Bel me niet register

Bel me niet register

Sinds 1 oktober 2009 bestaat het bel me niet register, alleen weten weinig mensen wat je er precies mee kunt. Dit artikel geeft wat meer informatie over wat het bel me niet register en wat we er als consument aan hebben.

SPAM

Het is inmiddels al weer een tijdje geleden sinds het bel me niet register haar intreden heeft gedaan. Het vooruitstrevende project om mensen te behouden voor ongevraagde telefoontjes met aanbiedingen “die u niet mag missen” of e-mails met de nieuwste trends aanbieden enzovoorts, kortweg spam.

OPTA

OPTA is verantwoordelijk voor het naleven van de Telecom wetgeving en heeft het recht boetes uit te delen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's, in deze Telecom wetgeving staat dat het versturen van ongewenste reclame via de mail of via de telefoon verboden is. Helaas geldt deze wetgeving alleen voor Nederlandse bedrijven, zodat we nog steeds last kunnen hebben van bedrijven uit het buitenland. Hier is echter moeilijk tegen op te treden aangezien buitenlandse bedrijven de wetgeving moeten volgen van het land waar ze gevestigd zijn.

Heeft het effect?

Verder bleek volgens Tweakers.net het aantal spam berichten na de invoering van de nieuwe regelingen juist te zijn toegenomen, bedrijven lijken zich dus niet veel aan te trekken van het bel me niet register. Toch zijn de boetes fors en wordt consumenten aangeraden als ze toch worden lastig gevallen door te telefoon dit vooral te melden (via deze link) zodat gepaste actie ondernomen kan worden.

Wat het bel me niet register allemaal inhoud

Gelukkig geldt specifiek voor telemarketing (dus alleen reclame via de telefoon) een extra registratie waar buitenlandse bedrijven zich wel aan moeten houden. In nastreving van de Nederlandse wet geldt dat bedrijven die bellen met reclame zich eerst moeten registreren, verder moeten alle bedrijven die aan telemarketing doen zorgen dat hun bestanden ook op orde zijn, iedere vier weken moeten ze de laatste gegevens downloaden, zodat ze precies zien wie bij het bel me niet register staat aangemeld en die ze dus niet mogen bellen. Wanneer telemarketing bedrijven dit verzuimen, volgen boetes. Daarnaast zijn telemarketing bedrijven verplicht om bij ieder gesprek te vragen of iemand wil worden opgenomen in het bel me niet register zodat consumenten ook niet meer gebeld worden als ze dit niet willen en nog geen weet hadden van het bel me niet register.

Alleen voor consumenten?

Het bel me niet register is in princiepen alleen opgezet voor consumenten maar ook VOF’s, maatschappen en eenmanszaken mogen er gebruik van maken.

Aanmelden bij het bel me niet register

Om u aan te melden bij het bel me niet register kunt u kijken op hun website, bellen met 0900-6661000 of schrijven naar Stichting Infofilter, Postbus 906, 1000 AX Amsterdam. De verwerking van een aanvraag kan zes weken duren, wees hier dus op bedacht.

Eerste boete

Volgens de site Opta.nl is de eerste boete uitgedeeld in april 2011, aan Nuon. Na aanleiding van klachten van consumenten dat Nuon de telemarketingregels aan het overtreden was is een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat Nuon mensen belde die waren aangemeld bij het bel me niet register de boete hiervoor bedroeg uiteindelijk 70.000 euro!

Conclusie

Het bel me niet register is succesvol gebleken in het terugdringen van ongewilde reclame telefoontjes door fikse boetes uit te delen en strenge regels op te leggen aan bedrijven die consumenten willen bellen met reclame boodschappen. Ook de regels rond het verzenden van ongewenste e-mails wordt aangepakt maar dit blijkt wat lastiger aangezien bedrijven uit het buitenland zich hier niks van aan hoeven trekken. Consumenten kunnen zich aanmelden door te bellen met 0900-6661000 of een bezoekje te brengen aan hun website. Verder zijn telemarketing bedrijven verplicht te vragen of mensen eigenlijk wel gebeld willen worden voor reclame en zondig door te verbinden met het bel me niet register.