Goedkoop mobiel internetten in het buitenland

Inleiding

In eigen land mobiel internetten met je smartphone is niet heel duur. Voor ca. 10 euro per maand kom je al een heel eind om 24 uur per dag online te kunnen zijn. Maar wanneer je op vakantie bent in het buitenland, verandert er veel, zeker wanneer je buiten Europa op vakantie gaat: datakosten zijn dan al gauw meer dan 2 euro per MB. De kosten van bijvoorbeeld GPS gebruik voor navigatie via mobiel internet of het gebruik van mobiel internet om de krant te lezen rijzen dan de pan uit. Een word document openen kost al ca. 0,5 MB en het openen van een powerpoint bestand zelfs 3 MB. En dan hebben we het nog niet over het downloaden van een MP3 nummer of het streamen van een video. Kan dat dan niet anders? Jazeker wel. In dit artikel lees je hoe je goedkoop kunt internetten in het buitenland.

Mifi

Met een zogeheten mifi, een draadloze UMTS-router ter groote van een smartphone, en voorzien van een locaal (sim)datakaartje van het land waar de reis naar toe gaat, is het mogelijk tegen lokaal tarief mobiel (maximaal 10 cent per MB) te internetten. De mifi bouwt zelfstandig een netwerk op en zoekt en onderhoudt uit zichzelf het contact met de operator. Zo’n apparaatje is al een tijdje verkrijgbaar, maar met de breedbandverbindingen voor mobiel internet worden ze nu pas interessant. Een Mifi is al te koop vanaf ca. 160 euro en is verkrijgbaar bij de bekende belwinkels. Naast de lagere kosten voor mobiel internet is het buitengewoon handig dat op zo’n mifi 5 laptops of smartphones tegelijkertijd gebruik kunnen maken van mobiel internet. Echt mobiel werken wordt zo mogelijk. Het dekkingsgebied van het mobiele signaal bedraagt ongeveer 15 meter, genoeg voor de doorsnee gebruiker.

Beperkingen

Uiteraard zijn er ook een paar beperkingen, vergeleken met de mogelijkheden van de draadloze router thuis. De mifi beperkt zich tot de belangrijkste functies. Het soort webverkeer is in te stellen en de mate van beveiliging is in te selecteren. Ook biedt de mifi (van Novatel) de mogelijkheid om via een SD kaartje bestanden op te slaan, zodat alle op de mifi aangesloten apparaten hier bij kunnen. Een geheel opgeladen accu van een mifi kan er voor zorgen dat deze maximaal zo’n drie tot vier uur achtereen kan werken als draadloze router. Daarna moet de accu weer worden opgeladen (dat kan ook via de USB poort van een computer, maar dan werkt de routerfunctie niet.). De snelheid en dekkingsgebied is uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden die de operator biedt. Veelal kan er uit een aantal abonnementen gekozen worden. Naar verwachting zijn de mogelijkheden gelijk aan die van een ‘dongel’ of ander mobiel internet met een USB-stick.

Mifi’s op de markt

Op dit moment leveren vooral de fabrikanten Novatel en Huawei een mifi:

  • Novatel mifi router 2200/2300 serie
  • Huawei mifi router E580/E585 series

In Nederland levert de ondernemer Philip Actor diensten aan onder de naam “Droam”. Hij biedt de mifi aan voor 150 euro borg en 25 euro huur (voor de eerste dag) en daarna 1 euro per dag voor 50 MB aan dataconsumptie. Voor 3 euro per dag kan de klant 100 MB krijgen.

Op vakantie in Europa?

Door voorschriften van de Europese Unie is sinds 1 juli een maandelijkse limiet voor dataroaming via mobiel internet vastgesteld. Deze maandelijkse limiet is gesteld op ca. 60 euro, zodat je bang hoeft te zijn voor nog hogere maandelijkse kosten voor het gebruik van mobiel internet. Operators zijn verplicht een signaal te geven wanneer 80% van deze limiet is bereikt. Ook moet de mobiele internetverbinding worden verbroken wanneer deze limiet overschreden wordt. Dit wetende moet je dan een afweging maken of het loont om een mifi aan te schaffen en een locaal (sim)datakaartje of een droam te huren. Wellicht is het ook mogelijk gebruik te maken van een hotspot. Via de wifi verbinding kan dan ook goedkoop gebruik worden gemaakt van mobiel internet. Alle locaties zijn via de ‘wifi zone finder’ te vinden. De meeste hotspots zijn te vinden in GB, VS, Duitsland, Italië en Zweden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden