inzetten voor War Child, door te doneren, een actie te voeren of met de collectebus rond te gaan. Voor meer informatie:

http://www.warchild.nl/

Reacties (1)

Reageer
Nisan reageerde 9 jaar geleden
03 Feb 16:43
super heb er veel aan gehad voor mijn werkstuk!!!