Alles over het project "De Rotterdam" van Rem Koolhaas

Inleiding

Het Project "De Rotterdam" is een project van architect Rem Koolhaas. Aan de oever van de Maas in Rotterdam verrijst de komende vier jaar een 'verticale stad'. Het project De Rotterdam bestaat uit drie torens van ongeveer 150 meter hoog. Er komen onder meer kantoren, woningen, een hotel, winkels en cafés en restaurants in. Het project moet met 160.000 vierkante meter het grootste gebouw in Nederland worden.      

Over Rem Koolhaas

De in Rotterdam geboren architect Rem Koolhaas is zonder twijfel de meest invloedrijke en internationaal bekendste hedendaagse Nederlandse architect. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de hoofdvestiging in Rotterdam maar krijgt opdrachten van over de gehele wereld.  Internationaal krijgt Koolhaas vanaf de jaren negentig steeds grotere opdrachten. Enkele bekende gerealiseerde gebouwen zijn; Grand Palais in Lille (1994), woonhuis in Bordeaux (1998), Prada winkel in NewYork (2001), het Guggenheim museum in Las Vegas (2001), de Nederlandse ambasade in Berlijn (2002), Leeum Samsung Museum of Art in Seoel (2004) en het hoofdkantoor voor de Chinese televisie in Peking (2008).   

Ontwerp van "De Rotterdam"

Het ontwerp is al tien jaar oud. Rem Koolhaas noemt het een wonder dat het nu eindelijk van de grond komt. Hij heeft zich wel afgevraagd of het ontwerp nog wel modern en fris genoeg was om met de moderne architectuur mee te doen. Het voldoet nog in alle opzichten.

Ironisch genoeg is het de financiële crisis die de bouw van het 'grootste nieuwbouwproject van Nederland' mogelijk maakt. Eerder drufden of wilden aannemers niet aan dergelijke ingewikkelde projecten te beginnen.

 

Kosten van "De Rotterdam"

De bouw is ook goedkoper, doordat de materialen, zoals staal, minder kosten. Het project is begroot op 340 miljoen euro.De Rotterdam vormt een schakel tussen het noorden en zuiden van de stad. Wethouder Hamit Karakus van Rotterdam kondigde de bouw vrijdag aan. De stad is erg blij met De Rotterdam, niet te verwarren met het SS Rotterdam.

 

Werkgelegenheid door "De Rotterdam"

Volgens Karakus bieden dergelijke projecten houvast aan de bewoners. Ze leveren veel werkgelegenheid op en de gebouwen op de Wilhelminapier (Kop van Zuid) verbinden de Maasoevers met elkaar en daarmee de bevolking.

De gemeente geeft de grond op de Wilhelminapier in erfpacht uit. Het complex gaat voor koeling en verwarming gebruikmaken van het Maaswater. De laatste snufjes op het gebied van energiebesparing komen er in. Ook aan het indammen van de CO2-uitstoot is gedacht.'

 


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden