Laptop vs. iPad

Inleiding

Op 3 april 2010 kwam Apple met haar nieuwste gadget. De iPad. Het bedrijf stelde dat deze multimediaplayer de markt zou veroveren zoals de iPod's en de MacBooks dat deden. De vraag is echter wat de iPad nou precies is. Met zijn grootte (243 mm x 190 mm x 13,4 mm) is het niet een mp3-speler die je zo in je zak stopt.

Wat kun je er allemaal mee?

Met de nieuwe iPad kun je onder anderen zowel muziek als video afspelen, foto's kijken, surfen op het internet (mits je een abonnement hebt op mobiel internet of gebruik kunt maken van een WiFi-spot). Zeer waarschijnlijk zullen er ook speciale apps uitkomen voor de iPad, waardoor het grote scherm zeer goed benut zal worden. Een groot nadeel van het internet op de iPad (Safari) is dat Apple nog steeds geen ondersteuning voor Adobe Flash Player wil aanbieden. Hierdoor blijft het kijken van film en het luisteren naar muziek via een stream op het internet heel erg moeilijk.

Een speeltje of een werkcomputer?

Apple heeft duidelijk niet gegokt op één bepaald type. Er zijn zowel vele spellen als zakelijke apps en zelfs Microsoft Office voor beschikbaar. Wanneer je de iPad echter koopt puur als spelconsole zul je snel teleurgesteld worden. De vele games die er voor worden uitgebracht zijn vaak duur en komen niet in de buurt van spellen van echte gameconsoles als de Playstation 3 en de XBOX 360. Wanneer je het echter gebruikt om af en toe thuis een leuk spelletje te spelen is het leuk. Zoals eerder genoemd is voor de iPad een zeer goed uitgewerkte Microsoft Office ontwikkeld. Dit maakt het schrijven van stukken met bijv. Word echt een genot. Het touchscreen toetsenbord werkt door de grootte stukken beter dan die op de iPhone of iPod Touch, maar blijft toch onhandiger dan een gewoon toetsenbord van een normale computer. Daarom blijft de vraag, wat je nou precies moet met een iPad.

iPad vs. Laptop

Een iPad is eigenlijk een laptop en een iPod in één. Hij mist echter vele voordelen van een normale computer. Het surfen over het web zal zonder de Adobe Flash Player nooit zou soepel lopen als op de laptop en ook bij het maken van bijvoorbeeld een powerpoint-presentatie zal de iPad zeer onhandig zijn. De iPad is echter zeer mooi vormgegeven en blijft een echt hebbedingetje waar Apple er al zoveel van heeft ontworpen. De vraag rijst dus ook wat verstandiger is om aan te schaffen. Een laptop of een iPad. Aangezien de iPad redelijk aan de prijs is (de minimale prijs is 500 dollar), heb je het meest als je een redelijk goeie laptop en een iPod Touch koopt. Dan heb je de voordelen van de mooie apps van Apple en de handigheid van internetsurfen op een normale computer. De iPad blijft echter aanlokkelijk door zijn mooie uiterlijk en zijn vele gadgets. Het verstand zegt: neem de laptop. Maar het oog wil ook wat. En het oog zegt: kom hier met die iPad.