Wat verandert er per 1 januari 2014 in de regelgeving in Nederland

Inleiding

De jongeren weten het allemaal. Is het nu nog mogelijk om op je 16e een biertje aan de bar te bestellen, maar met ingang van het nieuwe jaar komen de minderjarigen er echt niet meer mee weg. De alcoholleeftijd ga na eindeloze discussies toch omhoog van 16 naar 18 jaar. Dit is echter maar één van de regels die gaat veranderen in 2014. Ook met betrekking tot het rijbewijs, psychische hulp en grenzen staan er veranderingen op de rol. Maar at verandert er eigenlijk allemaal in de Nederlandse regelgeving per 1 januari 2014?  

Nieuwe regels

In 2014 gaan er op verschillende gebieden nieuwe regels in. Hieronder een overzicht van de belangrijkste en grootste  veranderingen in de regelgeving per 2014. 

Alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar

Waar zestienjarigen eerst nog een biertje aan de bar konden bestellen om gezellig met hun vrienden te feesten, moeten ze het per 1 januari 2014 doen met een colaatje. Voor veel jongeren een ramp, want zij vinden dat alcohol hoort bij een goed feestje. Jammer voor hen dat het wetsvoorstel nu eindelijk goedgekeurd is: de leeftijdsgrens voor alcohol wordt opgehoogd van 16 naar 18 jaar. Dit geldt ook voor andere, soortgelijke producten als tabak en sigaretten. 

Rijbewijs

Net zoals veel tandartspraktijken, mochten de gemeentes in 2013 en eerder nog hun eigen prijzen bepalen voor het rijbewijs. Deze liepen dan ook uiteen van een goedkope 25 euro tot een erg dure 68 euro. Vanaf 2014 mag dit echter niet meer. Er is nu door de regering een vaststaand bedrag gekozen: 38 euro en 48 cent.

Ook verandert er voor de ouderen onder ons iets op het gebied van het rijbewijs. In 2013 was het nog zo dat alle ouderen boven de 70 jaar een test moesten afleggen om te kijken of ze nog veilig en goed genoeg auto konden rijden. Deze leeftijd wordt in 2014 echter opgeschroefd tot 75 jaar. 

Zorg

Ook in de zorg gaat er het een en ander veranderen per 1 januari 2014. Zo wordt het makkelijker om psychische hulp te zoeken. Eerst vergoedde de zorgverzekeraar met zijn basispakket namelijk alleen de eerste vijf sessies bij een psycholoog,  vanaf 2014 zijn de zorgverzekeraars echter verplicht om alle gesprekken te vergoeden. Een eigen bijdrage blijft hierbij wel bestaan. Ook voor andere geestelijke gezondheidszorg verandert er het een en ander wat betreft de vergoeding, waardoor het makkelijker wordt om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Ook de zorgtoeslag gaat omlaag. In 2014 hoeven alleenstaande mensen slechts 865 euro te betalen en huishoudens die bestaan uit meerdere personen slechts 1.655 euro. 

Overige

Ook wat betreft de AOW-leeftijd staan er wederom veranderingen op de rol. De leeftijd wordt namelijk met een maand verhoogd in 2014. Deze stijging gaat tot 2023 doorzetten, totdat de leeftijd 67 is. Vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd bepaald met behulp van de levensverwachting van de Nederlanders op dat moment. Slechts nieuws voor de mensen die pas begonnen zijn met werken: de kans is groot dat zij nog een lange tijd door moeten!

Verder zijn vanaf 1 januari 2014 Bulgaarse en Roemeense werknemers in Nederland welkom zonder aparte vergunning. Nederland stelt namelijk in het nieuwe jaar de grenzen met Bulgarije en Roemenië open, waardoor er geen aparte werkvergunning meer nodig is. 

Conclusie

Per 1 januari 2014 staan er een aantal belangrijke veranderingen op de rol om doorgevoerd te worden. Er veranderen dingen in de regelgeving op het gebied van de leeftijdsgrens voor alcohol, de kosten voor het aanschaffen van een rijbewijs, de rijbewijskeuring voor ouderen, de vergoeding voor gesprekken met een psycholoog, de zorgtoeslag, de AOW-leeftijd en de grenzen met Roemenië en Bulgarije.