Zo kies je voor een energiezuinige wasmachine

Inleiding

Je beseft pas hoe onmisbaar een wasmachine voor een gezin is op het moment dat je er noodgedwongen moet kunt over beschikken. Welke wasmachine het uiteindelijk wordt, hangt in belangrijke mate van jouw gezinsituatie af. Ben je toch aan een nieuwe wasmachine toe, ga dan voor een duurzaam toestel. Dat is een machine met een lange levensduur die daar bovenop ook nog energiezuinig is. Met wasmachines van de jongste generatie bespaar je heel wat op je energierekening, zodat je investering al vlug wordt gerecupereerd. Hou bij je keuze zeker rekening met het wasresultaat, zijn droogvermogen en met de capaciteit van de trommel. Gecombineerd met lage wastemperaturen en het wassen met een volle trommel, zit je met je aanwinst voor jaren op rozen.

Type hangt van beschikbare plaats af

Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine heb je de keuze tussen een voor- of een bovenlader. De keuze tussen beiden is afhankelijk van je beschikbare plaats voor je wasmachine. Is je plaats enigsziens beperkt, dan kies je best voor een bovenlader. Die is minder breed en bied het bijkomende voordeel dat hij bijzonder gebruiksvriendelijk is bij het in- en uitladen van je wasgoed. Een voorlader zal dan weer minder water verbruiken. Een voorlader is ook plaatsbesparend. Je kan je droogkast immers bovenop je wasmachine plaatsen. Je kan je wasmachine uiteraard ook in je keukenblok laten inbouwen. Voorladers van de jongste generatie beschikken meestal over een extra waslade, bijzonder handig voor het opbergen van al je wasproducten.

Wasresultaat hoofdzaak

Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine staat het wasresultaat uiteraard bovenaan je verlanglijstje. Dat wasresultaat wordt bij iedere machine aangegeven met de letters van A tot en met G. De A- klasse levert je veruit het beste wasresultaat, terwijl toestellen met het G-label achteraan bengelen voor wat hun wasresultaat betreft.

Besparen met energiezuinige wasmachine

Een goede wasmachine is ook energiezuinig. Dat wordt met dezelfde letters aangegeven als bij het wasresultaat. Hoe meer plus tekens achter het A- label staan, hoe energiezuiniger je wasmachine. Toestellen met het A++ label op hun naamkaartje zijn tien procent zuiniger dan die met het A+ label, en nog eens twintig procent minder in vergelijking met wasmachine die slechts het A- label dragen.

Een efficiënt droogresultaat vanaf 1400 toeren

Een goede wasmachine zorgt niet alleen voor schoon, maar ook voor zo'n droog mogelijk wasgoed. Hoe droog je linnen uit het de wasmachine komt, hangt uitsluitend af van het maximaal aantal toeren die je wasmachine haalt. Een wasmachine die 1400 toeren aankan is een must voor een droog wasresultaat. Daarbij is het uiteraard ook handig wanneer je het toerental van jouw toestel kunt aanpassen aan het te wassen linnen.

Gebruiksvriendelijke extra's

De jongste generaties wasmachines hebben vele extra's aan boord, die het wassen gemakkelijker maken. Een overzicht:

  • Intelligente wasmachines: deze slagen er aan de hand van de hoeveelheid wasgoed en zijn bevuilingsgraad in het meest geschikte wasprogramma samen te stellen met een minimum aan water- en energieverbruik
  • Hot- fill wasmachines: deze gebruiken het grootste deel van de electriciteit van de machine voor de verwarming van het water
  • Was- en droogcombinatie: wasmachines met een ingebouwde droger. Wassen en drogen in één is niet alleen handig, het bespaart je ook heel wat energie.