Hoe koop je de beste speakers

Inleiding

Een goede speaker is onmisbaar als je muziek wilt luisteren. Met een goede speaker heb je bijvoorbeeld goed en helder geluid. Je hoort zowel de lage als de hoge tonen duidelijk. Verder blijft de muziek mooi, ook als je het geluid wat harder dan gebruikelijk zet. Je hebt allerlei verschillende soorten speakers. Zo heb je speakers in allerlei maten, maar ook de kwaliteit kan verschillen. Wanneer je nieuwe speakers wilt kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Hoe koop je de beste speakers?

Hoe koop je de beste speakers?

Wanneer je optimaal plezier wilt hebben van je geluidsinstallatie, dan is een goede speaker belangrijk. Een speaker is het apparaat waaruit het geluid van je muziekinstallatie komt. Hoe zorg je ervoor dat je het beste geluid hoort en waar moet je opletten als je speakers wilt kopen?

Twee of meer speakers

Over het algemeen bestaat een speakerset uit twee speakers. Zo kan je uit twee verschillende hoeken van je kamer muziek horen. Een andere optie is een surround set. Je hebt dan meerdere speakers, zodat je deze in allerlei hoeken in je kamer kan plaatsen. Wanneer je muziek luistert, dan lijkt het net of de muziek overal vandaan komt. Een surround speakerset is over het algemeen duurder dan twee normale speakers. Verder vindt ook niet iedereen het mooi om in alle hoeken een speaker te zien. Je kan met twee gewone speakers ook prima geluidskwaliteit hebben. Over het algemeen is dit afhankelijk van de maat van de speakers.

Maat van de speakers

Je hebt speakers in allerlei maten. Je hebt ze van bijvoorbeeld twintig centimeter, maar ook van ruim een meter hoog! Kleine speakers kan je heel gemakkelijk op een kast zetten, terwijl grote speakers over het algemeen op de grond staan. In principe kan je zeggen dat je met een grote speaker een betere geluidskwaliteit hebt dan met een kleiner speaker. Het bereik van de muziek is bijvoorbeeld groter. Toch zijn grote speakers niet altijd nodig. Dit is afhankelijk van de ruimte waarin je muziek wilt luisteren. In een kleine ruimte voldoen kleinere speakers ook prima.

Bereik van de tonen

Speakers met een groot bereik van de tonen zullen beter geluid geven. Het is belangrijk dat de speaker zowel de lage als de hoge tonen goed kan afspelen. De lage tonen beginnen bij één terwijl de hoge tonen kunnen doorlopen tot over de 25.000. Wil je graag de lage tonen krachtig horen? Let er dan op of de speakers een basreflexpoort hebben. Hierbij wordt de achterkant van je speakers optimaal benut.

Versterker

Pure muziekliefhebbers zullen behalve een muziekinstallatie en speakers ook nog een versterker aanschaffen. Met een versterker kan je je geluid optimaal regelen. Wanneer je speakers in combinatie met een versterker gaat kopen, let dan op het vermogen van de versterker en welk vermogen de speakers aankunnen. Het is niet de bedoeling dat je speakers worden opgeblazen!

Prijzen

De prijzen van de verschillende speakers lopen ver uit elkaar. Grote speakers zijn een stuk duurder dan kleinere speakers. Daar staat tegenover dat je met grote speakers het beste geluid hebt. Verder spelen verschillende mogelijkheden van de speaker een rol bij de prijs. Denk bijvoorbeeld aan het bereik van de tonen en het vermogen. Kleine speakers van goede kwaliteit zullen rond de 150 euro kosten, terwijl je grote speakers hebt van 250 tot over de 400 euro!

Conclusie

Een goede speaker is belangrijk voor goed geluid. Over het algemeen kan je zeggen dat een duurdere speaker van betere kwaliteit is dan een goedkope speaker. Ook heb je de keus uit grote en kleine speakers. Uit een grote speaker komt meer geluid dan uit een kleine speaker. Maar grote speakers zijn over het algemeen ook een stuk duurder. In een kleine ruimte voldoet een kleine speaker prima. Laat je bij het kopen van een speaker goed informeren over de geluidskwaliteit en de prijs!