Wat is Victor Veilig

Inleiding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt zeker bij buitenspelende kinderen. Gelukkig zijn er al veel maatregelen getroffen zoals de maximum snelheid te verlagen of verkeersdrempels te plaatsen. Toch komt een ongeluk met een kind nog regelmatig voor. Ze kijken bijvoorbeeld niet goed uit met oversteken of zitten zo in hun spel dat ze niet opletten. Vaak is het geeneens de schuld van de automobilist, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! Victor Veilig is een plastic mannetje die hierbij kan helpen! Wat wil je weten over Victor Veilig?

Wat is een Victor Veilig?

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een Victor Veilig zien staan, maar weinig mensen weten de naam van dit mannetje! Victor Veilig is een mannetje van kunststof. Hij is geel, zodat hij goed opvalt. Je kunt hem eventueel uitrusten met een rode vlag en petje, zodat hij nog beter opvalt. Victor Veilig is ongeveer tachtig centimeter lang en is niet zwaar. Zo kunnen kinderen Victor Veilig zelf meenemen. Een Victor Veilig laat weggebruikers weten dat er kinderen in de buurt zijn. De bedoeling is dat weggebruikers hierdoor beter opletten en hun rijgedrag aan de situatie aanpassen.

Voor welke situaties is Victor Veilig geschikt?

Je kunt een Victor Veilig in verschillende situaties gebruiken. Een Victor Veilig is bedoeld om de verkeersveiligheid voor kinderen te verhogen. Een Victor Veilig kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij:

 • Scholen. De meeste automobilisten weten wel dat er een school staat, maar toch kan het geen kwaad om dit nog eens extra te benadrukken. Zeker wanneer de school begint of afgelopen is lopen er veel kinderen rond!
 • Oversteekplaatsen. Ook bij oversteekplaatsen kan een Victor Veilig van pas komen. Dit geldt uiteraard vooral voor oversteekplaatsen die veel gebruikt worden door kinderen, zoals bij scholen of speeltuinen.
 • Speelplaatsen. Er zijn nog maar weinig speelplaatsen die rechtstreeks aan een weg liggen. Juist een speelplaats kan gevaarlijk zijn omdat kinderen zo in hun spel zitten dat ze zo de weg op kunnen rennen.
 • Campings. Ook op een camping kun je een Victor Veilig neerzetten. Over het algemeen geldt op campings een lage maximum snelheid. Toch is het altijd het beste als weggebruikers overal op voorbereid zijn!
 • Overige mogelijkheden. Andere mogelijkheden om een Victor Veilig te plaatsen zijn bijvoorbeeld bij kinderdagverblijven, sportclubs en verenigingen.

Tips en opmerkingen

 • Victor Veilig kost gemiddeld rond de 45 euro
 • Hij weegt ongeveer 2,4 kilo. De voet kun je vullen met water zodat hij stevig blijft staan
 • Zet de Victor Veilig op een veilige plek neer, denk bijvoorbeeld aan de stoeprand of stuk groen. Midden op de weg is niet de bedoeling.
 • Victor Veilig is voor weggebruikers bedoeld, maar ook voor kinderen kan het een geheugensteuntje zijn dat ze moeten opletten!
 • Wanneer je Victor Veilig altijd buiten laat staan, is het aan te raden om hem vast te maken (indien mogelijk). Dit kun je bijvoorbeeld doen bij speelplaatsen.
 • Op andere plekken hoeft Victor Veilig niet de hele tijd buiten te staan, denk bijvoorbeeld aan de oversteekplaats bij school.
 • Plaats aan beide kanten van een weg een Victor Veilig voor een maximaal effect.

Conclusie

Een Victor Veilig kan bijdragen aan de verkeersveiligheid. Weggebruikers worden er op geattendeerd dat er kinderen in de buurt zijn. Hierdoor zullen ze extra opletten en indien nodig hun snelheid aanpassen. Toch is het als ouder altijd belangrijk om je kind voor te bereiden op de gevaren van auto's! Leer je kind dat hij nooit zomaar mag oversteken en altijd goed moet opletten!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden