Smartphone verdringt stilaan fotocamera

Inleiding

Smartphones zijn al langer uitgerust met een digitale fotocamera, maar deze stelden tot voor kort eigenlijk niet veel meer dan een leuke gadget, die weinig aantrekkelijke beelden opleverden. Daar kwam de laatste tijd heel wat verandering in. De meest recente smartphones hebben nu een kwalitatief hoogstaande camera aan boord, waar je zelfs volwaardige foto's kan mee schieten. Deze toestellen gaan dan ook vlotjes over de toonbank, en worden zo stilaan ook minder duur. Wat heeft de steeds groeiende markt van de smartphones ons zoal te bieden? Wat zijn hun mogelijkheden en tot welke prestaties zijn ze in staat op het vlak van digitale fotografie? En, voor de liefhebbers, welk prijskaartje hangt er aan vast?

Resolutie van vijf tot twaalf megapixels

Lange tijd waren smartphones uitggerust met een VGA- camera of met een resolutie van amper 1,3 megapixels. Dat was meestal voldoende om een min of meer scherpte foto voor op je mobieltje, maar verder kon je er nauwelijks iets mee aanvangen. De jongste generatie smartphones hebben nu een camera aan boord waarvan hun resolutie schommelt tussen een meer dan aanvaardbare vijf en twaalf megapixels. Deze laatsten zijn zo krachtig, dat je er zelfs kunt mee filmen in volwaardige HD- kwaliteit!

Mist enkel nog creatieve mogelijkheden

Er zijn uiteraard nog enkele belangrijke verschillen tussen een smartphone en een digitale fotocamera. Zo zal een smartphone de kwaliteit van een fotocamera nooit evenaren. Hij zal immers nooit tot de creativiteit van digitale fotocamera's in staat zijn. De mogelijkheden van de digitale camera waarmee de smartphones zijn uitgerust, zijn vergelijkbaakbaar met een bescheiden compactcamera met automatische instellingen.

Optische en digitale zoom

Een ander belangrijk verschil tussen een smartphone en zo een bescheiden compactcamera, is de aanwezigheid van een digitale of een optische zoom. Als je smartphone al is uitgerust met een zoomfunctie, dan gaat het haast uitsluitend om een digitale zoomlens, waarbij het beeld gewoon wordt uitvergroot, terwijl bij de optische zoom van een compactcamera je het beeld kan inzoomen, en dat betekent uiteraard een zichtbaar kwaliteitsverschil.

Toch uitstekende foto's

Dat neemt echter niet weg dat een degelijke smartphone van de jongste generatie voor klassieke foto's uitstekende kwaliteit aflevert. De keuze aan smartphone was nooit eerder zo groot dan vandaag. Wat zijn de voornaamste kwaliteiten van de jongste smartphones? Welke mogelijkheden bieden ze en welk prijskaartje hangt er aan vast? We zetten deze van de meest populaire smartphones van het even op een rijtje:

  • Samsung Galaxy S II: samsung is ongetwijfeld koploper in het segment van de smartphones. De Galaxy S II heeft een digitale zoom van 8x in huis. Verder beschikt deze bijzonder populaire smartphone over een in gebouwde flitser, en heb je de keuze uit verschillende functies vergelijkbaar met digitale fotocamera's waaronder special effects, zwart-wit of sepia uitvoering en zelfs het aanpassen van de witbalans, een functie die je enkel bij de betere digitale fotocamera's zal terug vinden. Deze smarthone heeft een androïd besturingssysteem. Richtprijs: 549 euro.
  • Nokia N8: de Finse gsm- fabrikant moest de laatste maanden heel wat marktaandeel prijsgeven, vooral dan in het segment van deze smartphones. De N8 mag met zijn precisie aanraakscherm en zijn stevige body in aluminium nochtans gezien worden. De camera beschikt over een zeer krachtige sensor en is uitgerust met een hoogwaardige lens van Carl Zeiss. De Xenon- flash stelt je in staat te fotograferen in het donker. Het besturingssysteem draait op Symbian. Tegenvaller is ongetwijfeld de... camera met amper twee megapixels! Richtprijs: 499 euro.
  • LG Optimus Black: stijlvol design met een bijzonder helder scherm. Sensor met vijf megapixels, ruimschoots voldoende voor scherpe foto's, genomen met een smartphone. Naast deze vijf megapixel camera bezit deze smartphone een tweede tweepixel camera die hier dienst doet als... webcam. Het besturingssysteem is het populaire Androïd. Richtprijs: 399 euro.
  • HTC Titran: met zijn zestien gigabyte opslagcapaciteit in staat om heel wat foto's op te slaan. Uitgerust met een uitstekende LED- flash. Filmen in HD behoort hier eveneens tot de mogelijkheden. Koos Windows Phone als besturingssysteem. Richtprijs: 599 euro.
  • Sony Erickson Xperia Arc 5: hét paradepaardje uit de uitgebreide Xperia- familie van Sony- Erickson. Zijn Exmor- sensor zorgt voor duidelijke en bijzonder scherpe foto's en uitstekende videobeelden in HD- kwaliteit. Is ook in staat panoramabeelden van goede kwaliteit te maken. Uitgerust met het Androïd besturingssysteem. Richtprijs: 400 euro.