Mobiel surfen op het net:uitgebreide keuze aan toestellen

Inleiding

Wie vandaag de dag met de mobiele internetgekte mee wil, heeft het beslist niet gemakkelijk om het voor hen meest geschikte toestel te vinden. Kiest men na een nauwkeurige analyse van zijn mobiele internetbehoeften voor een compacte smartphone, een handige tablet of voor een mini-laptop, de bijna-allerkunner?

Vooraleer zijn definitieve keuze te maken, is het dan ook van bijzonder groot belang om zich uitgebreid te informeren over de laatste mobiele internetsnufjes die op de markt beschikbaar zijn. Dit overzicht moet de (toekomstige) mobiele internetsurfer daar ongetwijfeld méér dan één handje bij helpen.

Netbooks: voor wie toetsenbord onmisbaar is

De mobiele internetsurfers die niet zonder klavier of toetsenbord kunnen, kiezen nog steeds voluit voor de eerder klassieke netbook. Maar ook hier zijn heelwat nieuwigheden op de markt. Sommige van deze netbooks lonken overigens met vele nieuwe mogelijkheden naar de recent ontwikkelde tablet-toestellen.

ASUS Eee PC 1015 (richtprijs: 270 euro): Asus is bij ons ongetwijfeld een opvallende nieuwkomer op de markt van de  netbooks. Deze Taiwanese pruducent was een van de pioniers in dit netbooksegment, maar was tot voor kort bij ons minder bekend. Daar komt met zijn nieuwste creatie, de Eee PC 1015 ongetwijfeld verandering in. Inderdaad, deze 1015 is een volwaardige mini-laptop die beschikt over een harde schijf van 460 gigabyte intern geheugen. Deze Asus Eee 1015 heeft ook een webcam aan boord en de levensduur van zijn batterij mag er met zijn veertien uur bedrijfszekerheid best zijn, zéker wanneer je zijn wifi uitschakelt. Voor zijn besturingssysteem heeft men hier de keuze tussen Windows XP en Windows 7.

HP Mini 5103 (richtprijs: 470 euro) : HP koos voor zijn besturingssysteem volop voor Windows 7 in plaats van het traditionel XP. HP rustte zijn jongste creatie meteen ook uit met een eigen besturingssysteem. Dit systeem neemt onmiddellijk na het opstarten de belangrijkste taken voor zijn rekening. Voor zijn Mini 5103 kiest HP nog steeds voor toetsen met dezelfde grootte als die van een volwaardig laptop-klavier en dat is meteen dé troep van deze HP netbooks.

Toshiba Libretto W 100 (richtprijs:1100 euro): Dit is ongetwijfeld dé nieuwe troef van deze pionier op de laptopmarkt. Hij moet ongetwijfeld de meer extravagante surfer aanspreken. Deze jongste telg uit de prestigieuze Toshiba-familie beschikt immers over maar liefst twee schermen. Hiervoor werd het klavier vervangen door een touchscreen waarop je, indien gewenst, ook een virtueel toetsenbord kan aansluiten. Met een prijskaartje van 1100 euro is deze mini zéker niet de goedkoopste, maar met deze Libretto W 100 beschikt men wél over het gebruiksgemak van een tabletcomputer én de rekenkracht van een kleine laptop. Deze jongste Toshiba is immers uitgerust met een 1.2 GHz Intel Pentium U5400-processor en beschikt over een geheugen van maar liefst twee gigabyte. Toshiba koos voor zijn Libretto het Windows7 besturingssysteem.

Smartphones: computer in zakformaat

Smartphones namen de jongste maanden een geweldige vlucht en zijn nog steeds volop in ontwikkeling. Zo'n smartphone is eigenlijk een computer in zakformaat. Ondanks hun eerder bescheiden afmetingen kunnen ze veel meer dan een traditioneel mobieltje. Smartphones beschikken dan ook, net zoals een computer, over een heus besturingssysteem, waarop de gebruikers programma's (apps) kunnen installeren. Hier draait bijvoorbeeld het Google Android besturingssysteem op toestellen van verschillende fabrikanten. Apples iphone heeft daarentegen zijn eigen besturingssoftware. Nokia koos voor Symbian, Window Mobine en Blackberry.Verschillende toestellen werken uitsluitend met een aanraakscherm, dit in tegenstelling met andere toestellen die met een mini-klaviertje zijn uitgerust.

HTC Desire Z (richtprijs: 500 euro): De Taiwanese producent HTC gaf zijn jongste model, de Desire Z, zowel een aanraakscherm als een mini-toetsenbord mee. Het klaviertje kan ingeschakeld worden wanneer je voor het aanraakscherm té ingewikkelde bewerkingen wenst uit te voeren. Deze prestigieuze Desire Z is uitgerust met HTC's Sense-software, die onder meer al je mails, Twitterberichten en/of Facebook-updates bundelt per contact.

BlackBerry Curve 9300 (richtprijs:350 euro): Het Canadese Research In Motion, de producent van de erg suksesvolle BlackBerry-smartphones, blijft zweren bij het traditionele scherm-en klaviermodel. De interne hardware en de software van dit toestel zijn  wel op de hedendaagse noden van de mobiele internetsurfer afgestemd. Dit recente model van de Canadese smartphone-bouwer biedt multi-taskmogelijkheden én rechtstreekse toegang tot social networks als Facebook. Deze Curve 9300 is uitgerust met een GPS en een digitale camera, goed voor twee megapixel.

Nokia N8: (richtprijs 450 euro):  Nokia wil met deze N8 de concurrentie bijbenen met bijvoorbeeld een camera van maar liefst twaalf megapixel, een scherm dat zelfs geschikt is voor HD-video én een geluidsoutput met Dolby Digital Plus-surround. Nokia levert met zijn N8 ook toegang tot internet-TV, en Facebook en dit zelfs rechtstreeks vanuit het thuisscherm.

LG Optimus Chic (richtprijs onbekend): Met dit jongste model brengt deze Koreaanse producent eigenlijk zijn  eerste échte smartphone op de markt. Dit toestel draait op Google Android en is in de eerste plaats geschikt voor gebruikers die voor de eerste keer voor een smartphone kiezen. Deze Optimus Chic beschikt over een app advisor, die op basis van je gebruik voorstelt welke apps het best bij je mobiel surfprofiel passen.

Samsung Galaxy S (richtprijs: 500 euro): Met zijn glashelder scherm, zijn ingebouwde GPS en zijn digitale camera van vijf megapixel, heeft deze Samsung alle troeven aan boord om tot een topper in zijn prijsklasse uit te groeien. Dit toestel beschikt verder over een augmented reality browser ,die zowel objecten als gebouwen herkent én aangeeft. Samsung koos, naast zijn eigen software, voor het Google Android besturingssysteem dat de gebruiker toegang verschaft tot Facebook en Twitter.

Tablets in concurrentie met apples ipad

De meest veeleisende mobiele internetsurfer, die zowel over een mobiel surftoestel met de schermgrootte van een netbook en  het touchscreen gebruiksgemak van een smartphone kiest, vindt ongetwijfeld zijn gading bij het groeiend aanbod tablets. Tot hiertoe had de Apples ipad weinig of geen concurrentie te vrezen, maar daar komt nu, met enkele opvallende nieuwkomers beslist verandering in.

Archos 101 Internet Tablet (richtprijs 500 euro): De Franse fabricant Archos lanceerde enkele weken geleden maar liefst vijf nieuwe modellen. Deze Archos  101 heeft allees aan boord om de strijd met zijn concurrenten aan te gaan. Zijn scherm is even groot als dat van een ipad, en dit toestel is ook uitgerust met een webcam en een microfoon. Deze Archos 101 beschikt zelfs over een HDMI-uitgang waardoor hij aansluitbaar is op je TV-toestel.

Apple iPad (richtprijs 499 euro): De pure hardware-specificaties van dit toestel stellen eigenlijk weinig voor. Dit tablet-toestel heeft geen microfoon of digitale camera. Dit toestel levert wel een haarscherm beeld, en zijn volledig opgeladen batterij gaat tien uur mee. Deze ipad van Apple verdiende tot hiertoe vooral zijn sporen in zowel de digitale als de gedrukte media.

==