Wat is een robotstofzuiger

Inleiding

Een stofzuiger die al het werk voor je doet, dat is toch te mooi om waar te zijn. Toch bestaat hij wel degelijk! Een robotstofzuiger kan zelfstandig kamers stofzuigen, waardoor je zelf niks meer hoeft te doen. Je hoeft hem alleen nog maar neer te zetten of een timer in te schakelen! Maar veel mensen zetten een vraagteken bij een robotstofzuiger. Hoe weet een robotstofzuiger bijvoorbeeld waar hij moet stofzuigen? En staan de meubels niet in de weg? Kortom, wat wil je weten over de robotstofzuiger?

Hoe werkt een robotstofzuiger?

De grote vraag is hoe een robotstofzuiger een kamer met meubels kan stofzuigen. Hoe weet hij hoe de kamer eruit ziet en hoe ontwijkt hij meubels? Dit kan op verschillende manieren. Er zijn robotstofzuigers die foto's van het plafond maken om de kamer in beeld te brengen. Op die manier weet de robotstofzuiger welke oppervlakte hij moet stofzuigen. Een robotstofzuiger is altijd rond. Zo draait hij gemakkelijker rond en kan hij langs zijkanten en meubels rollen. Aan de zijkanten heeft de robotstofzuiger verschillende sensoren. Deze sensoren bevatten een infrarood licht. Dit licht wordt uitgestraald en bij een muur of voorwerp terug geketst. Aan de hand daarvan kan de robotstofzuiger bepalen hoe ver of dichtbij een voorwerp of muur is. Sommige robotstofzuigers hebben ook aan de onderkant en bovenkant sensoren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepalen of er geen afgrond is of dat ze ergens onderdoor kunnen zuigen.

Een robotstofzuiger werkt altijd volgens een vast patroon. Over het algemeen zal hij eerst de buitenrand stofzuigen om vervolgens zigzaggend door de kamer te trekken. Ook is het mogelijk dat een robotstofzuiger rechte banen trekt. Dit zie je vooral bij luxe robotstofzuigers die de kamer beter in beeld kunnen brengen. Het patroon is zo ontwikkeld dat de robotstofzuiger heel je kamer zal stofzuigen!

Voordelen en nadelen van een robotstofzuiger

Voordelen

 • Je hoeft zelf niet meer te stofzuigen!
 • Er kan zelfs worden gestofzuigd als je niet thuis bent.

Nadelen

De ontwikkeling van de robotstofzuiger is nog volop bezig. Er zijn nog verschillende punten die verbeterd kunnen worden.

 • Een robotstofzuiger heeft minder zuigkracht dan een gewone stofzuiger
 • Een robotstofzuiger zal om objecten heen zuigen. Het is dus aan te raden om van tevoren de kamer op te ruimen. Ook heeft een robotstofzuiger moeite met snoeren.
 • Je zal een robotstofzuiger regelmatig moeten legen. Hij kan minder stof opslaan dan een gewone stofzuiger.
 • Het stofzuigen gaat een stuk langzamer dan wanneer je het zelf doet. Gemiddeld doet een stofzuiger een kwartier over een ruimte van vijf bij vijf meter.

Waar let je op als je een robotstofzuiger wilt kopen?

 • Let er op of de robotstofzuiger een bumper aan zijn zijkanten heeft. Zo verklein je de kans dat de robotstofzuiger tegen je meubels opbotst en beschadigt.
 • Sommige robotstofzuigers kun je met een afstandsbediening bedienen.
 • Een robotstofzuiger zal je regelmatig moeten opladen. Er zijn robotstofzuigers die uit zichzelf naar hun oplaadpunt rijden en zichzelf opladen. Wanneer ze hiermee klaar zijn zullen ze weer verder gaan met stofzuigen!
 • Verschillende robotstofzuigers hebben een timer. Op de ingestelde tijd zullen zij gaan stofzuigen. Dit is ideaal voor werkende mensen.
 • Sommige robotstofzuigers hebben ook aan de zijkanten borstels zodat ze muren en plinten kunnen meepakken.
 • De prijzen voor een robotstofzuiger liggen tussen de 200 en 600 euro. Een dure robotstofzuiger heeft meer sensoren en opties zoals een timer en afstandsbediening.
 • Bekende merken zijn Roomba, Philips en Samsung

Conclusie

Een robotstofzuiger zal je kamer uit zichzelf stofzuigen. Dit klinkt hartstikke mooi, maar toch kleven er nog verschillende nadelen aan. De verwachting is wel dat robotstofzuigers steeds beter worden gemaakt! De robotstofzuiger is ideaal voor mensen die vaak moeten stofzuigen of die er eigenlijk geen tijd voor hebben. De robotstofzuiger zal je huis schoonhouden. Er wordt wel aangeraden om eens in de zoveel tijd zelf even met de normale stofzuiger te zuigen. Een robotstofzuiger kan de gewone stofzuiger dus nog niet helemaal vervangen!