Wat is een vuvuzela

De vuvuzela is een blaasinstrument dat vooral in Zuid-Afrika populair is onder voetbalfans en dat in 2010, naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal 2010, ook in veel andere landen bekend is geworden.

De Vuvuzela

Het instrument

Het instrument bestaat uit een plastic buis. De lengtes kunnen verschillen, de meest voorkomende is circa 60 cm. Aan het uiteinde van de buis zit een kleine beker. Je kunt de vuvuzela vergelijken met een trompet omdat het op de zelfde manier word aangeblazen als een trompet.Door spanning op de lippen te veranderen kunnen andere tonen worden gemaakt.

Geluid

De vuvuzela maakt een maximale geluidsdruk van 113 dBA bij het oor van de bespeler tot 131 decibel direct aan de hoorn van het instrument. Op 1 meter afstand is de maximale geluidsdruk 120 dBA.

Uitvinder

De uitvinder van de vuvuzela Saddam Maake, vind de ophef over de vuvuzela schandalig en zegt 'stop met zeuren!'. De vuvuzela zorgt voor sfeer. Maake maakte de eerste vuvuzela al in 1965. Hij is er niet rijk mee geworden en woont in een van de armste buurten in Johannesburg. Neil van Schalkwyk, die eveneens beweert de vuvuzela te hebben uitgevonden, maakte een deal met een Duitse firma en verdient er nu tonnen geld mee.

De naam vuvuzela

"De Vuvuzela, ook wel “lepatata”genoemd.De naam Vuvuzela komt van de Zulu taal en betekend “lawaai maken”

Weetjes

Record

In het Groningse hoogezand-Sappemeer is op 24 juni 2010 het record vuvuzelablazen gevestigd. Een groep van ongeveer 150 mensen blaasten te gelijk op de Afrikaanse vuvuzela en bereikten een geluid van 127.q decibel. Dit was voldoende om een plaats te krijgen in het boek Guinness book of Records. Schiedam probeerde op 10 juli 2010 om het Groningse record te verbeteren maar met 102,5 decibel kwamen ze niet in de buurt van het officieuze Nederlands record.

Verboden

De eerste berichten over de vuvuzela begonnen tijdens de Confederations cup 2009 in Zuid-Afrika. Commentaren en omroepen die de wedstrijden uitzonden, klaagden over het geluid van de vuvuzela's.Protesten van commentatoren en spelers mocht niet baten bij de FIFA, er werd geen verbod gelegd op de vuvuzela's. Ondanks dat mochten Vuvuzela's van langer dan een meter niet meegenomen naar de stadions.

Onze coach Bert van Marwijk klaagde ook over de vuvuzela's. 'ik kan me nauwelijks verstaanbaar maken bij de training'. Ook sterspeler Messi is niet goed te spreken over de Vuvuzela. Hij wijt de tegenvallende winst tegen Nigera aan de vuvuzela's. Bij de Nos werd het stadion geluid zachter gezet, meerdere omroepen over de wereld hadden dit ook toegepast.

Ondanks het protest is het instrument ondertussen ook bij ons een verkoopsucces. In de winkels waar de vuvuzela's verkocht worden, vliegen ze de deur uit. Ze zijn in alle kleuren verkrijgbaar, natuurlijk voor ons nederland Oranje.

Oordoppen

Het Nederlandse elftal heeft van een hoorspecialist oordoppen aangeboden gekregen. Ook op schiphol werden oordoppen aangeboden aan supporters die naar Zuid-Afrika gingen.

Youtube

Op youtube verschenen rond de 5500 filmpjes over vuvuzela's of wat er mee te maken had. De gebroeders Ko maakten een lied over de vuvuzela.