Een mobiele website, hoe maak je die

Inleiding

Tegenwoordig is internetten op een mobiele telefoon heel gewoon. Het enige nadeel is dat gewone websites niet erg geschikt zijn om te bekijken op het kleine beeldscherm van een mobiele telefoon. Daarnaast is de content te groot waardoor het erg lang duurt voor een website geladen is. En het is belangrijk dat de navigatie voor een mobiele website eenvoudig is. Daarom zijn er speciaal voor de mobiele internetters mobiele websites gemaakt. Deze websites zijn compacter en bevatten minder content zodat ze sneller geladen zijn. Maar hoe maak je een mobiele website?

Gratis programma's om een mobiele website te maken

Er zijn een aantal gratis programma’s te vinden op het internet om een mobiele website te maken. Hier staan er een aantal opgesomd:

Mofuse Een engels programma om mobiele websites te maken. Je moet je eerst gratis registreren. Je kunt vervolgens een naam kiezen voor je mobiele website, ervoor kiezen een RSS feed toe te voegen en of je wilt dat de site publiek is of niet. De URL van je site komt er zo uit te zien: http://jouwnaam.mofuse.mobi. Na het online zetten van je mobiele website kun je hem naar je wensen aanpassen. Ook kun je als je ingelogd bent statistieken bijhouden over je mobiele website.

http://www.mofuse.com/

MobiSiteGalore Ook een Engels programma om een mobiele website te maken. Je kunt zowel met je PC als met je mobiele telefoon een complete mobiele website maken. Je maakt eerst een framework en vervolgens voeg je steeds meer content en pagina’s toe. Je kunt kiezen uit een aantal standaard designs en die vervolgens naar wens aanpassen. De URL van je mobiele website komt er zo uit te zien: http://jouwnaam.websiteforever.mobi. Het is ook mogelijk je eigen site te hosten.

http://www.mobisitegalore.com/index.html

Zinadoo Zinadoo won vorig jaar de ‘Best of Mobile Internet World Innovation 2008 Award’. Op Zinadoo moet je je eerst (gratis) registreren. Daarna kun je gelijk aan de slag en in drie gemakkelijke stappen je mobiele website online zetten. Als eerste kun je een standaard design uitzoeken, daarna dat design naar hartenlust aanpassen en met één klik je site online zetten. De URL komt eruit te zien als http://jouwnaam.zinadoo.mobi

http://www.zinadoo.com/

Tips

Onthoud dat de kracht van een mobiele website ligt in een eenvoudig design en duidelijke en korte content. Hoe gemakkelijker en sneller je site werkt hoe sneller je bezoekers terugkomen. Houd ook rekening met het soort gebruiker dat je verwacht. Google onderscheidt drie soorten mobiele website gebruikers:

  • ‘Repetitive’ (herhalende gebruikers): Deze gebruiker bekijkt steeds dezelfde informatie, zoals het nieuws, het weer of aandelenkoersen.
  • ‘Bored’ (verveelde gebruikers): Deze gebruiker verveelt zich (als hij wacht of reist bijvoorbeeld) en surft rond op mobiele websites.
  • ‘Urgent’ (dringend): Deze gebruiker heeft dringend iets nodig, zoals het adres of de route naar een restaurant of de vertrektijden van een trein of het OV.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden