Gratis bellen met mijn iPhone

Iphone gratis bellen met Fring

Zo goedkoop mogelijk bellen. Dat is het streven van de hele aardbol neem ik aan. Met Fring is het zover. Gratis bellen en niet alleen zoals in de titel van dit artikel met je iPhone. Met alle smartphones! En Skype dan? Fring bestond al langer voor een aantal gsm’s die het besturingssysteem Symbian S60 of Windows Mobile voerden maar is er nu dus ook voor de iPhone.

 

Wat is Fring

  • Wordt ondersteund: AIM, Yahoo! en Twitter (alleen maar chatten), MSN Messenger, ICQ, Google Talk en Skype (chat + VoIP).
  • Apple heeft wel een beperking voorzien: je kan alleen maar bellen via WiFi, dus niet via een 3G-verbinding. Dit met de bedoeling om de inkomsten van de gsm-operators te beschermen. Het zijn immers diezelfde operatoren die de iPhone in combinatie met speciale tariefplannen moet verkopen.
  • Fring-versies voor andere compatibele gsm’s kunnen wèl via 3G telefoneren.
  • Fring en chatten via MSN werkt zonder problemen.
  • Fring betekent zeer goedkoop (in sommige gevallen zelfs gratis) bellen naar gewone vaste en mobiele telefoonnummers in binnen- en buitenland. Dat kan zowel via Skype Out als via een zogeheten SIP-provider naar keuze (SIP staat voor Session Initiation Protocol).
  • Een test met SIP-provider VoipBuster kende wisselend succes: soms verliep het gesprek zeer vlot met weinig vertraging en storing, een andere keer bleef de telefoon maar overgaan zonder dat onze correspondent daar iets van merkte. De vraag is natuurlijk alleen of de oorzaak van dit probleem bij Fring of bij VoipBuster lag.

 Update 2010

Fring komt met FringOut voor de dag. Noem dit maar een frontale tegenaanval richting grote concurrent Skype. En natuurlijk is wereldwijd mobiel bellen bij Fring goedkoper dan bij Skype. Beetje een wraakoefening want Skype had Fring geblokkeerd voor mobiel bellen. Zo doen concurrenten onder elkaar dat.

FringOut en SkypeOut: what's in a name? Het resultaat is hetzelfde: met een smartphone (met een internetverbinding) bellen naar naar mobiele en vaste nummers.

De tarieven?

a) naar een vast nummer: zowel voor een Belgisch als voor een Nederlands nummer betaal je slechts 1,5 eurocent per minuut. Volgens de website kost dat bij Skype 2,2 eurocent.

b) naar een mobieltje: afhankelijk van de provider. Enkele voorbeelden: bellen naar een Proximus gsm: 11,4 cent/minuut. Bellen naar een Mobistar gsm: 13,5 cent/minuut (Skype vraagt 0,17 euro). Bellen naar een Base gsm: 17,3 cent/minuut. Skype: rekent 25,3 eurocentjes per minuut naar om het even welke (Belgische) provider.

c) Situatie voor Nederland Skype rekent met één en hetzelfde tarief voor alle mobiele telefonieproviders. Dat is 25,5 eurocent/minuut. Ter vergelijking enkele tarieven van Fring. Hun goedkoopste tarief is 15,8 eurocent (bij KPN) en het duurste is 17 eurocent (via Ben of Dutchtone).

d) Weldra: ook een abonnement mogelijk. Dus tot nu (2010) kun je alleen op voorhand belkrediet te kopen via creditcard of PayPal. Op het ogenblik dat je dit artikel leest, hebben ze wellicht een abonnementsvorm met een vast maandelijks bedrag.

Fring