Wat is tekstroaming

Wat is tekstroaming

Tekstroaming gaat over het versturen van SMS-jes, zowel binnen als buiten je eigen land met je mobiele telefoon. Meer in het bijzonder: SMS-en van en naar het buitenland kost handenvol geld! Over tekstroaming is al heel wat te doen geweest omdat het veel te duur is. Zelfs Europa heeft er zich al meerdere keren mee bemoeid. En gelukkig maar: het goede nieuws is dat er beterschap op komst is.
 

Roaming: wat en hoe

Elk jaar worden er binnen de Europese Gemeenschap zo maar even 3 miljard SMSjes tussen de landen onderling verstuurd. Een sms-je is een tekstbericht dat wordt vestuurd via het mobiele telefoonnetwerk. Deze uitleg klopt niet helemaal! Maar goed: om het voor onszelf, eenvoudige zielen, te verduidelijken: het smsje dat wij het best kennen, is het berichtje dat we via onze mobiele telefoon naar iemand anders versturen (in plaats van te bellen). Dat doen we omdat sms-en veel goedkoper is.

Elke smsje vertrekt op deze manier in een mobieltje en gaat naar een berichtencentrale. Hier wordt het bericht opgeslagen maar natuurlijk ook verstuurd naar de bestemmeling. Wist je dat deze centrale jouw berichtje meerdere keren probeert te versturen totdat het aankomt bij de geadresseerde? Lukt het versturen na 3 dagen nog niet dan wordt het bericht automatisch gewist. En net zoals bij een email versturen, kun je ook bij een smsje vragen om een bevestiging van de aflevering (wil daarom nog niet zeggen dat het smsje gelezen is door de ontvanger!).

Vanzelfsprekend kost dit rondsturen van smsjes geld. De tarieven voor het versturen van smsjes noemt men roamingtarieven of roamingkosten. Binnen Nederland of België valt dat best mee. Er zijn zogenaamde bundels op de markt behorende bij je (mobiele) telefoonabonnement waarbij je 1000 berichten kunt versturen voor maar € 10 bijvoorbeeld.

Ga je echter over de landsgrenzen heen berichtjes versturen dan kost dat geld, veel geld. Een grensoverschrijdend SMS berichtje is namelijk 10 keer duurder dan de binnenlandse versie. De prijs kan variëren tussen € 0,29 tot € 0,80 per bericht en EX BTW.

In de afgelopen 3 jaar hebben de operatoren tijd en gelegenheid gekregen om iets te doen aan de dure roamingkosten voor SMSjes. Echter zonder resultaat. Dus heeft de Europese bevoegde commissie zelf de touwtjes in handen genomen. Zij vindt dat er een echte, interne Europese markt moet komen in plaats van regels en afspraken tussen de operatoren onderling in de verschillende landen. Die operatoren gaan uiteraard elk goedkoper tarief zo veel mogelijk tegenhouden of wat had je verwacht?

Europa wil naar een tarief voor mobiele tekstdiensten met een maximumprijs tussen € 0,11 en 0,15 per smsje.

Nieuwsjes

Er bestaan ook websites waarop men een smsje kan versturen. Meestal zijn die berichten gratis maar wel vergezeld van reclameberichten.

Net zoals in het binnenlands dataverkeer: operators berekenen geen roamingkosten voor (in het buitenland) ontvangen SMSjes. Met andere woorden: het ontvangen van een smsje (van de ene GSM naar de andere) is altijd gratis.