Philips 7FF1 Digitale fotolijst:: Een makkelijke handleiding

Inleiding

Het Philips Photoframe 7FF1 is een digitale fotolijst van Philips. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met dit Photoframe waren er twee dingen die me te binnen schoten: wat een mooi product om te zien en gebruik is zeker geen Sense and Simplicty?


Gebruiksaanwijzing

Helaas heb ik toen ook moeten constateren dat de meegeleverde gebruiksaanwijzing net niet die informatie gaf die ik zocht. In dit document probeer ik dan ook de geheimen van het Photoframe te ontrafelen en hoop ik dat, na het lezen van dit document, duidelijk zal zijn hoe:

  • Het intern geheugen van het Photoframe gebruikt kan worden,
  • Hoe SD kaartjes gebruikt kunnen worden om foto's te laten zien, rechtstreeks vanuit de camera,
  • Hoe je zelf een SD kaart in kan richten om je eigen collectie foto's op het Photoframe te kunnen plaatsen.

Gebruikte hulpmiddelen

Om dit document samen te stellen, is gebruik gemaakt van:

  • Dell Optiplex GX260 met Genuine Windows XP Home, servicepack 2
  • Irfanview
  • Canon Powershot A720 IS
  • SD kaartjes van ICIDU, SanDISK en AData
  • Multicard reader van Trust
  • Notepad 2++
  • Firefox 3

Het intern geheugen gebruiken

  • Om alleen het intern geheugen van het Photoframe te gebruiken, is het noodzakelijk om eerst de meegeleverde software te installeren. Als deze software geïnstalleerd is, dan kan het Photoframe via een USB kabel aangesloten worden.
  • Nadat Windows heeft ontdekt dat het Photoframe is aangesloten, wordt "Photo Manager" automatisch gestart, meldt Windows dat er een verwisselbare schijf is gevonden en schakelt het Photoframe over naar het "Conected" scherm. Omdat het de eerste keer is dat ik een dergelijke lijst gebruik en ik graag de rozen van Philips vervangen zie door mijn eigen foto's maak ik eerst maar gebruik van de Photo Manager software. Het door Windows geopende venster voor verwisselbare schijven sluit ik dus af.
  • De Photo Manager is verdeeld in 3 delen:
  1. De werkbalk,
  1. Het navigatiepaneel voor 'Mijn Computer',
  1. Het navigatiepaneel voor 'Photo Frame'.
  • De werkbalk laat ik eerst links liggen. Slechts de 'Setup' knop en de 'Recycle Bin' zijn selecteerbaar. Ik ga dus vlot naar 'Mijn Computer' om een map met foto's te zoeken. In elke map die ik selecteer zoekt de Photo Manager gelijk naar geschikte bestanden. Ik besluit enkele foto's van mijn laatste vakantie op het Photo Frame te zetten. Wie gewend is op zijn/haar Windows machine via de verkenner te zoeken naar bestanden zal snel begrijpen hoe genavigeerd moet worden.
  • Zodra ik de map met foto's heb gevonden, verschijnt direct het eerste plaatje in een voorbeeld en is ook gelijk geselecteerd. In de werkbalk worden de knoppen 'Cut', 'Copy' en 'Delete' actief.
  • Als ik foto's wil verplaatsen van de computer naar het Photo frame dan moet ik een 'knip en plak' actie uitvoeren. Je selecteert de foto's die je wilt verplaatsen, selecteert 'Cut' klikt het navigatiepaneel van het Photo Frame aan en kiest 'Paste'. Let wel op dat hiermee je foto's fysiek verplaatst worden. Dit is dan ook niet een aanbevolen methode. Veiliger is om een kopie te maken via 'Copy' en dan 'Paste'. Hierbij weet je zeker dat je originele foto's niet zoek of beschadigd raken.
  • Wil je meerdere foto's tegelijk verplaatsen, dan zal je gebruik moeten maken van het zogenaamde 'SHIFT' of 'CONTROL' klikken. Met 'SHIFT' klikken selecteer je de eerste foto die je wilt verplaatsen en vervolgens selecteer je de laatste foto terwijl je één van de 'SHIFT' knoppen van het toetsenbord ingedrukt houdt. Alle foto's die tussen de eerst geselecteerde en de als tweede geselecteerde foto, inclusief de eerste en de tweede, worden hiermee geselecteerd en kunnen via 'Copy' en 'Paste' naar het Photoframe gekopieerd worden.
  • Met 'CONTROL' klikken houdt je de 'CONTROL' knop ingedrukt terwijl je alle foto's die je wilt kopiëren seleteert. Vervolgens is het weer een kopieer en plak aktie om de foto's te verplaatsen.
  • In plaats van 'Copy' en 'Paste' te gebruiken is het natuurlijk ook mogelijk om te slepen (Drag and Drop).
  • Niet bang voor een experimentje selecteer ik alle foto's in de door mij gekozen map en kopieer ze naar het Photoframe. In een paar minuten tijd worden er 18 foto's met een totale grote van 113 MB naar het Photoframe geplaatst. 113 MB, naar 12 MB intern geheugen? Daar moet dus iets gebeuren tijdens het overbrengen anders gaat dat dus niet. Nieuwsgierig naar wat er gebeurd besluit ik toch eerst het frame los te koppelen en de foto's te bekijken. Eerst moet dan de Photo Manager afgesloten worden. Uiteraard koppel ik het frame veilig af door eerst het apparaat eerst bij Windows af te melden, het frame uit te zetten en vervolgens de USB kabel pas los te halen.
  • Na het los koppelen van de USB kabel zet ik het Photoframe weer aan en word ik direct getrakteerd op de slideshow van de foto's. Gelukt! Tijd om de nieuwsgierigheid los te laten en te kijken wat er nu gedaan is om die 113 MB in 12MB geheugen te kunnen proppen. Het Photoframe sluit ik dus opnieuw aan op de USB kabel.
  • Deze keer besluit ik de Photo Manager links te laten liggen en verken ik de inhoud van het Photoframe via de Windows verkenner.
  • De foto's op het Photoframe kan ik nu met behulp van Irfanview openen en bestuderen. Wat blijkt? De foto's zijn allemaal teruggeschaald naar afmetingen die juist op het Photoframe passen. Dit betekend dat de foto's teruggeschaald zijn naar een maximale breedte van 720 pixels en een hoogte van maximaal 536 pixels. Naast dat de foto's teruggeschaald worden, worden ze via JPeG compressie gecomprimeerd met een kwaliteit van 95%. Hierdoor nemen de door mij geplaatste foto's geen 113 MB in beslag maar slechts 3,3 MB.
  • Met 12 MB en ruw geschat zouden er een kleine 60 foto's op het frame passen. Dit is natuurlijk altijd meer dan de enkele foto in een normale lijst maar in de huidige digitale wereld is dit natuurlijk veel te weinig. Gelukkig slikt het frame ook geheugenkaartjes. Tijd om te testen.

