Wat te doen bij een burenruzie

Burenruzie

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Helaas is een slechte buur een erg dichtbije vijand. Burenruzies ontstaan vaak door kleine ergernissen en kunnen heel snel uit de hand lopen. Een flinke burenruzie kan een behoorlijk groot effect hebben op je privéleven. Je huis hoort een plek te zijn waar jij je goed voelt en waar je kunt bijkomen van je dag. Een burenruzie verstoort dit gevoel en kan dus het beste voorkomen of opgelost worden. Maar hoe doe je dat?

Burenruzie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en kan je veel ellende besparen. Burenruzies ontstaan vaak door kleine ergernissen. Door op een verstandige manier met deze ergernissen om te gaan, kun je voorkomen dat je in een heftige burenruzie terechtkomt.

  • Krop je gevoelens niet op. Als je veel overlast hebt van je buren, kun je daar het beste wat mee doen. Ga bij je buren langs en probeer het probleem te bespreken. Ga nooit langs op een moment dat je erg geïrriteerd bent. Grote kans dat je dan dingen zegt die een averechts effect hebben. Wacht dus tot de volgende dag en probeer dan het gesprek met je buren aan te gaan.
  • Probeer redelijke afspraken te maken. Houden je buren van harde muziek? Dit kan voor jou heel erg storend zijn. Zolang je buren niet overdrijven, hebben zij wel het recht om in hun eigen huis naar harde muziek te luisteren. Je kunt dit niet verbieden. Probeer daarom afspraken te maken waar zij ook mee kunnen leven. Vraag of ze 's avonds laat en 's ochtends vroeg geen harde muziek willen draaien. Ook kun je voorstellen om een geluidsproef te doen waarbij jullie samen nagaan hoe hard zij hun muziek kunnen zetten zonder dat jij hier last van hebt.
  • Houden je buren zich niet aan de gemaakte afspraken? Maak ze hier dan vriendelijk opmerkzaam op. Grote kans dat ze het zelf even vergeten waren of niet in de gaten hadden. De sleutel tot succes is het inleven in de gevoelens van je buren. Blijf je buren altijd vriendelijk en geduldig benaderen. Gebruik nooit loze dreigementen. Dit heeft een averechts effect.
  • Houd zelf ook rekening met de wensen en voorkeuren van je buren. Zetten zij graag de auto recht voor de deur? Gun ze die ruimte en houd er rekening mee. Als je buren zien dat jij hun gevoelens respecteert, zullen ze al snel bereid zijn om ook voor jou opofferingen te doen.

Burenruzie oplossen

Als je buren niet openstaan voor enige opmerkingen of suggesties van jouw kant kun je last krijgen van een burenruzie. Je buren voelen zich aangevallen door jouw klachten. Je buren weten nu waar jij je aan ergert en kunnen daar naar hartenlust misbruik van maken. Jij raakt hoe langer hoe geïrriteerder en het conflict escaleert. Wat kun je doen om deze situatie op te lossen?

  • Een burenruzie is voor beide partijen vervelend. Grote kans dat ook je buren graag willen dat deze ruzie voor bij is. Stel dus voor om de ruzie gewoon te beëindigen. Jullie hoeven natuurlijk geen vrienden te worden maar het opzettelijk ergeren van elkaar moet afgelopen zijn.
  • Als je er zelf niet uitkomt, kun je hulp inroepen van de wijkagent, je huisbaas of de woningbouwvereniging. Deze partijen kunnen je wellicht helpen met advies en bemiddeling. Het kan ook erg fijn zijn om gewoon je verhaal kwijt te kunnen.
  • In extreme gevallen kan er een rechtszaak worden aangespannen. Bij een rechtszaak wordt de schuld van het conflict meestal gedeeltelijk bij beide partijen gelegd. Er kan echter wel een uitspraak komen die ervoor zorgt dat er door specifieke regels weer een redelijke woonsituatie ontstaat. Een rechtszaak is over het algemeen alleen bij extreme gevallen een optie.
  • Vergeet niet dat verhuizen ook een goede optie kan zijn. Je huis moet immers een oase van rust kunnen zijn. Bij een heftige burenruzie kun je last krijgen van geestelijke problemen. In dit geval kan verhuizen een prima optie zijn.

Tot slot

Bedenk dat je zelf ook veel kunt doen om het overlast van je buren te beperken. Zorg voor een goede isolatie van je huis en hang gordijnen op als je buren altijd naar binnen gluren. Deze oplossingen zijn vaak duurzaam en je bent zo niet afhankelijk van de goede wil van je buren.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden