Review: Galcon voor iPhone

Galcon, een product van Phil Hassey, is een App die al enkele maanden in de Apple store verkrijgbaar is. In tegenstelling tot de meeste Apple store games, is dit spel voordat het uit kwam in die Apple store, al op vele Windows en Mac schermen verschenen. De game is dus vanaf gewone computers naar de Iphone gebracht. Het is één van de enige spellen in de gehele Apple store die door velen online wordt gespeeld. Deze ´fast-paced arcade strategy game´ is eigenlijk ook grotendeels op online spelen gericht. In deze review gaan we kijken of dat online spelen de €2,39 ook echt waard is.

Uitleg

Grafisch gezien is het niet het beste spel dat er is. Grafisch slaat galcon eigenlijk nergens op. Het enige wat je ziet is wat driehoekjes die tussen verschillende rondjes vliegen, met elk hun eigen kleur. Wat het spel goed maakt, is de geniale gameplay. Jij bent één van die ´rondjes´, bedoeld als planeten. Afhankelijk van de grootte van zo´n planeet, komen er steeds meer ´ships´, die driehoekjes, bij je planeet. Als deze ships, waar je er in het begin standaard 100 van hebt, in jouw planeet zitten, zie je ze als een getal. Stuur je ze weg, worden het driehoekjes.

Onderaan zie je een ander getal staan met een procent teken erachter. Dit getal bepaald hoeveel procent van de schepen in de planeet die je aanklikt, jij gaat wegsturen. Schepen sturen naar andere, vijandige planeten doe je met een haal van je vinger. Deze ´vijandige´ planeet kan dus inderdaad een planeet van een vijand zijn, of een neutrale planeet. Deze neutrale planeten zullen jou nooit aanvallen, en zijn er eigenlijk meer om overgenomen te worden door jou, de computer of een online tegenstander, afhankelijk van het feit dat je offline aan het spelen bent, of online.

Online en Offline

Bij de online gamemode is tegenstanders vinden niet moeilijk. Er zijn altijd wel 4 of 5 servers te vinden waarin je uitdagende, leuke potjes kan spelen. Tegenstanders variëren van goed tot slecht. Aan de hand van het aantal gespeelde potjes, en het winstpercentage, stellen de servers van galcon een rang samen. Deze varieert van cabin-boy tot captain. Wil je een rang hoger, moet je uiteraard wel een bepaald aantal potjes gespeeld hebben, en moet je winstpercentage ook op een bepaalde hoogte liggen. Een betrekkelijk nieuwe optie in de online mode zijn de 2v2 games. Hierin zijn het niet 2. 3 of 4 verschillende partijen (mensen) die het tegen elkaar opnemen, maar voor deze games, waarvoor uiteraard 4 personen nodig zijn, spelen er 2 teams, ieder bestaand uit 2 mensen, die dan moeten samenwerken om de tegenstanders op de knieën te dwingen.

De offline gamemode is redelijk uitgebreid. Je kan kiezen uit verschillende niveaus, en verschillende spelopties, waaronder de ‘stealth’ mode. Bij deze mode kan je de schepen van de tegenstander niet zien, waardoor je ineens overal aangevallen wordt. Een andere spelmode is de ‘Beast’ Mode, hierin begin jij met 2 planeten met 100 schepen, terwijl de tegenstanders bijna alle andere planeten heeft.

Conclusie

Het unieke aan dit spel vind ik de strategie. Elk potje is weer anders, mede door de grote hoeveelheid maps. Bij sommige maps heb je weer veel grote planeten, die dan ook veel ‘inkomsten’ genereren, andere maps hebben veelal kleinere planeten. Sommige potjes zijn binnen 20 seconden klaar, maar ik heb ze ook gehad van meer dan 10 minuten. Elke ronde is een kwestie van de reactie van de tegenstander inschatten, goede timing met troepeninzet en actie ondernemen door met je vinger zo snel over het scherm heen te razen, dat je uiteindelijk elke pixel van je Iphone wel aangeraakt hebt. Een nadeel vind ik dat je internetverbinding wel optimaal moet zijn. Is dat niet zo, dan gaat het spel ‘stotteren’, en aangezien je bij dit spel vooral snelheid nodig hebt om potjes te winnen, verlies je dan online ongetwijfeld de meeste potjes. Cijfer: 9