Geheugenkaartjes: de makkelijke weg

  • Eenvoudiger dan werken met de Photomanager gaat het natuurlijk ook. Niks makkelijker dan het geheugenkaartje van de camera gelijk in het frame te plaatsen en de foto's te laten zien. Omdat ik alleen de beschikking heb over SD kaartjes plaats ik een lege, 1GB SD kaart in de Canon en schiet ik enkele foto's.
  • Als het SD kaartje in het frame is gestoken (eerst het frame uitzetten, kaart plaatsen, frame aanzetten) worden de foto's gelezen en verschijnen de foto's op het scherm. Wat op valt is dat de foto's die al in het interne geheugen staan niet meer in de slide show te zien zijn. Kennelijk krijgt de externe kaart voorrang en laten beide 'geheugens' zich niet mengen.
  • De 8 megapixel foto's op het geheugenkaartje worden niet eerst fysiek geschaald. Ze worden eenvoudig weg in het 'werkgeheugen' gelezen, geschaald en vervolgens getoond. Vervolgens wordt de volgende foto ingelezen en klaar gezet in het 'werkgeheugen'. Zodra deze getoond mag worden wordt via een decoratieve actie deze nieuwe foto getoond en wordt de oude foto uit het werkgeheugen gehaald en herhaalt het proces zich voor de volgende foto's.
  • Deze methode van werken is eenvoudiger dan de methode met de USB kabel en de Photomanager. Het heeft echter wel nadelen. Wanneer je maar één kaartje bij je camera hebt dan moet je het kaartje eerst uit het frame halen voor je weer foto's kan gaan maken. Heb je twee kaartjes, dan zal je nooit je hele collectie foto's op deze manier op één kaartje kunnen zetten en laten zien. Tijd dus om te kijken of het mogelijk is om zelf een kaartje te vullen met foto's.

