Wat te doen als je portemonnee wordt gestolen

Diefstal van je portemonnee

Diefstal van je portemonnee is een hele nare gebeurtenis. Je portemonnee bevat alle belangrijke documenten en pasjes die je in het dagelijkse leven nodig hebt. Bovendien bevat je portemonnee vaak ook voorwerpen met emotionele waarde zoals pasfoto's van de kinderen of van je geliefde. Kortom, diefstal van je portemonnee is altijd een zeer vervelende ervaring. Deze ervaring kan echter nog erger worden als er misbruik wordt gemaakt van jouw bezittingen. Daarom moet je bij diefstal van je portemonnee altijd zo snel mogelijk handelen om ergere situaties te voorkomen.

Wat te doen bij diefstal van je portemonnee

Zodra je opmerkt dat je portemonnee is gestolen, moet je in actie komen. Het is wel handig om zeker te weten dat je portemonnee is gestolen. Heb je je portemonnee niet thuis op tafel laten liggen? Als je zeker weet dat je portemonnee gestolen is, moet je het volgende doen:

  • Waarschuw de mensen van de plek waar je bent dat er zakkenrollers actief zijn. Is je portemonnee bijvoorbeeld in de trein gestolen? Loop dan even naar een conducteur. Als je portemonnee in een winkel is gestolen, kun je naar de bedrijfsmanager lopen. Andere mensen kunnen dan gewaarschuwd worden om extra alert te zijn. De kans dat de zakkenroller betrapt wordt, is uiterst klein aangezien hij de waarschuwing voor zakkenrollers ook hoort. Je zit hem echter wel dwars. Helaas is dat het enige wat je kunt doen.
  • Blokkeer onmiddellijk al je bankpasjes en creditcards. Bel hiervoor je bank en laat je doorverbinden naar de afdeling die je kan helpen bij het blokkeren van je pasjes. Blokkeer ook pasjes die gebruik maken van een pincode. Er is een kans dat de zakkenroller over je schouder heeft meegekeken toen jij je code intoetste.
  • Ga naar de politie en doe aangifte van diefstal. Geef een compleet overzicht van de inhoud van je portemonnee. Vooral je identiteitskaart of paspoort is belangrijk om te noemen. Hier kan namelijk misbruik van worden gemaakt. De politie kan ervoor zorgen dat je identiteitskaart of paspoort geblokkeerd wordt. Ook van de diefstal van je rijbewijs moet aangifte worden gedaan. Als je aangifte doet van het verlies van belangrijke documenten geldt je bewijs van aangifte als een tijdelijke vervanging van deze documenten.
  • Vervang alle belangrijke documenten. Als de aangifte is afgerond, kun je aan de slag om al je documenten te vervangen. Met het bewijs van aangifte kun je een nieuw rijbewijs en een nieuw identiteitskaart of paspoort aanvragen. Denk ook aan de aanvraag van een nieuw ziekenfondskaartje.
  • Ga bij al je favoriete winkels langs om een nieuwe klantenkaart aan te vragen. In veel gevallen kun je spaarpunten van je vorige kaart over laten zetten naar je nieuwe kaart. Dit kan overigens alleen bij klantenkaarten die op naam staan.
  • Had je een OV-chipkaart in je portemonnee? Neem contact op met de klantenservice van de OV-chipkaart. Je pas kan geblokkeerd worden als je het opgeeft als gestolen. Je krijgt dan een vervangende kaart.

De dief vinden

De kans om de dief van je portemonnee te vinden, is zeer klein. Je kunt echter wel helpen. Bedenk wanneer je je portemonnee ongeveer kwijt bent geraakt en ga terug naar die plek. Kun je je hier iets herinneren? Is er iemand tegen je aan gebotst? Kijk ook even goed of er camera's hangen die wellicht de diefstal van je portemonnee hebben vastgelegd. Als de dief van je portemonnee een bekende is van de politie, kunnen camerabeelden helpen om de dief op te sporen. Die kans is echter maar heel klein. Doorgaans kun je een gestolen portemonnee helaas wel afschrijven.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden