Kies de tablet die bij je past

Inleiding

Tegenwoordig zijn er verschillende tablets op de markt. Deze zijn verkrijgbaar met diverse besturingssystemen; uiteenlopend van Android tot Windows. Stuk voor stuk zijn de verschillende typen tablets populair. De populariteit is groeiende en begint langzamerhand een geduchte concurrent te worden van de laptop. De mogelijkheden zijn zeer divers: je kunt surfen op het internet, office documenten bewerken, een film bekijken, maar ook van twitter en facebook tot spelletjes spelen. Doordat het aanbod zeer groot is kan het best zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je eigenlijk op letten als je een tablet wilt aanschaffen?

Inventarisatie

Wat vind je belangrijk?

Zet op een rij wat je belangrijk vindt aan een tablet:

 • Is opslagruimte belangrijk voor bijvoorbeeld veel muziek, foto’s en films?
 • Ga je veel tekstverwerken (emails of blogs)?
 • Wil je kunnen internetten op het mobiele netwerk of volstaat internetten via WIFI?
 • Ga je (specifieke) apps gebruiken?
 • Wil je het geheugen kunnen uitbreiden?
 • Is connectiviteit belangrijk?
 • Hoe groot moet het scherm zijn? Welk type touchscreen moet het zijn?
 • Ga je gebruik maken van GPS?
 • Lezen van de digitale krant of simpelweg surfen?
 • Gebruik maken van de digitale agenda?
 • Tot slot; wat wil je hiervoor uitgeven?

Vraag bekenden uit je omgeving eens of je mag spelen met hun tablet. In sommige elektronicawinkels staan demonstratie-tablets waarop je een en ander uit kunt proberen.

Enkele belangrijke aspecten van een tablet besproken

Schermdiagonaal

Doorgaans varieert de schermdiagonaal van tablets van 2.8inch tot 10.1inch. De schermen zijn er in diverse resoluties. Hoe hoger de resolutie des te scherper het beeld van bijvoorbeeld een foto of een film.

Type touchscreen

Een capacitive touchscreen is in de regel gevoeliger voor aanraking. Hierdoor is het fijner om mee te werken. Dit geldt vooral als het gaat om scrollen en slepen van items. Een resistive touchscreen is minder gevoeliger en daardoor dien je tijdens het slepen of tikken goed contact te maken met het scherm. Met de multitouch functionaliteit is het mogelijk om meerdere plaatsen op het scherm aan te raken waardoor je gebruik maakt van extra schermnavigatie functies. Zo kun je bijvoorbeeld door met je wijsvinger en duim naar elkaar toe te bewegen, het beeld uitzoomen.

Besturingssysteem

Er zijn 3 soorten besturingssystemen die het meeste voorkomen; te weten Android, iPhone OS en Windows. Er zijn een flink aantal overeenkomsten tussen de besturingssystemen. Zo hebben ze alledrie een eigen app community. Daarnaast zijn de besturingssystemen in diverse versies beschikbaar. In de regel heeft de nieuwste versie de meeste mogelijkheden. Zo zijn er momenteel de Android versies 1.6 (Donut), 2.1 (Eclair) en 2.2 (Froyo) op de markt. Van windows is de Windows CE, Windows 6.0 en Windows 7 op de markt. Apple heeft de iOS 4.0 voor haar iPads.

Connectiviteit

Er zijn tablets met 3G internetverbinding. Hierdoor is het mogelijk dat je via het mobiele netwerk toegang hebt tot het internet. Hiervoor moet je wel een data verbinding via een provider regelen in de vorm van een abonnement of prepaid.

Voor zakelijke toepassingen zijn er tablets die email synchronisatie mogelijk maken.

Andere aansluitmogelijkheden zijn: USB - voor bijvoorbeeld een geheugenstick HDMI - hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld je tablet op een TV aan te sluiten TV out - analoge beeld uitgang om op je TV op aan te sluiten

Belfunctie

Enkele tablets op de markt hebben ook een belfunctie. Hiervoor is uiteraard een geldige sim-kaart nodig.

GPS ingebouwd

Als een tablet een ingebouwde GPS ontvanger heeft kun je gebruik maken van een navigatie programma, geo coaching of gewoon de foto automatisch laten voorzien van de GPS coördinaten.

Bluetooth

Met Bluetooth is het mogelijk om een headset, luidpreker of andere randapparatuur (met Bluetooth) aan te sluiten.

Opslagcapaciteit

De ingebouwde opslagcapaciteit van de huidige tablets variëren van 2GB tot wel 250GB. Sommige tablets hebben zelfs een geheugenkaart slot waarmee het, met geheugenkaarten, mogelijk is om nóg meer opslagcapaciteit te realiseren.

Webcam/camera

Met een webcam of camera is het mogelijk om foto’s te maken of films op te nemen. Het is ook mogelijk om te beeldbellen of via internet een chatgesprek met beeld te hebben. De resolutie van de huidige camera's varieert van 0.3 megapixels tot enkele megapixels.

Conclusie

Door goed te inventariseren wat je belangrijk vindt aan een tablet en de mogelijkheden weet van een tablet kun je gericht op zoek gaan naar de juiste tablet. De tablets hebben over het algemeen een hoop functies gemeen waardoor het meestal de prijs is die de doorslag geeft om een keuze te maken. Het is uiteraard raadzaam om, alvorens een tablet te gaan kopen, deze ook werkend uit te proberen. Hierdoor stuit je achteraf niet op onnodige teleurstellingen.