Review: Harbor Master for iPhone

Harbor Master is een spel waarbij je bootjes in een haven moet slepen. Als je het een beetje onder de knie hebt, is het een verdomd verslavend spel.

Het doel van het spel is dus om zoveel mogelijk bootjes in de haven te krijgen. Door middel van een pijltje aan de rand van het scherm zie je of er een boot aankomt. Circa 2 seconden later zie je het bootje op je scherm. Dit bootje dien je dan naar de haven te slepen met je vinger. Je trekt als het ware een lijntje waarover de boot gaat varen. Als je je vinger op de boot legt, hoor je een geluidje van 2 noten. Als je dat lijntje naar de haven sleept, zijn het 3 noten, achter elkaar. Zo hoor je meteen of je boot goed de haven invaart. Nadat de boten zijn afgelost, moet je ze ook weer wegslepen. Als je dat goed doet, hoor je ook weer een geluidje van 3 noten. Even wachten, en je boot is weg. Hoe verder je komt in het spel, hoe meer boten er binnenkomen. De highscore van 1600 cargo die momenteel bij de map Fishing Bay staat, is dus bijna onmogelijk te evenaren.

Boottypen

Behalve 7 verschillende mappen, die later besproken worden, zijn er ook verschillende boottypen. Drie, om precies te zijn. De boot met 1 container vaart het snelst. Dat zijn de zogenaamde speedboten. Dan heb je ook nog de boten met 2 containers, die varen een stuk minder snel. En de slome monsterboten hebben 4 containers. De aflostijd in de haven van zo’n grote boot met 4 containers is natuurlijk ook een stuk langer dan die van de ‘speedboten’.

Mappen

Ook zijn er uiteraard verschillende mappen. Het spel begon met 3 mappen. De eerste, Fishing Bay, is vrij standaard, 2 havens in het midden, verder 180 graden rondom water. Veel ruimte om je boten naar de havens te slepen, en ze uiteraard vervolgens ook weer weg te slepen. De tweede ‘map’, Sturgeon Creek, is een map waarbij je verschillende kleuren vracht hebt. Paarse vracht moet in 1 van de 2 paarse docks, oranje vracht in 1 van de 2 oranje docks. De map zelf is in een rivier, dus slechts 2 kanten waar je schepen in en uit kunnen. Veel risico op aanvaringen dus. Cyclone island, de derde map, is een eiland midden op ‘zee’, met 3 havens. De moeilijkheidsgraad in dit level is dat er cyclonen voorkomen. Raakt een van je boten in zo’n cycloon, dan is de boot tijdelijk onbestuurbaar. In juli 2010 kwam een nieuwe map uit, Canon Beach, een map die eruit ziet als Fishing bay, ook met 180 graden water, alleen dan drie havens. Moeilijkheidsgraad: piraten. In het midden onderaan heb je een kanon staan, waarmee je de piratenbootjes naar de haaien kan schieten. Krijgen de piraten toch de kans een boot aan te vallen – ze nemen de vracht langzamerhand weg, en de boot ligt stil. En een stilliggende boot betekent – meer kans op aanvaringen, dus jaag die piraten zo snel mogelijk naar de kelder! Eind 2010 kwamen er steeds meer mappen bij, in januari 2011 kwam het aantal mappen op een totaal van 7. Smugglers’ Reef, Monster Cove en Cargo City zijn er in de tussentijd bij gekomen.

Conclusie

Vooral de netwerkmogelijkheden maakt het spel zoals het is. Dan bedoel ik niet het via de bluetooth met een vriend spelen – wat ook leuk is - maar de online highscores. Er zijn per map 4 catagoriën, best shift (je highscore), average shift (gemiddelde van al de keren dat je die map hebt gespeeld), Total shifts (hoeveelheid keren dat je het hebt gespeeld op die map) en Total cargo (totaal aantal vracht dat je hebt gelost).