Schiphol op de lijst van internationale luchthavens

Inleiding

Een woordvoerdster van Schiphol heeft in Augustus 2009 bevestigd dat luchthaven Schiphol in een paar jaar tijd is gezakt van de negende naar de veertiende plaats op de lijst van internationale luchthavens voor passagiersaantallen.

Het nieuws is naar buiten gebracht naar aanleiding van berichtgeving van het Financieele Dagblad daarover. In 2006 bekleedde Schiphol nog de negende plaats, in 2007 de twaalfde en vorig jaar de veertiende.

Schiphol maakt zich niet heel druk over zijn lagere positie. Dat zijn statistieken, daar kijken we niet zo naar', zei de woordvoerster. Schiphol vindt het netwerk dat de luchthaven biedt veel belangrijker. Na Frankfurt bieden we binnen Europa de meeste bestemmingen aan, zo'n 260 in de wereld. Voordelige vliegtickets kunt u vinden bij het World Ticket Center

Over Schiphol

Schiphol, of Luchthaven Schiphol (in het Engels Schiphol Airport, Amsterdam Airport of Amsterdam Airport Schiphol genoemd), is de grootste Nederlandse luchthaven, en een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Schiphol is de thuishaven van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Martinair, ArkeFly en Transavia.com. Voor buitenlanders is het altijd aardig om te vermelden dat Schiphol onder zeeniveau ligt. Op de plaats waar Schiphol nu ligt, heeft eerder een dorp gelegen: Rijk. De naam "Schiphol" wordt ook gebruikt als plaatsnaam, evenals Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk.

De luchthaven is eigendom van de Schiphol Group (statutaire naam: "N.V. Luchthaven Schiphol"), met als aandeelhouders de Nederlandse Staat, en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

Inkomsten van Schiphol

Meer passagiers leveren de luchthaven meer inkomsten op, maar dat is niet het doel van Schiphol. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar dat is geen doel op zich. Schiphol is gebonden aan strenge milieuregels en heeft een klein achterland. We hebben geen binnenlandse vluchten meer, aldus de woordvoerster. Een luchthaven als Madrid is volgens Schiphol de laatste jaren juist gegroeid door een toename van het binnenlandse verkeer. Schiphol presenteert volgende week de cijfers over de eerste zes maanden van 2009.WijzigenVerwijderenmove

==

Passagiersaantallen van Schiphol

De passagiersaantallen op Schiphol zijn de afgelopen decennia exponentieel gestegen. Zo heeft Schiphol tussen 1990 en 2000 een stijging meegemaakt van 33 miljoen passagiers per jaar. Tussen 2000 en 2008 is het aantal passagiers per jaar gestegen van 39 miljoen passagiers per jaar naar 47 miljoen passagiers per jaar.WijzigenVerwijderenmove

Mogelijke uitbreidingen van Schiphol

Schiphol wil de komende jaren de capaciteit verder uitbreiden naar tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar. Daarvoor zou een zevende baan noodzakelijk zijn, welke parallel zou komen te liggen aan de Kaagbaan. Tevens zal er een vierde noord-zuid baan nodig zijn, (parallel aan de Zwanenburgbaan) om ook groei tot na 2015 veilig te stellen en de concurrentie aan te kunnen gaan met Frankfurt en Londen Heathrow. Hierdoor is er meer capaciteit nodig en er zal een nieuwe terminal gebouwd moeten worden aan de noordwestzijde van de luchthaven. Deze zal fungeren als 'overflow' wanneer er onvoldoende standplaatsen zijn op het centrale terminaleiland. Goede verbindingen met de centrale terminal evenals met de infrastructuur en openbaarvervoer worden noodzakelijk geacht.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden