E-Reader onder de loep: de NOOK

Ontwikkelingen

Een paar jaar geleden ware e-readers nog voornamelijk weggelegd voor echte tweakers, trendsetters en trendy townshippers. De apparaten waren nog duur, traag en bevatten nog kinderziekten. In Amerika maken met name de Kindle (van Amazon) en de Nook (van boekenreus Barnes & Noble) de dienst uit. Inmiddels komen tweede en derde generaties apparaten op de markt en maken de followers gebruik van de Wet van de Stimulerende achterstand. Steeds meer spelers betreden deze markt die volop in ontwikkeling is. De nieuwere apparaten worden bovendien steeds uitgebreider. Zo hebben meer apparaten de mogelijkheid om met touchscreen (al dan niet met stylus) het apparaat te bedienen en worden meer apparaten van meer functionaliteit voorzien (WIFI).

Deze ontwikkeling heeft medio 2010 tot serieuze prijsverlagingen geleid en begint een breder publiek de voordelen van e-readers te zien. Deze ontwikkeling was voor mij ook de aanleiding om een NOOK aan te schaffen. Mijn ervaringen wil graag met jullie delen. Ik zal in gaan op voor-en nadelen van electronisch lezen in het algemeen en de NOOK in het bijzonder. Ook wordt stilgestaan bij concurrerende technologieen.

De Nook

De Nook heeft een 6 inch scherm (E-ink Vizplex electronic paper).

Dit scherm staat als zeer scherp te boek. Ik was direct onder de indruk van de scherpte. Door het onbreken van backlight, leest het echt helemaal hetzelfde als een papieren boek, zelf pal in de zon.

De Nook heeft zelfs een extra 3,5 inch kleuren-touchscreen Hiermee kan men door verschillende menus navigeren en kun je bijvoorbeeld ook door full color covers bladeren van de boeken die op de Nook staan. Deze scheiding tussen het optimale leesscherm (geen touchscreen) en een kleiner toucchscreen spreekt mij zeer aan. Enkele concurrenten hebben de fout gemaakt door het touchscreen te plaatsen over het leesscherm. Dit heeft tot gevolg dat het leescherm in de zon meer reflectie vertoont en dat er vet/talg afdrukken van vingers op het leesscherm komen. De keuze van B&N vind ik goed gemaakt.

De Nook beschikt als eerste over een Google Android besturingssysteem en heeft 2GB geheugenruimte.

Deze geheugenruimte kan door middel van een extra micro-SD kaartje gemakkelijk worden uitgebreid. Ik zelf heb hier 8GB bijgeplaatst. Dit zal ik voor boeken nog niet snel nodig hebben, want mijn 1.700 ebooks nemen nog niet eens de bijgeleverde 2GB in beslag. Maar er kan nog meer op dan e-books:

Goede, brede ondersteuning van formaten De Nook is - in tegenstelling tot sommige andere apparaten- "open". Open in die zin dat er niet alleen maar de eigen ebooks op kunnen staan. De Nook ondersteunt ePub, PDB en PDF en kan daarnaast ook nog mp3′s afspelen. Audiobooks zijn overigens ook meer in opkomst. Ik heb deze wel al in bezit, maar nog te kort om hier een oordeel over te vellen.

Er is een 3G+Wifi en een Wifi-only versie.

Barnes& Noble hebben deze mogelijkheid ingebouwd, waarmee ze hopen dat je direct boeken via een online-account koopt. De 3G-optie werkt alleen in de USA, dus voor ons Europeanen voldoet de Wifi-versie(802.11 b/g). Dit scheelt op dit moment $50 tov de 3G versie. Het verbinding maken thuis met mijn router lukte in een keer en werkt goed. Het bereik is zeer goed.

Snelheid De nieuwere e-readers zijn gelukkig een stuk sneller dan de eerste generatie readers. Gebruikers van deze readers drukt op drie-kwart van de pagina al op " omslaan". Dat is nu niet meer nodig. De Nook is zeer snel.

Oplaadbare batterij De batterij gaat minder lang mee dan ik had verwacht. Ik kan, met Wifi uit en 1 a 2 uur lezen per dag ongeveer 6 dagen doen, voordat ik weer moet opladen. Dit is voor mij lang genoeg, mijn telefoon laad ik elke 2 dagen op. Maar de 7.000 leespagina's op 1 batterij worden door mij niet gehaald. Opladen kan zowel via stroom-net als via USB (bijvoorbeeld op computer, of adapter kopen en dan via sigaretten-contact in de auto).

Minder romantisch dan een papieren boek Voor een aantal mensen is dit een belangrijk argument. Ik zelf hou er van om fijne, mooie boeken in de boekenkast te hebben. Op dit moment puilen deze echter al uit.... De e-reader is voor mij echt een toegevoegde waarde. Zo heb je een lichtgewicht reader en is lezen ergonomisch makkelijker. Je kunt met een hand de reader vasthouden en zelf pagina's "omslaan". Ook in bed lezen is makkelijker, omdat je geen "duim in het midden" hoeft te houden. Het omslaan van pagina's kan op meerdere manieren; door het indrukken van een knop aan de zijkant, of door met een vinger voor het touchscreen lang te " swipen". Ik heb ook een leren cover gekocht en kan de Nook ook neerzetten en handsfree lezen.... Ook is het fijn als je het huidige boek uit hebt en direct kunt kijken welk (soort) boek je nu wilt lezen zonder zelfs op te staan.

Extra functionaliteit

Barnes&Noble heeft sinds de introductie al een aantal firmware-upgrades uitgebracht waarin een aantal verbeteringen werden doorgevoerd en extra functionaliteit mee werd verkregen.

Softroot Een aantal gebruikers van de Nook zagen nog meer mogelijkheden op dit Android systeem en hebben tot nu toe telkens de laatste versie van de firmware bewerkt en een versie met nog meer mogelijkheden vrijgegeven. Er worden ook allerlei applicaties gemaakt (apps); denk aan chess, hangmen, een browser.... Ik zelf kijk vaak op www.nookdevs.com.

Calibre Calibre is een open-source systeem (gratis dus) wat je in staat stelt jouw e-book bestanden netjes te ordenen, zodat je het overzicht houdt. Dit is zeer indrukwekkend. Calibre kan vaak al zelf de covers en een boekbeschrijving downloaden (metadata). Ook kun je via Calibre rss-feed automatisch downloaden, bijvoorbeeld van NRC of de Telegraaf. Nu komt het mooie, je kunt via een softrooted Nook ook online jouw Calibrebestanden bekijken en uploaden. Zo blader je door jouw steeds groter wordende bibliotheek. Uiteraard kun je altijd (met of zonder softroot) de bestanden op de Nook zetten. Calibre houdt wel bij wat er al op staat en wat niet! Bij 10 boeken zie je dit zelf snel, maar boven de 100 wordt dit al lastig. De echte die-hard plaatsen hun Calibre-bibliotheek op Dropbox (ook gratis te verkrijgen via http://www.dropbox.com/referrals/NTY2NTEzNzk) en gebruiken Calibreopds om wereldwijd hun bibliotheek thuis te kunnen raadplegen.

Niet in Europa

Toen de prijsverlaging werd aangekondigd (van $250 naar $149), wilde ik zo snel mogelijk een Nook hebben. Helaas wordt er niet naar Europa geleverd. Ik heb toen samen met een vriend de Nook besteld en deze via een bureau in Amerika laten ontvangen en doorsturen. Er kwamen nog wel wat verzendkosten bij, maar de Nook is nog steeds een stuk voordeliger dan andere readers met mindere specificaties. We hadden onze Nook binnen anderhalve week in huis. Het nadeel is alleen als er iets stuk zou gaan, dan is het kostbaar om onder de garantie op te sturen. Tot nu toe is dit gelukkig niet aan de orde.

Opstarten Het opstarten duurt vrij lang voor de Nook, zo'n 30 seconden. Maar hij hoeft eigenlijk nooit uit (alleen als je weken niet zou lezen). B&N adviseert ook gewoon om hem in de slaapstand te houden. Dan is hij binnen 1 seconde weer actief.

Concurrentie van de Ipad of een laptop? Dit hangt er van af waar je het voor gebruikt. Een e-reader, zo ook de Nook heeft wel een internetbrowser aan boord, maar is trager dan een Ipad of een laptop. Een Ipad kan sneller browsen dan een e-reader, maar is minder scherp (last van backlight en heeft een touchscreen, niet handig als je spare-ribs hebt gegeten). Een laptop is snel en flexibel, maar is minder scherp dan een e-reader en is minder handzaam. Ik gebruik mijn e-reader echt voor het lezen, hier is bij gewoonweg briljant voor. Ik gebruik mijn laptop om in de kamer even iets snel op te zoeken op internet en mijn desktop voor langdurig computergebruik (niet lezen). Een Ipad hoeft voor mij niet, omdat ik een e-reader en een laptop heb.

Conclusies:

E-readers worden goedkoper en bieden steeds meer functionaliteit. Ze zijn met name geschikt voor lezen (veel lezen). De Nook is een reader die veel te bieden heeft.

Voordelen Nadelen
Zeer scherp beeld Batterij gaat minder lang mee dan verwacht
Geen extra boeken in boekenkast Geen extra boeken in boekenkast
Google Android, snel, 2GB Koude start duurt 30 seconden
Gescheiden Touchscreen
Ondersteuning meerdere formaten
Ergonomisch, makkelijk lezen
Extra functionaliteit via softroot/Calibre

Uiteindelijk zal iedereen zelf een afweging maken welke factoren het zwaarst wegen. Vanuit mezelf kan ik zeggen dat ik er veel meer door ben gaan lezen. Een e-reader en de Nook in het bijzonder wordt mij van harte aanbevolen. Mensen die er tegen op zien om vanuit Amerika een reader te bestellen kunnen uiteraard ook naar alternatieven kijken.

Veel E-lees-plezier.