Financiele bijsluiter

Inleiding

Banken en andere financiële instellingen die ingewikkelde financieringsproducten, zoals een beleggingsfonds of een beleggingsverzekering verkopen, moeten altijd de zogenaamde 'Financiële Bijsluiter' beschikbaar stellen bij het product.

Een complex financieel product voldoet aan de volgende twee eisen:

  • Het product is opgebouwd uit minstens twee productsoorten. Een beleggingsverzekering bestaat bijvoorbeeld uit een deel waarin belegd wordt, en een deel verzekering.
  • 1 van de productsoorten moet een beleggingskarakter hebben. Zo moet bewustheid van het risico van beleggen ontstaan.


Wat is het precies?

De financiële bijsluiter is een document dat voor de aankoop van een complex financieel product (lening) kostenloos aangeboden wordt door de kredietverstrekker. Dit document heeft als doel ervoor te zorgen dat de consument voldoende inzicht heeft over bijvoorbeeld rendement van beleggingen, risico's en kosten. Goede en duidelijke informatie zorgt ervoor dat de consument in staat is om een verantwoorde beslissing te nemen bij de aanschaf van een ingewikkeld financieel product.


De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op banken in Nederland, heeft aanbevelingen gedaan voor de inhoud van de financiële bijsluiter. Zo bevat deze vaak een risicometer waardoor de consument heel gemakkelijk kan zien hoeveel risico er aan een product zit. Op dit moment moeten ook aanbieders van ingewikkelde levensverzekeringen, combinatiehypotheken en beleggingsobjecten (zoals teakhoutfondsen) een financiële Bijsluiter beschikbaar stellen. Verder moet de financiële bijsluiter altijd te vinden zijn op de website van de aanbieder.


Tips

Ga naar een website van een aanbieder van financiële producten en bekijk meteen een financiële bijsluiter!