Wanneer kun je naar de Geschillencommissie

Voor de ontevreden consument

Consument zijn we allemaal: we kopen of huren dingen, we hebben allemaal een bank, worden wel eens ziek, hebben al of niet kinderen, verslijten een aantal jaren onze broek op school, werken voor een baas en gaan met vakantie. De kans zit er in dat je als consument of werknemer tegen een probleem of klacht aanloopt. Ben je het niet eens met de gang van zaken dan is de ‘Geschillencommissie’ een mogelijkheid om verhaal te halen. Of het helpt, is af te wachten.

 
 

Heb je gelijk of niet?

Probleem opgelost

Dat is natuurlijk de kernvraag en als consument denken we vaak, misschien wel eens tevaak, dat we onterecht zijn behandeld. Op de eerste plaats moet je uiteraard proberen om er met de winkelverantwoordelijke, ondernemer, dienstverlener of wie er naar jouw mening in gebreke is, uit zien te komen. Dat is altijd de snelste en meest eenvoudige manier.

Lukt dit niet dan wordt er al snel gedreigd met de rechtbank. Lees wel ‘gedreigd’ want een rechtzaak kost geld en (veel) tijd. Wil je dus niet bij de pakken blijven zitten dan is de ‘Geschillencommissie’ een mogelijke oplossing om je gram te halen!

Welke klacht?

Als je weet dat er in totaal 47 geschillencommissies werkzaam zijn dan moet jouw klacht al heel speciaal zijn om niet bij hen in een hokje te passen. Het alfabetische rijtje:

 
 
 • Advocatuur, afbouw, airconditioning en autoverhuur;
 • Bouw- en Afbouwmaterialen;
 • Centrale Antenne Inrichtingen;
 • Dakbedekking, Directe Verkoop en Doe-Het-Zelfbedrijven;
 • Elektro, Elektronische Communicatiediensten, Energie en Water en Energielabel;
 • Garantiewoningen, Gezelschapsdieren, Glas Porselein en Aardewerk en Groen;
 • Informatiedienstaanbieders en Installerende Bedrijven;
 • Kinderopvang en Klussen- en Vloerenbedrijven;
 • Luchtvaart;
 • Makelaardij;
 • Openbaar Vervoer en Optiek;
 • Parket, Particuliere Onderwijsinstellingen en Post;
 • Recreatie, Reizen en Rijopleidingen;
 • Schilders- Behangers- en Glaszetbedrijf;
 • Taxivervoer, Telecommunicatie, Textiel en Schoenen, Textielreiniging, Thuiswinkel en Tweewielers;
 • Uiterlijke Verzorging en Uitvaartwezen;
 • Verhuizen en Voertuigen;
 • Waterrecreatie en Wonen;
 • Zelfstandige Klinieken, Zonwering en tenslotte Zorginstellingen.

Citaat op de website: Alle geschillencommissies zijn door de overheid erkend. Dit betekent dat een goede procedure en onpartijdige beslissingen gewaarborgd zijn.

Hoe dien je een klacht in?

Begin met in de hierboven genoemde lijst uit te stippelen waar jouw klacht thuishoort.

Vervolgens ga je naar de website (link beneden) naar de betreffende commissie. Want per commissie staat daar de uitleg om welke geschillen het gaat, binnen welke termijn u dat moet doen, hoeveel het klachtengeld bedraagt en het reglement voor juridische informatie en de werkwijze per geschillencommissie.

In de praktijk

 1. Je moet een vragenformulier invullen voorzien van de nodige aanvullende documenten. Let wel: met dit vragenformulier leg je niet alleen uit wat er aan de hand is maar moet je ook een voorstel doen om de kwestie op te lossen! Advies: de snelste en eenvoudigste manier is om jouw klacht digitaal in te dienen (na registratie uiteraard).
 2. Hoeveel kost het indienen? Onder het motto ‘boter bij de vis’ schiet de betreffende commissie pas in actie nadat het zogenaamde ‘klachtengeld’ is ontvangen. Hoeveel dat is, hangt af van de commissie zelf en schommelt tussen € 25 en € 125, behalve bij de Geschillencommissie Garantiewoningen: € 320. Het exacte bedrag staat bij elke commissie op de site vermeld.
 3. Let wel: pas nadat het klachtengeld is ontvangen, beslist de commissie of jouw klacht in behandeling wordt genomen.
 4. De door u aangeklaagde ondernemer/dienstverlener wordt door de commissie op de hoogte gebracht van de klacht. Dat hoef je dus zelf niet te doen. Als de commissie dat nodig vindt, kan zij een deskundige inschakelen.
 5. De procedure loopt dusdanig dat je geen advocaat nodig hebt.
 6. Het is mogelijk om tijdens de zitting (die overigens ‘openbaar’ is) een mondelinge toelichting te doen. Je mag ook een getuige meenemen. Je hoeft zelf niet aanwezig te zijn maar dit wordt wel aanbevolen. De uitspraak van een commissie volgt na ca. 1 maand en is bindend voor beide partijen. Met andere woorden: hoger beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk, althans: niet bij de Geschillencommissie. Wat wel nog kan is je wenden tot de gewone rechtbank. Dat moet je dan wel binnen 2 maanden doen! Voor deze procedure is het wel noodzakelijk om een advocaat in te schakelen.
 7. De Geschillencommissie treedt wel (achteraf) weer voor je op als de uitspraak niet op de afgesproken manier wordt nagekomen of wanneer er toch weer nieuwe problemen ontstaan! Dus: als de betrokken ondernemer weigert de uitspraak na te komen, en hij niet naar de gewone rechter is gestapt omdat hij het niet eens is met de uitspraak, dan kan je een beroep doen op ‘nakomingsgarantieregeling’.
 8. Duur van de behandeling: moeilijk te voorspellen. Als indicatie: in 2009 gemiddeld 4,7 maanden. Het streven is uiteraard ‘zo snel mogelijk’.

Links

Alle geschillencommissies zijn te bereiken op:

Postbus 90600

2509 LP Den Haag

Tel. algemeen: 070-3105310 (ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur)

Homesite Geschillencommissie

ConsuWijzer

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden