Het Energielabel

Het Energielabel

Het energielabel is in het leven geroepen om consumenten bewuster te maken van de energie consumptie van producten die ze aanschaffen. De Europese Unie hoop zo het duurzaam omgaan met energie te bevorderen en de verspilling van energie te beperken. Aan de hand van het energielabel zou de consument in een oogopslag moeten kunnen zien hoe het staat met het energie verbruik van elektrische apparaten, lampen, auto's of gebouwen die ze van plan zijn aan te schaffen. Met het energielabel moeten consumenten dus zuinige aankopen van onzuinige aankopen kunnen onderscheiden. Het energielabel moet volgens verschillende Europese richtlijnen (92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE, 2003/66/CE) verplicht meegeleverd worden bij de verkoop van onder andere elektrische apparaten, lampen, auto’s, en gebouwen. Het energielabel geeft met de letters (A tot en met G) en de kleuren (donkergroen tot en met rood) weer hoe veel energie verbruikt wordt.

Het energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen geeft net als het energielabel voor apparaten en auto's met klassen (A tot en met G) en kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een woningen is ten opzichte van andere soortgelijke woningen. De meeste consumenten zullen alleen in aanraking komen met het energielabel voor woningen bij de aankoop of verkoop van een woning. Sinds 2008 is het namelijk verplicht om bij de verkoop van een woning een energielabel aan de kopers te verstrekken. Tot 2013 zullen echter weinig verkopers daadwerkelijk een energielabel verstrekken bij de verkoop van hun woning omdat het niet verstrekken van het energielabel geen gevolgen heeft voor de verkoop. Vanaf 2013 gaat dit echter veranderen. Zonder energielabel kan dan bij de verkoop van een woning de eigendomsakte niet passeren.

Wil je meer weten over het energielabel voor woningen lees dan Het energielabel voor woningen of Hoe wordt een energielabel op een woning bepaald .

Het energielabel voor auto's

Met het energielabel voor een auto kan de consument in één oogopslag zien hoe zuinig een auto is. Het adertje onder het gras bij auto's is echter dat het energielabel wordt uitgegeven per grootteklasse. Zo kan het gebeuren dat een grote auto meer brandstof verbruikt dan een kleinere auto maar toch een zuiniger energielabel krijgt. Om energielabels bij auto's te vergelijken moet er dus gekeken worden naar auto's in dezelfde grootteklasse.

Energielabel Zuinigheid t.o.v. gemiddelde auto uit dezelfde grootteklasse
A Minstens 20 procent zuiniger
B 20 tot 10 procent zuiniger
C maximaal 10 procent zuiniger
D maximaal 10 procent onzuiniger
E 10 tot 20 procent onzuiniger
F 20 tot 30 procent onzuiniger
G meer dan 30 procent onzuiniger

Het energielabel voor auto's geeft geen informatie over de CO2 uitstoot van de auto. Dit terwijl aan de CO2 uitstoot van auto's in Nederland verschillende belasting maatregelen verbonden zijn. Bij de aanschaf van een auto is het daarom raadzaam niet enkel naar het energielabel te kijken, maar ook naar de het daadwerkelijke brandstof verbruik en de werkelijke CO2 uitstoot.

Wil je meer weten over het energielabel voor auto's lees dan Het energielabel voor personenauto's .

Het energielabel voor apparaten

Op de volgende apparaten is een energielabel verplicht:

  • afwasmachines,
  • airconditioners,
  • koel- en vriesapparatuur,
  • ovens,
  • verlichting,
  • wasdrogers,
  • wasdroogcombinaties,
  • wasmachines.

Met dit energielabel kunnen consumenten in één oogopslag zien hoe energiezuinig of onzuinig een apparaat is. Vaak zal een energiezuinig apparaat duurder zijn dan een onzuinig apparaat, maar wordt het verschil in aanschaf prijs terug verdiend tijdens het gebruik van het apparaat door een lagere energie rekening. Een winkelier is bij bovenstaande apparaten verplicht om het energielabel bij het apparaat te tonen. Soms geeft het energielabel ook extra informatie. Op het energielabel van een vaatwasser staat bijvoorbeeld ook het waterverbruik vermeld.

Conclusie

Zoals je ziet worden er pogingen gedaan om de consument steeds bewuster te maken van zijn energieconsumptie. Als de juiste keuzes worden gemaakt is dit vaak goed voor zowel het milieu als de portemonnee.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden