De iPad van Apple in een notedop

Ipad en Apple

Op 27 januari presenteerde Steve Jobs eindelijk de lang verwachte iPad van Apple. Het geheim was al lang niet meer geheim maar dat is altijd de truuk van Apple. Ze verspreiden maanden op voorhand een aantal geruchten dat er iets nieuws op komst is. Zo creëren ze zelf de hype naar het nieuwe product. Slimme marketing van Apple! Is het hele gedoe rond deze nieuwe iPad de moeite waard?
 

Apple: wereldwijd een begrip

Apple hoeft zichzelf en zijn producten al lang niet meer te bewijzen. Wat ze ook op de markt brengen, het wordt altijd een succes. In die zin heeft deze nieuwe iPad, handig gedoopt met een verwijzing naar hun inmiddels wereldberoemde iPod, best wel toekomstige mogelijkheden om opnieuw een commerciële hit te worden. Zeker nu de prijs ook nog blijkt mee te vallen.

Wat is de iPad eigenlijk?

Het is een dunne, draagbare tabletcomputer, even groot als een normaal (A4)-blad. Hij moet de concurrent worden van de Kindle en de Sony Tocuh Screen. Die twee e-books waren er al dus in die zin is de Apple-iPad niets nieuws onder de zon. Het elektronisch papier is al enkele jaren aan zijn opmars bezig.

Hoe werkt een e-book?

Een e-book maakt gebruik van elektronisch papier. Een e-blad kan je lezen zonder dat je elektriciteit nodig hebt. Men gebruikt daartoe digitale inkt die gewist en weer herschreven kan worden. Het voordeel hiervan is dat het aangenamer leest in vergelijking bijvoorbeeld met een beeldscherm (minder vermoeiend voor de ogen). En alleen als je een volgende pagina wilt lezen, is daarvoor elektriciteit nodig.

Dat brengt ons bij het (voorlopige) nadeel van e-books: de overgang naar een volgende pagina verloopt nogal eens traag. Snel bladeren is er dus niet bij.

Minpunt van de iPad? Doordat je met de iPad via een beeldscherm leest, is dit minder aangenaam voor de ogen.

Prijskaartje?

Om een goed idee te krijgen van de prijs moet je ook naar de concurrentie kijken.

♦ De Sony Reader kost € 285. De belangrijkste specificaties: heeft een 17,8 cm beeldscherm en het geheugen is uit te breiden.

Barnes & Noble book kost € 185. Dit e-book is iets kleiner: 15,2 cm en heeft een multitouch bedieningspaneel in kleur. Het geheugen is eveneens uit te breiden.

♦ De Amazon Kindle DX kost € 350 en daarvoor krijg je een 24,5 cm scherm.

♦ De iPad moet zo’n € 355 tot € 590 gaan kosten (afhankelijk van de dollarkoers en de gekozen geheugencapaciteit).

Conclusie: is de iPad de moeite waard?

De meningen lopen vooralsnog uiteen. De kenners hadden meer verwacht en beoordelen de iPad als niet revolutionair. Samengevat kun je met de iPad muziek spelen, lezen en emailen.

Voornaamste minpunten: geen camera, een ontbrekende USB-aansluiting en een traditioneel, van de iPhone geleend, touchscreen. Ook kun je niet verschillende programma’s tegelijk draaien.

Maar voor gadgets is er altijd een markt!