Wat is data-roaming

Wat wil je weten over dataroaming?

Naast tekstroaming bestaat er ook data-roaming of internet-roaming. Daar horen dan roamingkosten bij die je moet betalen. Menigeen is reeds steil achterover gevallen van de rekening. De Europese commissie houdt de tarieven strak in de gaten.  

Wat is data roaming?

Dit betreft in het buitenland het lezen en versturen van emails, inloggen met de laptop via een datacard, multimedia, berichten ontvangen en versturen, downloaden van muziek. De strijd om de tarieven van de roamingkosten is volop gaande waarbij de bevoegde Europese Commisie regelmatig het nieuws haalt. De tarieven zijn immers torenhoog! Men spreekt zelfs van woekertarieven ondanks het feit dat de tarieven, onder impuls van de Europese Commissie, reeds zijn verlaagd door de operatoren.

De roamingkosten van data zijn afhankelijk van het volume en dit volume wordt uitgedrukt in kilobytes (KB) of megabytes (MB). Om een idee te geven: een gemiddelde email is goed voor 1 tot 50KB, een pagina van een krant: vanaf 100KB of meer, een lied downloaden: 2 tot 5MBs.

Gemiddeld betaalt men in het buiteland EUR 4,98 om 1 Mb te downloaden, doch er zijn ook klachten geregistreerd over het feit dat men meer dan EUR 16 per Mb heeft aangerekend!

In de praktijk het downloaden van:

  • een lied kost dus gemiddeld EUR 15,
  • een PowerPoint presentatie kost EUR 10,
  • een pagina van een krant: EUR 1 tot EUR 2.

Tip

Als je dezelfde activiteiten thuis zou doen dan is het verschil aanzienlijk: thuis betaal je amper EUR 1/Mb!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden