Huisruil: goedkoop met vakantie

Huis ruilen en zo op vakantie

Het is eens wat anders: je huis ruilen met het huis een ander gezin in de vakantieperiode. Geen hotel, vakantiepark of camping dus maar een huis, een kasteel, een appartement, een boerderij.. het kan allemaal. Even zoeken en je kunt wereldwijd huizen ruilen. En keuze is er heel veel! Alleen al in Frankrijk staan er meer dan tienduizend huizen op de ruilsites..
 

Hoe werkt het?

Woord vooraf: de links bij dit artikel vind je onderaan de tekst.

Omdat het verblijf op zich gratis is, is huisruil een goedkope, alternatieve vorm van vakantie. Je zit dus eigenlijk alleen nog met de reiskosten. Dat heb je met een klassieke vakantie ook.

Anderzijds: naast de reis moet je natuurlijk ook nog eten en drinken, uitstapjes maken, terrasje(s) doen, bus nemen, benzine tanken enz... Dus verwacht niet dat je geen kosten meer hebt eens aanbeland in je nieuwe vakantieoord.

Toch blijkt dit op de diverse ruilsites en reviews niet de voornaamste reden te zijn om huizen te ruilen. Huizenruilers doen dit vooral om eens op plekken te belanden waar ze andere niet komen. Je beleeft je vakantie door de ogen van de eigenaar die daar de rest van het jaar (in zijn eigen huis) woont.

Bij sommige ruil-organisaties is de auto inbegrepen, bij andere dan weer niet. Zijn er teveel klachten over een huis dan wordt het uit de 'ruil' genomen.

In het algemeen zijn huisdieren niet welkom. En roken (binnen) ook niet.

Voor meer info: Slaapplaatsen die je niet vlug vergeet…

Welke sites?

  1. De meest bekende voor Nederland en België is wellicht Huizenruil (Nederlandstalig). Dit is een zeer overzichtelijke site met foto's van je ruilhuis en alle details. Over de hele wereld. Zoek het land waar je naartoe wil, klik op de streek en je bent (zo goed als) vertrokken.
  2. Thuis in 100 huizen is eveneens Nederlandstalig. Bij deze ruilsite hoort ook een gelijknamig boek. Deze site heeft ook een zoekoptie waarmee je op andere ruilsites kunt zoeken. Zelfs op een bepaald thema voor als je bijvoorbeeld wilt gaan paardrijden tijdens je vakantie.
  3. Dan is er HomeLink International. Zij beweren van zichzelf dat zij de grootste huisruilorganisatie ter wereld zijn. Zij zijn in elk geval de oudste ruilsite. Nederlandstalig. Ook overzichtelijk per land. In België werken ze via TaxiStop.
  4. Another home isniet in het Nederlands. De zoekpagina onder 'Join' oogt zeer eenvoudig. Gewoon het land kiezen en de periode dat je met vakantie wil. Dan kun je de invuloefening nog afhandelen en (niet altijd) foto's gaan bekijken.

Conclusie

Je moet er natuurlijk tegen kunnen dat anderen in jouw stulp verblijven. En het is een dubbel avontuur: wat tref je zelf aan bij aankomst? En in welke staat bevindt zich jouw eigen huis als je weer thuiskomt? Persoonlijke dingen berg je dan ook best veilig op achter slot en grendel.

Links

1. Huizenruil

2. Thuis in honderd huizen

3. Homelink

4. Another home