Werken tot je 67e

Inleiding

Voor veel mensen is het nog ver weg. De leeftijd waarop ze met pensioen mogen. Wanneer je 65 bent mag je stoppen met werken en heb je recht op AOW en je pensioen. AOW betekent algemene oudersdomwet. Iedere Nederlander die 65 is geworden heeft hier recht op. Het is een minimumpensioen voor de ouderen. Woon je samen of ben je gehuwd en ben je beiden boven de 65 dan krijg je ongeveer 1388 bruto. Is één van de twee 65 dan krijg je de helft, maar heb je wel recht op andere voordeeltjes, zoals partnertoeslag. Ben je alleenstaand dan krijg je ongeveer 1011 euro bruto. Dit is natuurlijk niet veel geld om van rond te komen. De meeste mensen die gewerkt hebben, hebben zelf ook nog pensioen opgebouwd. Dit bedrag komt boven op de AOW.

Werken tot je 67e

De Nederlandse regering heeft plannen om de aow-leeftijd te verhogen van 65 naar 67. Dit betekent dat je twee jaar langer door moet werken voordat je recht krijgt op je aow en je pensioen. Het invoeren zal niet in één keer gebeuren. Over een paar jaar zal er ieder jaar een maand bijkomen. Wanneer het ingaat mag je dus met pensioen als je 65 en één maand bent. Na 24 jaar zal de 67 bereikt zijn.

De regering heeft een aantal redenen om dit in te voeren. Ten eerste doen ze het om geld uit te sparen. Mensen worden steeds ouder. In verhouding komen er steeds meer oudere mensen dan jongere. Dit heet de vergrijzing. De aow moet dus betaald worden aan meer mensen over een langere tijd. Daarom wordt het steeds een duurder kostenplaatje.

Verder heeft de vergrijzing nog meer gevolgen. Er wordt verwacht dat er mensen tekort zijn voor het werk wat er is. Er ontstaat een gat tussen het werk wat er is en het aantal mensen wat er voor beschikbaar is.

Door mensen te laten doorwerken tot hun 67e wordt het probleem kleiner. Er hoeft minder aow te worden betaald dan wanneer mensen vanaf hun 65e er al recht op hebben. Plus je houdt meer werkende mensen. Dit heeft ook als voordeel dat ze nog belasting betalen. Dus en ze kosten geen geld, maar ze leveren nog wat op ook.

Argumenten voor en tegens

Het merendeel van de Nederlanders zijn tegen de verhoging. Ze willen helemaal niet doorwerken tot hun 67e. De mensen die wel voor zijn zien de problemen van de vergrijzing en zien geen andere manier om het op te lossen dan de aow leeftijd te verhogen. Er zijn nu ook al mensen die langer doorwerken dan hun 65e. Sommige mensen vinden hun werk zo leuk dat ze helemaal niet willen stoppen. Ook veel zelfstandige ondernemers werken langer door. Zij moet namelijk zelf hun pensioen opbouwen en krijgen verder alleen aow.

De mensen die tegen zijn hebben ook een paar goede punten. Er wordt wel gezegd dat we langer leven dus dat we nog lang genoeg mogen genieten van de vrije jaren. Maar dit gaat niet helemaal op. Er moet worden gekeken naar de gezonde jaren. Deze nemen juist alleen maar af. Veel mensen van 67 of ouder hebben lichamelijke klachten of ziektes.

Ook zijn er tegenstanders die vinden dat naar het beroep moet worden gekeken. Heb je lichamelijk zwaar werk, dan houd je het meestal niet nog twee jaar langer vol. Dat zou ook niet moeten dan.

Op dit moment wordt er nog hevig gediscussierd over wat er gedaan moet worden.


Reacties (1)

Reageer
Jacqueline reageerde 12 jaar geleden
06 Oct 22:44
Toevoeging: Het argument dat de AOW onbetaalbaar wegens de vergrijzing zou worden en er daarom doorgewerkt moet worden gaat niet helemaal op. Het geld dat nu vast zit in de pensioenfondsen en lijfrenten komt vrij zodra de mensen er gebruik van maken. Zij betalen er dan inkomstenbelasting over. Deze belastingopbrengsten zijn voldoende om de stijgende AOW uitkering te betalen. Minister Donner en het CPB geven toe dat die berekening klopt. Groetjes, Jacqueline