Geheugenkaartjes: de minder makkelijke weg

  • Als eerste stap formateer ik een 1 GB SanDISK SD kaart. Hiervoor gebruik ik de Trust card-reader. Na het formateren plaats ik de SD kaart in het Photoframe (deze staat uit) en verbind ik het frame met de USB kabel en zet ik het frame aan. Waar ik ook kijk, de inhoud van de SD kaart verschijnt nergens in de Windows verkenner. Wel zie ik de inhoud van het geheugen van het Photoframe. Deze inhoud is nog steeds de eerste serie van 18 foto's. In een poging de SD kaart zichtbaar te maken start ik Photo Manager op maar zonder resultaat. Al wat ik kan bekijken is slechts het interne geheugen van het frame. Dit is kennelijk een doodlopende weg.
  • Het Photoframe wordt afgemeld, uitgeschakeld, losgekoppeld en ontdaan van het SD kaartje. Het SD kaartje plaats ik terug in de kaartlezer en ik open de gebruikershandleiding van het Photoframe. Helaas staat nergens vermeld hoe zelf een kaartje in te richten dus wordt het speeltijd.
  • Voor de eerste test kopieer ik de inhoud van een map met foto's naar het SD kaartje, gewoon op het hoogste niveau (de root). In enkele seconden staan de 192 foto's (elk al terug geschaald naar 800x600 omdat ze in dat formaat op internet gebruikt worden) op het SD kaartje en kan het SD kaartje terug in het Photoframe.
  • Nadat het frame weer is ingeschakeld worden de foto's gekopieerd naar het interne geheugen van het Photoframe. Dit is een verrassing want die 192 foto's gaan er natuurlijk niet bij passen. En bij foto nummer 74 houdt het dan ook daadwerkelijk op. Maar zonder een verdere melding begint de slideshow vanaf het interne geheugen. Kennelijk worden foto's die in de root staan eerst naar het interne geheugen geplaats waarna het kaartje verwijderd kan worden. Hiermee is dan de opslagcapaciteit nogaltijd niks groter geworden. Er moet verder gespeeld worden.
  • Het SD kaartje uit de Canon plaats ik terug en ik merk dat daar in de root de map 'DCIM' staat. Ik besluit deze map aan te maken op het 1 GB SanDISK kaartje en daar de foto's in te plaatsen. Het SD kaartje gaat terug in het Photoframe, het Photoframe wordt aangezet en de slideshow start vanaf het geheugenkaartje. Succes! Op deze manier lukt het dus toch. Het interne geheugen blijft nu echter onzichtbaar maar met een 1GB SD kaart is het geen probleem om de 12 MB van het interne geheugen te missen.
  • Tijd om nog wat foto's bij te plaatsen en te kijken of ook deze foto's getoond worden. En ook dit werkt. Kennelijk is hier een methode gevonden om met een goedkoop SD kaartje veel foto's op het Photoframe te zetten en te bekijken. Pas trouwens op bij de aanschaf van een SD kaartje. Het is bijvoorbeeld niet gelukt om een 4GB Micro SD kaart, met adapter, van A-Data werkend te krijgen. Een 2GB SD kaart van ICIDU werkte wel, evenals de 1GB SanDISK kaart.

Samenvatting

  1. Heb je niet veel foto's om te bekijken dan kan je met de bijgeleverde USB kabel en de mee geleverde software prima je foto's op het lijstje zetten en kijken. Op het selecteren van de foto's na werkt de software alle benodigde stappen af en levert een werkende fotolijst af.
  2. Nog makkelijker is het plaatsen van een SD kaartje rechtstreeks uit de camera. Nadeel is dan natuurlijk dat het lastig is om je collectie foto's op slechts één SD kaart te houden.
  3. Iets omslachtiger maar, als je weet hoe je het moet doen, een snelle, flexibele manier om veel foto's op je frame te laten zien, is het aanmaken van een SD kaartje met daarop in de root de map DCIM. Vervolgens kunnen alle foto's in die map geplaatst worden en getoond. Let wel dat bij grote foto's de slideshow minder vlot werkt. Het is dus wel aan te bevelen om de foto's eerst te verkleinen naar een meer bruikbaar formaat. Een programma als Irfanview helpt hier goed omdat dit programma een 'batch' mode heeft waarmee in één keer veel foto's aangepast kunnen worden in afmetingen.

Links