Aandachtspunten bij het kopen van een all in one printer

Introductie

All-in-one-printers dalen razendsnel in prijs. Het kopen van zo'n all in one printer is dus steeds aantrekkelijker. Wel zijn er wat aandachtspunt bij het kopen van een all in one. Lees in dit artikel de aandachtspunten bij het kopen van een all in one.

All-in-one-printer

Een all-in-one-printer kopen begint met de vraag wat je van het apparaat wilt. Alle all-in-one-printers kunnen vaak ook kopieëren, scannen en foto's printen, maar de verschillen zijn groot. Ook hebben enkele printers de mogelijkheid om op draadloos netwerk aangesloten te worden. Dit heeft grote voordelen: de printer is niet gebonden aan één locatie.

Afdruksnelheid

Een van de eerste zaken waar op gelet moet worden is de afdruksnelheid. Is het nodig dat de all in one zéér snel pagina's kan printen? Vaak zijn deze printers namelijk iets duurder. De gemiddelde snelheid op dit moment is 4-5 pagina's per minuut. Dit zijn zwart-wit tekstpagina's op concept modus (sneller dan normaal). Hoe hoger de snelheid, des te duurder de printer.

Printercartridge

Ook van belang is of de printercartridge van de all in one printer één patroon is, of dat er per kleur een patroon is. Het voordeel van losse patronen is dat als een kleur leeg is niet direct het hele blok vervangen hoeft te worden. Wel zijn deze patronen vaak prijziger. Als je er prijs op stelt om hier flexibel in te zijn: koop een printer met losse inktpatronen. De kosten van een cartridge kunnen ook aardig uiteenlopen. Zo hebben de goedkopere printers vaak duurdere cartridges. Andersom is ook het geval: duurdere printers hebben vaak goedkopere cartridges.

Scanresolutie

Ga je met je te kopen all-in-one vooral printen en zo nu en dan eens scannen, dan is een hoge resolutie niet belangrijk. Ben je echter van plan de printer in te zetten voor het inscannen van foto's en documenten, dan is scanresolutie wel belangrijk. Scanresoluties bij all in one printers liggen tussen 600x1.200 pixels en 2.400x4.800 pixels. Hierbij geldt: hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit. Is de scanner niet zeer belangrijk, kies dan voor een all in one printer met een resolutie van 1.200x2.400 pixels. Dit is het gemiddelde.

Dubbelzijdig afdrukken

Een all-in-one printer die automatisch dubbelzijdig kan afdrukken kan aanzienlijk veel papier besparen: 50%. Tegenover de kostenbesparing zijn deze printers vaak groter. De printer zal dus meer ruimte innemen. Weeg het voordeel van automatisch dubbelzijdig printen af tegen de vereiste ruimte.

Aansluitbaar op netwerk

De wat duurdere all in one printers kunnen worden aangesloten op een netwerk. Hierdoor kunnen alle computers die op dit netwerk zijn aangesloten gebruik maken van de mogelijkheden van de all in one: printen en scannen. Wel moet de printer bij een netwerkaansluiting staan. Printers met een draadloze verbinding komen steeds meer voor, maar zijn vaak duurder. Het voordeel van deze printers is dat ze "mobiel" zijn: deze printer is niet gebonden (Ietterlijk) aan een netwerkkabel. Hiermee kan de printer overal geplaatst worden zolang de printer het draadloos netwerk kan vinden.

Schermpje

Vaak hebben all in one printers een schermpje. Met dit schermpje kun je de instellingen voor het kopieëren wijzigen zonder de computer te starten. Een scherm bij een printer is dus vaak handig. Het kan ook zonder, maar vaak is de bediening van all in one dan niet erg handig. Een scherm is aan te bevelen!

Stroomverbruik

Tenzij je de printer na gebruik uit het stopcontact haalt blijft de printer aan staan. De standby modus vraagt ook stroom. De verschillen in stroomverbruik zijn niet groot, maar iedere Watt is er een. Als een printer op het netwerk aangesloten staat is de kans groter dat hij aan blijft staan in de standby stand. Kies dan voor een printer met een laag energieverbruik.

Kaartlezer

Een kaartlezer in een all in one printer komt vaak voor. Het voordeel is dat je direct vanaf de geheugenstick van de camera kan printen. Een schermpje is hierbij een absolute must! Ook kan de computer van de kaartlezer gebruik maken. Een all in one kan prima zonder, maar een kaartlezer is wel handig. Meestal kost dit maar een paar euro extra. Heb je de keus: koop een all-in-one met een kaartlezer.

Inktjet of laserprinter

Laserprinters zijn ook betaalbaar tegenwoordig. Wel zijn ze vaak 50-100 euro duurder. Een laserprinter is alleen geadviseerd als er veel tekst geprint wordt. Is dit niet geval; koop een all-in-one inktjet.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden