Wat is een virtueel toetsenbord

Virtueel toetsenbord

Het toetsenbord heeft een hele evolutie doorgemaakt waarvan het einde voorlopig nog in zicht is. Gekleurde toetsenborden, ergonomische toetsenborden, games toetsenborden, draadloze toetsenborden en ga zo maar door. Maar het zou ook zeer snel kunnen gaan. Deskundigen voorspellen dat we binnen 'enkele' jaren GEEN toetsenbord meer zullen gebruiken! 

 

Evolutie van het toetsenbord

Draadloos
 
Oprolbaar
  • Begonnen zijn we allemaal met het klassieke toetsenbord, type qwerty of azerty (voor het Vlaamse gedeelte van België!).
  • Dan kwam het draadloze: handig!
  • Vervolgens ontstond het een hele industrie en reclamestunt omtrent ergonomische toetsenborden. RSI was hot!
  • En de kreeg hun eigen, specifieke gamers-toetsenbord:

 

Virtueel

Virtueel
  • Opvallend is de strakke schuin, aflopende vormgeving en de (voor dikke vingers) te compacte projectie.
  • Standaard: QWERTY indeling.
  • Uiteraard wordt de laserprojector, niet groter dan een aansteker, en batterijen meegeleverd.
  • Volgens de fabrikant klaar voor gebruik met PDA, notebook, Mac, Blueberry of pc via een simpele Bluetooth verbinding.
  • Compatibel met Windows 98 / 2000 / NT / XP, PalmOS, Pocket PC.
  • Compleet met geluid! Voor als je wil scoren maar je moet er wel wat voor over hebben: ca. EUR 185.

Update april 2009

Het bedrijf iTouch blijkt inmiddels overgenomen te zijn door BUONGIORNO. Bij een bezoek aan hun website (die voor geen meter deugd!) kon niets worden teruggevonden omtrent het iTouch virtuele toetsenbord. Het is dus maar de vraag of het nog te verkrijgen is... Als u het zelf wilt proberen:

http://www.itouch.co.uk/media/index.php

http://www.buongiorno.com/

Hoe poets ik een toetsenbord?

 
Afwasbaar toetsenbord

Vies: mijn toetenbord!

Het paard als computermuis?

 
 

Heeft u ook gemerkt dat er veel minder geklaagd wordt over RSI tegenwoordig? Tot voor pakweg tien jaren had zo ongeveer iedere secretaresse, typiste, bankbediende, orderverwerker of gewoon computerfreak last van of op mijn minst kans op RSI. Of een muisarm met als oorzaak overbelasting van de hand, onderarm, schouder en nek. Of de klachten helemaal weg zijn, weet ik niet maar in elk geval toch een stuk verminderd.

Gat in de markt

Omdat de uitval bij het administratieve personeel heel groot dreigde te worden, ging men zo snel mogelijk op zoek naar oplossingen om het euvel te voorkomen. Het duurde immers weken en zelfs maanden vooraleer de klachten weg waren. En dan was er nog het gevaar van terugval als het werk weer gewoon zoals vroeger werd hervat. Dus een oplossing was broodnodig!

En zo gebeurde het dat een spin off van het Erasmus MC een nieuwe, innovatieve computermuis bedacht die aanvankelijk een 'paard' werd genoemd. Gekke naam voor een computeraccessoire maar daar was een uitleg voor: de gebruiker moest zijn hand op de muis leggen in een voorgevormd zadel waarin de duim en 4 vingers pasten. Zadel en paard vormden de muis. Het nieuwe was dat je met heel weinig inspanning en spiergebruik deze nieuwe muis kon bedienen. En minder spiergebruik betekende minder belasting dus iedereen gezond achter het toetsenbord! Onder de naam 'paard' kwam dit accessoire natuurlijk niet in de winkel te liggen. Maar wel onder de naam 'HandshoeMouse': de muis die paste als een handschoen! In een rechtshandige en linkshandige versie, met octrooibescherming. Het was ook meteen de eerste muis die verkrijgbaar was is 3 standaard maten. Ook het model was vastgelegd. In het begin met draad maar al snel kwam de draadloze versie er aan. Voor een goede pasvorm moest je je hand meten, meer bepaalde de afstand tussen je pols en het topje van je ringvinger (aan de binnenzijde van de hand uiteraard).

De muis werd een gigantisch succes dus… binnen de kortste tijd gekopieerd! De eerste modellen waren ook erg duur. Tegenwoordig betaal je voor een maatje medium ook nog € 125 voor een klassieke muis met draad en € 138 voor een draadloze uitvoering (wel inclusief € 7 verzendkosten binnen Nederland).

Handschoenmuis

Update september 2012

Een Israëlisch bedrijf komt met het 'smartype toetsenbord' op de markt (binnenkort). Dit toetsenbord heeft een soort leesregel bovenaan waarin je getypte tekst komt. Dit zou prettiger en sneller werken dan dat je telkens van het toetsenbord naar een scherm moet kijken. De af te leggen 'afstand' om het zo maar te noemen is veel korter. Vooral voor diegenen die snel en blind kunnen typen is het een leuke oplossing. Ook vooral voor de nek en in mindere mate voor de schouders veel beter.

KeyView gaat het apparaatje heten. Voorlopig enkel nog maar in  Israel te koop. Toekomstige apps zijn in de maak o.a. Facebook en Twitter updates.

Smartype Keyboard 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden