Met welk toestel mobiel surfen op het net

Inleiding

Wil je de trein van het mobiel internetsurfen niet missen, maar weet je nog niet welk type toestel het beste bij je gebruik én persoonlijkheid past? Heb jij je behoeftes op dit vlak al nauwkeurig laten analyseren en weet je ondertussen welk mobiel surftoestel daar het beste bij aansluit? Een compacte smartphone, een handig tablet of een volwaardige mini laptop? Keuze te over dus en dat vergemakkelijkt de zoektocht naar het meest geschikte toestel zéker niet.

Mobiel surfgedrag verschilt

De eerste vraag waar de toekomstige internetsurfer een passend antwoord moet op vinden, is ongetwijfeld wat hij online van plan is te doen wanneer hij niet thuis is. Ons surfgedrag buitenshuis kan immers enorm verschillen van hetgeen we bijvoorbeeld binnenskamers van onze vertrouwde huiscomputer verwachten.

Sluiten je mobiele internetverwachtingen nauw aan bij datgene wat je binnen de vier muren van je bureau of woonkamer doet, dan is je keuze eigenlijk vlug gemaakt en dien je je mobiele surftoestel hoofdzakelijk te zoeken tussen het ruime aanbod netbooks of mini laptops. Zij bieden de gebruiker immers een volwaardig klavier. Nadeel van zo'n toestel is ongetwijfeld dat ze niet zo handig zijn in hun gebruik. En hun bijzonder trage opstarttijd is evenmin een voordeel.

Smartphones: surfen in zakformaat

Hun tegenpool is ongetwijfeld de smartphone, een mobiele internetsurfer in handig zakformaat. Met hun ingebouwde e-mailclient brengen ze de gebruiker in een handomdraai naar bepaalde internetfuncties via hun downloadbare app.

Een belangrijk nadeel van de smartphone is ongetwijfeld hun véél te klein schermpje. Als we zeker zijn dat we op ons surfmobieltje geen ellenlange e-mails moeten lezen, beantwoorden en/of online-documenten moeten beheren, dan is zo'n  tablet een gulden middenweg, al past hij duidelijk niet in je broek-of je jaszak.

Wifi of draadloos internet

Dankzij wifi of draadloos internet, vinden we ongetwijfeld een draadloze internetaansluiting. Dat is vooral handig wanneer we veel thuis op het net gaan. Een draadloze internetuitrusting is meestal standaard bij een breedbandabonnement. Een niet te onderschatten voordeel hiervan is ongetwijfeld dat deze recente technologie ook buitenshuis kan gebruikt worden. Er zijn immers vele hotspots waarmee we gratis op het internet kunnen.

We moeten hierbij wél rekening houden met het feit dat draadloos internetten op andermans netwerk, ook al is dat onbeveiligd, nog min nog meer beschouwd wordt als inbraak en dus strafbaar is.

Mobiel surfen met 3-G

Als we écht overal én in alle omstandigheden op het net willen, dan is een 3-G toestel van de nieuwste generatie onontbeerlijk. Zowel de mobiele operatoren als de verschillende virtuele providers bieden hiervoor hun internetdiensten aan via hun bestaande GSM-masten, en dit aan surfsnelheden die variëren tussen één en twee megabit per seconde. Daarmee benadert men sterk de mogelijkheden van  een breedbeeldaansluiting, al moet men met deze maximum twee megabit per seconde zéker niet gek gaan doen, zoals bijvoorbeeld het streamen van je favoriete film. Doe het ook hier eerder rustig aan en stel je tevreden met het openen van je mails of met een bezoekje aan je favoriete site.

Externe modem

Zowel smartphones als tablets beschikken over een speciale uitrusting die deze geavanceerde toestellen automatisch laten overschakelen van wifi op 3-G wanneer nodig. Bij zowel netbooks als mini-laptops is dat echter een ander paar mouwen. Inderdaad, de meerderheid van deze toestellen beschikken wel over een wifi-antenne, maar om op het 3-G netwerk te kunnen surfen, heeft men een externe modem nodig. Deze wordt in de meeste gevallen geleverd in de vorm van een minuscuul USB-stickje dat in het toestel zélf kan opgeborgen worden.

Netbooks zéker niet afschrijven

Onder invloed van zowel tablet als smartphone, moesten de netbooks de jongste tijd heelwat aan populariteit inboeten.Toch bieden deze netbooks hun gebruikers nog altijd niet te onderschatten voordelen. Deze toestellen zijn immers zowel geschikt voor een eenvoudig rondje surfen op het net, als voor het deskundig bewerken van Word-of Exeldocumenten. Ze zijn daarenboven vederlicht, ze wegen maximum 1,5 kilo, doordat ze alle overbodige functies zoals cd-en dvd lezer overboord gooiden.

Evenmin onbelangrijk zijn de batterijen waarmee  deze netbooks zijn uitgerust. Deze hebben een gemiddelde levensduur van zeven uur.

Een netbook draagt een prijskaartje van zo'n vierhonderd euro. Netbooks, uitgerust met windows 7 of met Google Android zijn de jongste maanden een stevige opmars gestart.