Wat is de Occupy beweging

Inleiding

De laatste tijd veel in het nieuws, de Occupy beweging.

Tijdens een manifestatie in Rome, loopt het uit de hand en wordt er een gebouw in de brand gestoken en vallen er zeventig gewonden.

Ook in de hoofdstad van Griekenland, Athene gingen 2000 mensen de straat op, om te demonstreren tegen de bezuiningsmaatregelen. Daarnaast hebben zo'n 5000 mensen hun tentjes opgeslagen voor het kantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Wat is de Occupy-beweging, wie doen er met mee en wat willen ze bereiken?

Wat is de Occupy beweging?

div class="inner">/div>
Afb.1. Een protest van de Occupy beweging!

De Occupy beweging is 17 september 2011 in New York (afb.1) ontstaan en heet ook wel Occupy Wall Street.

Betogers willen dat er een nieuw monetair systeem komt, waardoor geld eerlijker verdeeld wordt. De betogers protesteren voor vrijheid en gelijkheid voor de grote meerderheid van de bevolking. De grote meerderheid dient niet alleen een eerlijk aandeel te krijgen in de rijkdommen van de wereld, maar ook een gelijk beslissingsrecht te hebben. "We are the 99%" is dan ook een veel gebruikte slogan.

Verder vinden zij dat het huidige kapitalistische systeem, de veroorzaker van de economische crisis is. Dit zou allemaal niet zo erg zijn, ware het niet dat bedrijven al weer winst maken, maar dat de gewone burger zijn baan of woning verliest.

Oproep van de Occupy beweging om te komen demonstreren

De Occupy beweging doet ook oproepen om te komen demonstreren in Nederlandse steden.

Een pamflet zegt de volgende tekst;

"We zagen eerder de Occupywallstreet protesten ontstaan op 17 September. Zij protesteren voor vrijheid en gelijkheid voor de 99% en kijken daarbij naar Wall Street. De 99% dient niet alleen een eerlijk aandeel te krijgen in de rijkdommen van de wereld, maar ook een gelijk beslissingsrecht te hebben."

"Het kiezen van vertegenwoordigers die hun afspraken niet nakomen is GEEN democratie. Een land dat staatsschulden heeft door de monopoliepositie van de banken op het drukken van geld is GEEN vrij land."

"OccupyDenHaag is een actie in samenwerking met de Globalchange en Occupytogether protesten. Wij willen door een vreedzaam protest de aandacht op deze onderwerpen vestigen."

"We nodigen iedereen uit om met ons naar oplossingen te zoeken en met ons een verbetering te bewerkstelligen! Vooruitgang, vooruitstreven, samenwerken en bewustwording zijn de sleutelwoorden van deze protesten."

Wat wil de Occupy beweging bereiken?

De leden van de Occupy beweging strijden voor democratie. Democratie is bedoeld om het volk het idee te geven dat ze iets betekenen en macht door middel van hun stem uit kunnen dragen.

Dat wil niet zeggen dat iedereen die deelneemt aan de protesten hetzelfde wil.

Sommige van hen zijn tegen het kapitalistische systeem, andere zijn tegen corrupte politici. Weer anderen zijn tegen invloed van bedrijven op de politieke besluitvorming, en willen het lobbyen daarvan beperken.

Pas nu de crisis mensen in de portemonnee raakt, gaat men protesteren en worden zondebokken aangewezen. Helaas is het niet zo makkelijk om één oorzaak aan te wijzen, waardoor het doel van deze beweging erg onduidelijk is.

Wie zijn er lid van de Occupy beweging?

De beweging heeft geen leider en activiteiten worden lokaal georganiseerd.

De demonstranten zijn voornamelijk gewone burgers. Zij vinden elkaar via sociale media als facebook, twitter en hyves.

Zowel jong als oud, iedereen die zich aangesproken voelt, zijn of haar onvrede over het systeem te uiten.

De beweging wordt gesteund door vakbonden, internetgroep Anonymous, the Zeitgeist Movement en verschillende beroemdheden.

Deze beroemdheden zijn onder andere; Michael Moore, Susan Sarandon, Roseanne Barr, Naomi Klein, Immortal Technique, Lupe Fiasco en Nobelprijswinnaar Joseph Eugene Stiglitz.