Wat is het verschil tussen BluRay en DVD

Inleiding

Op dit moment hebben de meeste mensen een DVD-speler. Er is echter een opvolger, namelijk de Blu-ray speler, ontwikkeld door Philips en Sony. Het alternatief voor de Blu-ray speler, de HD DVD speler van o.a. Toshiba en Microsoft, heeft het niet gered. Het Blu-ray format heeft het gewonnen. De opkomst van een nieuw videoformat heeft alles te maken met de opkomst van High Definition. Films in HD-kwaliteit hebben een veel beter beeld en beter geluid, maar de bestanden zijn ook veel groter. Een HD-film pas niet meer op een gewone dvd (maximaal 8,5 GB); een HD-film is zo 15 GB groot. Bij Blu-ray past veel meer data op een schijfje: bij Blu-ray 50 GB. Sony werkt zelfs aan een 100 GB schijf. Maar waarom zou je die vertrouwde dvd-speler inruilen voor een Blu-ray? Wanneer is een goed moment?

Voordelen van de Blu-ray disc ten opzichte van de huidige DVD

Blu-ray heeft de volgende voordelen:

  • een veel grotere opslagcapaciteit
  • hogere resolutie
  • minder krasgevoelig

Het eerste verschil is dus een grotere opslagcapaciteit. Dit komt omdat de Blu-ray en ook HD DVD werken met een blauwe laserstraal, die fijner is dan de rode laser. De huidige dvd-spelers werken met een rode laserstraal, die de informatie op de schijfjes leest of erop schrijft. Doordat de Blu-ray en de HD DVD werken met een fijnere laserstraal, kan de informatie daardoor dichter op elkaar worden geschreven. Zo past er meer op een schijf. Bij een Blu-rayspeler past er op een schijfje (‘double layer’) 50 gigabyte. Bij de DVD is dat maximaal 8,5 gigabyte. Het tweede verschil is de hogere resolutie. Dit wil dus zeggen dat er een beter beeld en geluid bij past. Het derde verschil is dat de schrijf van de Blu-ray minder snel krast dan die van de DVD. Dit komt omdat er bij de Blu-ray een andere coating, dat wil zeggen een andere laag, wordt gebruikt.

De schijfjes voor Blu-ray zijn net als gewone dvd’s 12 cm groot. Ze zien er ook hetzelfde uit. Op een Blu-ray-speler kun je ook gewoon je huidige dvd’s en CD’s afspelen De spelers zijn er ook voor de computer. Behalve dat je dan films op je laptop of desktop kunt kijken, geeft het je de mogelijkheid enorm veel en grote bestanden op weg te schrijven. Vooral voor back-uppen is dat ideaal.

Nadelen

Omdat de schijfjes van de Blu-rayspeler een speciale coating hebben ter bescherming en voorkoming van beschadiging gaan de productiekosten omhoog. Met andere woorden de schijfjes worden voor de consument duurder.

Om optimaal gebruik te maken van de hoge kwaliteit, heb je tevens een hoogwaardige LCD-televisie of plasmatelevisie nodig. De hoogste kwaliteit krijg je alleen met een schermresolutie van 1920 x 1080. Tevens moet je televisie een HDMI-aansluiting bezitten om de geluid- en beelddata volledig door te geven van speler naar televisie.

Blu-ray is goed beveiligd. Het illegaal kopiëren van films behoort hiermee mogelijk tot het verleden. Tenminste, dat roepen zowel de mensen achter Blu-ray. Die zien hier vooral het voordeel van in.

Op Blu.ray.com staan de titels die voor dit systeem te krijgen zijn of binnenkort verschijnen.

Moet ik een nieuwe Blu-rayspeler aanschaffen en zo ja, wanneer?

Dat ligt geheel aan je wensen. Indien je tevreden bent met de kwaliteit van je huidige dvd-speler, is overstappen op Blu-ray uiteraard niet nodig. Als je graag voorop wilt lopen, is het misschien tijd een Blu-rayspeler in huis te halen. Zeker als je beschikt over een televisie die het hoogste kwaliteitsniveau aankan. Heb je iets meer geduld, dan is het verstandiger even te wachten. Om consumenten te trekken, zullen de prijzen van de apparaten ongetwijfeld gaan dalen.

Overigens worden spellen voor de PlayStation 3, die een Blu-rayspeler bevat, op Blu-ray discs uitgegeven.

Tenslotte kun je je ook afvragen of je wel een Blu-ray speler nodig hebt. Kijk eerst eens naar de mogelijkheden van je PC. Het is goed mogelijk films via internet te downloaden, de opslagcapaciteit van je PC en eventueel USB-stick etc. zal niet het probleeem zijn. Zoek naar de bestandsextensie voor .mkv voor HD video. Een andere extensie is het .ts-formaat (H.264, MPE4). Mediaspeler VLC zijn deze bestanden goed aan. Apple-producten kunnen standaard met HD-video overweg. Sluit de PC of Mac aan op de HDTV.